Napravite vlastiti mrežni kabl u 6 koraka

Napravite vlastiti mrežni kabl vrlo lako i na taj način uštedite novac.

Konstatne promjene i konstatna promjena rasporeda bilo u kući ili na radnom mjestu može dovesti do toga da se određena oprema ili kabl uništi. Danas upravo govorimo o tome kako da sami napravite vlastiti mrežni kabl koji će vam koristiti.

Sigurno se pitate zašto bi sam pravio kabl kad ga jednostavno mogu kupiti. Međutim sigurni smo da ćete se možda naći u situaciji kada je nedelja ili niste u situaciji da odete kupiti kabl, te bi vam ovo znanje bilo vrlo korisno.

napravite vlastiti mrežni kabl

Napravite vlastiti mrežni kabl: Korak po korak

Sljedeći koraci daju smjernice koje će vam olakšati i objasniti vam kako da napravite vlastiti mrežni kabl. Danas ćemo vršiti izradu Ethernet kabla kategorije 5 (obično poznat kao Cat 5). U našem primjeru napravit ćemo kabl kategorije 5e za povezivanje, ali isti će se opći metod koristiti za stvaranje bilo koje kategorije mrežnog kabla.

Odredite željenu dužinu

Za sam početak odmotajte prema želji dužinu mrežnog kabla, uvijek dodajte malo više da imate za svaki slučaj. Ako je potrebno pričvrstiti priključni poklopac, učinite to prije uklanjanja poklopca žice i pobrinite se da je zaštitni poklopac okrenut u pravom smjeru.

Uklonite vanjski omotač kabla

Veoma pažljivo skinite vanjski omotač kabla. Budite pažljivi prilikom uklanjanja poklopaca kako ne biste prerezali ili prerezali unutarnje žice. Dobar način da to učinite je da kabl presečete uzdužno i uz rub, makazama za kablove ili nožem u pravcu od vas, oko 2 cm prema otvorenom kraju. Ovo smanjuje rizik od rezanja izolacije žice. Locirajte žicu unutar kabla, a ako ne možete, upotrijebite same kablove da “otkopčate” ovojnice, držeći snop u jednoj ruci i povlačeći ga zajedno sa žicom ili kablom.

Odrežite “otkopčani” omot i upletene parove prerežite za oko 30 mm. Primijetit ćete 8 žica (kablova) uvijenih u 4 para. Svaki par će imati jednu žicu određene boje i drugu žicu koja je bijela s obojenom crtom u boji svog partnera (ova žica je poznata kao pratilac).

Uvijek provjerite da li postoje oštećenja

Pregledajte novootvorene žice da li su oštećene. Ako ste slomili zaštitni omotač bilo koje žice, morat ćete odsjeći cijeli dio žice i početi ponovno od prvog koraka. Izložena bakarna žica će dovesti do smetnji u povezivanju, loših performansi ili nemogućnosti povezivanja. Važno je da omotači svih mrežnih kablova ostanu netaknuti.

Finalna priprema

Uzmite sve parove koji čine jedan kabl i odvrnite ih tako da su svi upleteni između vaših prstiju. Bijeli se konac može prerezati čak i omotom i odložiti na ovaj način (vidi Upozorenja). Da biste olakšali rukovanje žicama, odrežite ih tako da budu duge 19 mm od dna omotača i jednake dužine.

Žice rasporedite prema željenom uputstvu

Postoje dvije metode postavljene u TIA, 568A i 568B. Primjena jedne od ove dvije metode ovisit će o tome što povezujete. Desni kabl koristi se za povezivanje dva uređaja različitih nivoa (npr. Čvorište i računar). Za dva slična uređaja obično je potreban uvijeni kabl.

napravite vlastiti mrežni kabl u 6 koraka

Razlika između njih dvije je u tome što ravni kabl ima oba kraja umrežena 568B, dok upleteni kabl jedan dio umrežuje 568A, a drugi 568B metodu. U našoj demonstraciji u sljedećim koracima koristit ćemo 568B, ali upute se lako mogu prilagoditi i 568A.

  • 568B – Postavite žice slijedećim redoslijedom slijeva udesno: bijelo-narančasta, narančasta, bijelo-zelena, plava, bijelo-plava, zelena, bijelo-smeđa, smeđa
  • 568A – slijeva udesno: bijelo-zelena, zelena, bijelo-narančasta, plava, bijelo-plava, narančasta, bijelo-smeđa, smeđa. Možete koristiti skraćenice 1-2-3-6 / 3-6-1-2, kako biste lakše zapamtili raspored žica.

Žice moraju stajati ravno i biti paralelene između palca i kažiprsta

Provjerite jesu li boje u pravilnom rasporedu. Izrežite vrh žica tako da budu dugi 12,5 mm od dna plašta, jer plašt mora ući u priključak 8P8C za oko 3 mm, što znači da imate samo 12,5 mm prostora za pojedinačne kablove. Ostavljanje više od 12,5 mm odvrnutog kabla može ugroziti njegovu vezu i kvalitet. Vodite računa da žice nakon rezanja ostanu ravne i uredne; u slučaju da to ne učinite, postoji mogućnost da žica ne uspostavi kontakt unutar utičnice (konektora) što može dovesti do pogrešno usmjerenih jezgri u konektoru.

Držite žice ravno kako biste ih gurnuli u RJ-45 konektor s ravnom površinom na vrhu. Bijelo-narančasta žica trebala bi biti s lijeve strane, ako pogledate utičnicu odozgo. Gledajući ravno u konektor, vidjet ćete jesu li sve žice uspjele ući u utičnicu i jesu li ostale na mjestu. Trebali biste vidjeti žice smještene u svakoj rupi. Možda ćete se morati malo potruditi da žice čvrsto ugurate u konektor. Obloga kabla također treba ući na prednju stranu dizalice za oko 6 mm, kako bi osigurala kabl kada je konektor pričvršćen.

Postavite priključeni konektor u stezaljku

Čvrsto stisnite dršku. Kako nastavljate, zvuk će se povećavati. Tada kada završite sa pritiskom, ručka će se vratiti u otvoren položaj. Kako bi osigurali da su sve igle na svom mjestu, neki preferiraju dvostruki stisak, koji možete primijeniti ponavljanjem ovog koraka.

Ponovite sve gornje korake s drugim krajem kabla. Način na koji spajate drugi kraj (568A ili 568B) ovisit će o tome izrađujete li ravni, uvijeni ili uvijeni kabl (pogledajte Savjeti).

Testirajte kabl

Testiranje je bitno kako biste se uvjerili da radi u praksi. Nepravilno ili nepotpuno povezani kablovi dovešće do nepotrebnih glavobolja. Uz to, pojavom Power-over-Etherneta (PoE) na tržištu, upleteni parovi žica mogu dovesti do fizičkih oštećenja računara ili telefonske opreme, što pravilan raspored žica čini još važnijim. Jednostavni tester kabla može to provjeriti za vas. U slučaju da nemate testerske kablove, jednostavno testirajte iglu po iglu.

Možda vas zanima