Arduino open-source platforma – AIKU.info

  0
  731

  Arduino je open-source platforma za kreiranje elektronskih prototipova bazirana na sklopu i programskom paketu koji je fleksibilan i jednostavan za korištenje. Namijenjen automatičarima, elektroničarima, umjetnicima, dizajnerima, hobistima i svima koji su zainteresovani za kreiranje interaktivnih objekata ili okruženja.

  Arduino platforma je skup elektronskih i softverskih komponenti koje se mogu jednostavno povezivati u složenije cjeline s ciljem izrade zabavnih i poučnih elektronskih sklopova.

  Osnova Arduina jesu mikrokontroleri. Mikrokontroler je mali računar sadržan na jednom integrisanom sklopu.

  Mikrokontroleri su ozloglašeni po tome što ih je teško programirati; cilj Arduina je stvoriti pristupačan način za programere softvera da uđu u svijet programiranja mikrokontrolera. Arduino je mikrokontroler interfejs izgrađen oko Atmel ATmega procesora, povezan s jezičkim i programskim okruženjem za stvaranje logike na čipu.

  Softver i hardver

  Arduino je open-source, kako po svojoj softverskoj, tako i po hardverskoj specifikaciji, tako da hobisti mogu sami sastaviti najjednostavnije Arduino module. Po povoljnim cijenama mogu se nabaviti sofisticiraniji ranije sastavljeni Arduino moduli. Hardver dolazi u različitim dizajnima, od malih nosivih uređaja do modula veće površine. Primarni način povezivanja s računarom je putem USB-a.

  arduino open-source platforma - aiku.info

  Aplikacije

  Arduino omogućava korisnicima jednostavan put stvaranja interaktivnih objekata koji mogu primati komande (ulaze) preko prekidača i senzora, te kontrolisati fizičke izlaze poput svjetla, motora ili rotora. Budući da se jezik temelji na dobro poznatim okvirima, Arduino može komunicirati s drugim softverom na računaru poput Flash-a ili čak web API-ja poput Twittera.

  Projekti

  Platforma je poticala zajednicu programera koji dijele svoj open-source rad. Ljubitelji su ga koristili za stvaranje širokog spektra inovativnih projekata, od softverskih kontrolera termostata do monitora za bebe koji šalju SMS upozorenja, do pištolja igračke koji puca svaki put kada se na Twitteru koristi određeni hashtag. Postoji čak i cijela stranica Arduino projekata za kontrolu kafe uređaja.

  Važnost Arduina

  Iako se neki od ovih Arduino projekata mogu činiti neozbiljni, tehnologija zapravo ulazi u brojne trendove koji će je učiniti potencijalno važnom snagom u industriji. “Internet stvari”- to je popularna fraza koja se koristi u tehnološkoj zajednici za opisivanje svakodnevnih predmeta koji su povezani na Internet i mogu dijeliti informacije. Pametna brojila energije su često korišteni primjer koji može regulisati upotrebu uređaja radi uštede novca na energiji. Mnogi smatraju da su „Internet stvari“ važan dio slabo definisanog fenomena koji se naziva Web 3.0

  Takođe, koncept sveprisutnog računarstva brzo postaje kulturna norma. Javna percepcija i nivo komfora prelaze prema integrisanju tehnologije u tkivo svakodnevnog života. Mali dizajn Arduina omogućava njegovu primjenu u svim vrstama svakodnevnih predmeta. U stvari, dizajn Arduino LilyPad omogućava nosivost Arduino uređaja.

  arduino open-source platforma - aiku.info

  Alat za inovacije

  Open-source projekti poput Arduina snižavaju ulaznu barijeru programerima koji žele eksperimentisati sa interaktivnim objektima. Ovo će stvoriti priliku za novi val energije i pokretanja u stvaranju Internet stvari. Ovi će inovatori vrlo brzo moći prototipirati i eksperimentisati s interaktivnim uređajima pomoću Arduino platforme prije nego što kreiraju ponudu koja je spremna za proizvodnju.