back to top

Chrome 106 ažuriranje

Chrome 106 je postao dostupan u svojoj beta verziji. Prevođenje istaknutog teksta na web stranicama i “lijepljenje” bilješki na njih samo su neke od sjajnih mogućnosti koje nas očekuju!

Od tada su prošle skoro četiri nedelje Chrome 105 ažuriranje je postalo dostupno korisnicima. To samo znači da je već napravljen dovoljan napredak da se počne raditi na novom Chrome 106 update i upravo je ovih dana stigao u svojoj beta verziji.

Može se reći da Chrome 106 nije veliko ažuriranje po pitanju interfejsa za programiranje aplikacija (API) i funkcionalnosti, ali donosi vrlo zanimljive promjene koje će se svidjeti korisnicima koji većinu svojih računarskih aktivnosti provode na web stranicama.

U nastavku navodimo najvažnije promjene.

 

Prijevod označenog teksta

Ugrađeni alat Google Translate izuzetno je praktičan kada koristite Chrome web preglednik. Do sada je bilo moguće kliknuti bilo gdje na web stranici i odabrati opciju “Prevedi na engleski“.

Uz Chrome 106, sada postoji mogućnost isticanja teksta i odabira iste opcije.

Procedura je vrlo jednostavna. Potrebno je istaknuti određeni dio teksta, kliknuti na njega desnom tipkom miša i odabrati “Prevedi na engleski” iz menija.

Ovu funkciju možete isprobati unutar Chrome zastavica: chrome://flags#desktop-partial-translate.

Na kraju se može reći da je ovo izuzetno korisna funkcija kada je potrebno samo prevesti određeni dio teksta na web stranici na engleski jezik. Za mnoge će ovo biti vrlo praktično i omogućit će nam da se fokusiramo na segment web stranice na kojem trebamo raditi.

chrome 106 ažuriranje

Chrome za desktop dobija RSS Reader

Nekada je postojao Google Reader koji je i dalje poznat kao najbolji RSS čitač, ali je vremenom njegova upotreba prestala. Prošle godine Chrome za Android i iOS dobio je ugrađeni RSS Reader u obliku “Pratiti” dugmad na web stranicama.

Uz Chrome 106, ista opcija dolazi i za desktop verziju i trenutno se može isprobati unutar Chrome zastavice: chrome://flags/#following-feed-sidepanel.

Neće biti ni važno da li postojeća web stranica koristi RSS. Google će samostalno filtrirati nove vijesti i sadržaj.

Ovo je odličan alat za praćenje web stranica i mnogi koji često čitaju vijesti na web portalima će ga smatrati vrlo korisnim jer će odmah dobiti najnoviji sadržaj.

 

Standardizacija pop-up elemenata

Mnogi programeri dodaju iskačuće elemente na svoje web stranice, ali načini za njihovo uređivanje toliko variraju da je Google odlučio standardizirati ove dijelove sučelja putem skočnog programskog sučelja (API) koji će dodati “skočni prozor”. ” unutar HTML-a, ali bez JavaScripta.

Nova metoda bi trebala standardizirati način rada iskačućih elemenata, uključujući kako se automatski fokusiraju na navigaciju tipkovnicom i kako se odmah uklanjaju klikom unutar praznog prostora ili pritiskom na tipku Esc.

Sa ovom standardizacijom, pop-up elementi bi trebali postati lakši za korisnika i praktičniji za korištenje kada se pojave unutar web stranice.

 

Bolja lokalizacija

Chrome ima API koji prikazuje datum, vrijeme i druge informacije vezane za nečiju lokaciju.

Uz Chrome 106, Google će programerima omogućiti još veću fleksibilnost pri određivanju navedenih stavki i dodavanju različitih varijabli.

chrome 106 ažuriranje

Bilješke na web stranicama

Ova funkcija koja bi mogla doći sa Chrome 106 mogla bi vrlo brzo steći popularnost. Oznake su trenutno praktičan način za spremanje web stranica, ali što ako želite zapamtiti ili sačuvati nešto više?

Možda vam je neki dio sadržaja na stranici zapeo za oko ili je važna informacija. Zato je Google odlučio da počne da radi na beleškama koje ćete moći da pravite na web stranicama. Trenutno je ova funkcija tek u ranoj fazi razvoja, ali se nadamo da bi mogla imati svoju premijeru kada bude objavljeno ažuriranje za Chrome 106.

Bilješke će se moći unijeti direktno na vrh web stranice i ostat će vidljive svaki put kada ponovo posjetite tu stranicu. Chrome također može koristiti bočnu traku za prikaz bilješki koje ste kreirali.

Zanimljivo je da ćemo vjerovatno vidjeti istu funkciju u Edgeu na kojoj je Microsoft već počeo raditi.

 

Lakša istorija pretrage, obeleživači ili kartice na radnoj površini

Chrome 106 će omogućiti nove oblike pretraživanja u traci za adresu. Jednostavno ćete moći kucati @istorija, @bookmarksili @tabs i brzo ćete pretraživati ​​svoju historiju, kreirane oznake ili aktivne kartice u Chromeu.

Ovim prestaje potreba za pregledom historije ili bookmarka preko menija u gornjem desnom uglu Chromeovog interfejsa, a isto važi i za tabove, jer prilikom obavljanja više zadataka nećete morati da gubite vreme tražeći ih ako su mnogi od njih aktivni.

Ova opcija se može testirati u Chrome zastavicama: chrome://flags/#omnibox-site-search-starter-pack.

Iako ažuriranje Chrome 106 ne donosi velike promjene, svi se možemo složiti da je većina njih fokusirana na detalje web stranica. Posebno moramo istaći mogućnost prevođenja označenog teksta, “lijepljenja” napomena na web stranice i lakšeg pretraživanja istorije, bookmarka ili tabova. Ove karakteristike su direktno vezane za rad u Chrome web pretraživaču i sigurni smo da će se pokazati kao veoma zgodne za korisnike. Oni uvelike skraćuju postojeće procedure i prvo će naći svoju optimalnu upotrebu u višezadaćnosti i radnim zadacima koji uključuju korištenje Chrome web preglednika.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Chrome 106 ažuriranje prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima