Odlična alternativa aplikaciji Google kalendar!

Kalendari izgledaju kao prilično osnovna tehnologija na površini, ali da je tako lako napraviti dobar kalendarski program, vjerovatno bi postojale dostojnije alternative za Google kalendar.

Jednostavan je, bez napora, međuplatformski, dijeljen, prilagodljiv i dolazi s mnoštvom nasumičnih korisnih funkcija i integracija, i iskreno, ne postoji savršen klon. Međutim, postoji nekoliko koji su vrlo bliski, pa ako želite da napravite promjenu uz minimalno trenje, pogledajte alternative Google kalendara u nastavku.

outlook kalendar

Outlook kalendar

Ako tražite zamjenu za Google kalendar, možda nećete biti oduševljeni da skočite pravo u Microsoftov zagrljaj. Razumijem. Outlook kalendar je, međutim, vrlo solidna besplatna alternativa Google kalendaru. Možete zakazati sastanke, kreirati više kalendara, dijeliti rasporede, pregledavati više kalendara u jednom, sinhronizirati s online kalendarima (uključujući Google ako se prebacite), postavljati podsjetnike e-poštom i općenito raditi mnogo toga što možete učiniti s Google kalendarom. Također dolazi s mnogim integracijama, tako da je lako učiniti da izgleda lijepo s drugim uslugama, posebno Outlook poštom, koja, poput Gmaila i Google kalendara, može automatski generirati sastanke koristeći e-poštu.

Besplatna web-bazirana verzija je prilično elegantna i jednostavna za korištenje, uz nekoliko izuzetaka za nezgrapnu navigaciju. (Na primjer, dijeljenje veze kalendara zahtijeva da prođete kroz meni postavki.) Dostupan je i kao besplatna aplikacija za Android i iOS, integrirana s Outlook aplikacijom za e-poštu. Radi čak i sa Apple Watch-om. Desktop programi za Windows i Mac dostupni su uz plaćeni Office 365 plan.

 

zoho kalendar

Zoho kalendar

Zoho nije baš poznato ime, ali njegov veliki paket proizvoda ostao je dovoljno aktuelan da bude konkurentan. Njegov kalendar je nedavno ažuriran novim, osvježenim izgledom. Omogućuje vam sinhronizaciju s vanjskim kalendarima i uključuje zakazivanje sastanaka i funkcije koordinacije grupe.

Uvoz i sinhronizacija prilično olakšavaju prijenos događaja iz drugih kalendara, kao što su Google i Outlook, u Zoho, što olakšava bilo kakav prijelaz. Funkcija “pametnog dodavanja” iz prethodnih iteracija je nestala, ali dodavanje događaja ostaje jednostavno. Samo kliknite na “Novi događaj” u gornjem lijevom kutu ili kliknite bilo kada na kalendaru i dodajte detalje događaja. Aplikacije su dostupne za Android i iOS i dobro rade. Zoho se redovno ažurira ispravkama grešaka, a aplikacije nude sličan skup funkcija kao i web stranica. Međutim, morat ćete registrirati Zoho adresu e-pošte da biste ih koristili.

 

nextcloud calendar

Nextcloud Calendar

Idealno Nextcloud podešavanje zapravo uključuje pokretanje softvera na vlastitom serveru, dajući vam potpunu kontrolu nad vašim podacima u svakom trenutku. Lako je početi s njim, a sam kalendar ima lijep, čist dizajn. Sinhronizacija, dijeljenje, pozivanje, zakazivanje su sve ovdje i trebalo bi lako zadovoljiti standarde za svakog umjerenog korisnika kalendara, iako iskusni korisnici mogu tu i tamo pronaći male funkcije koje nedostaju (kao što je postavljanje prvog dana u sedmici).

Softver je besplatan i otvorenog koda, što mu ide u prilog. Velika mana je to što ne postoji mobilna aplikacija (za kalendarski dio), tako da ćete morati da sinhronizujete svoj mobilni telefon koristeći CalDAV standard sa aplikacijom kao što je DAVx5, što je tehnički izazov koji možda neće svi moći da reše. CalDAV je ipak ugrađen u iOS, a DAVx5 aplikacija se može kupiti u Play Store-u ili besplatno preuzeti iz F-Droid trgovine.

 

teamup

Teamup

Iako će vam plaćanje premium plana omogućiti pristup mnogim funkcijama poslovne klase, besplatna usluga kalendara Teamup dobro funkcionira za manje grupe. Omogućuje vam kreiranje kalendara i upravljanje njima bez prijavljivanja, a ima i neke ozbiljno moćne funkcije upravljanja i dijeljenja kalendara. Možete koristiti Teamup za svoj lični kalendar, naravno, ali njegove funkcije zakazivanja, upravljanja pristupom i koordinacije događaja zaista blistaju za grupe, bilo da se radi o poslovnim ili razrednim. Možete čak dijeliti pojedinačne događaje kao samostalne web stranice.

U početku može biti malo nezgodno koristiti ovaj alat, ali kada shvatite da morate pritisnuti dugme za hamburger u gornjem desnom uglu, idite na Postavke, a zatim idite na različite dijelove menija postavki pomoću drugog dugmeta za hamburger u gornjem desnom uglu, shvatićete koliko je funkcija skriveno na prvi pogled. Android i iOS aplikacije su također iznenađujuće dobre. Ne pate od tolikog gubitka funkcija kao neke druge aplikacije za kalendar.

 

apple kalendar

Apple kalendar

Iako možda nije tradicionalno na više platformi, Appleova unaprijed instalirana aplikacija Calendar nudi puno ljubavi za sve u Apple ekosistemu. Čak i sa fokusom na Apple, Calendar se dobro integriše sa Exchange, Google, Yahoo, iCloud i drugim popularnim CalDAV servisima. Kreiranje događaja ne može biti lakše sa dugmetom „+“ za dodavanje brzog događaja. Alternativno, kliknite na bilo koji dan da dodate događaj s dodatnim pozvanima, bilješkama, prilozima itd.

iCal format je prilično standardan u svim poslovnim okruženjima, tako da radna mjesta ne bi trebala imati problema s integracijom iCal pozivnica. Dodavanje ili uređivanje događaja je jednostavno kao da kliknete na bilo koji događaj i dodate bilješke, kontakt informacije, datoteke, itd. Najveći nedostatak Apple kalendara kakav je danas je nedostatak podrške za prirodni jezik, a to nije popravljeno sa macOS Monterey.

vremensko drvo

Vremensko drvo

Kalendari su napravljeni za dijeljenje i to je ono što Time Tree čini velikim konkurentom Google kalendaru. Idealno za prijatelje, porodicu ili posao, Time Tree pomaže da svi vaši kalendari budu odvojeni. Povrh toga, ima dvostruku funkciju uz dodatak aplikacije za dnevnik i bilješke. Želite li dodati listu za kupovinu za svog supružnika? Ovo se može uraditi direktno iz aplikacije.

Unutar ekrana za dodavanje događaja možete dodati naslov, bilješku, obavještenja, kod boja, porodicu, prijatelje ili kolege, itd. Otvorite ekran “Napredno” i vaše opcije će se proširiti mjestom za dodavanje liste obaveza, informacija o lokaciji , URL za pozivnice za sastanke i bilješke.

Ako je držanje kalendara u malim grupama primarni slučaj upotrebe, vremensko stablo je odlična opcija za korisnike desktopa. Osim toga, iOS i Android aplikacije čine ga idealnim za korištenje bilo gdje i bilo kada. Sa njegovim čistim interfejsom, lako bih mogao da vidim modifikovanje vremenskog stabla za buduću upotrebu, a ta ideja je podržana skupom funkcija nulte cene.

 

Cozi

Kombinujući kalendar sa listama obaveza i kupovine, Cozi je dizajniran za porodice u nadi da će svako domaćinstvo održati organizovanim i nesmetanim radom. Interfejs kalendara naglašava šta svi u porodici rade i to čine putem displeja u boji tako da je lako razlikovati različite rasporede. E-poruke s podsjetnicima i dnevnim redom dostupne su za svaki sastanak u kalendaru tako da niko ne propusti važnu funkciju.

Odmaknite se od svog kalendara na minut, skočite na svoje liste obaveza i napravite listu stvari koje ćete ponijeti na predstojećem odmoru. Šta kažete na listu za kupovinu umjesto toga? Nema problema, jer se više niko ne mora oslanjati na papirnate liste. Sve ove funkcije čine Cozi sasvim drugačijim izborom od Google Kalendara, čak i ako možete integrirati Google Kalendar direktno u aplikaciju.

 

Calendar.com

Dok su aplikacije kao što su Cozi i Time Tree više usmjerene na porodice, Calendar.com se bavi kombinacijom softvera za planiranje i alata za produktivnost. Njegova najveća razlika je analitički alat koji vam pokazuje kako najbolje upravljati svojim vremenom praćenjem koliko sastanaka ste zakazali, prisustvovali, odgodili, propustili ili otkazali. Povrh toga, pratit će i gdje se vaši sastanci redovno održavaju u nadi da će preporučiti buduće lokacije za sastanke.

Pokretanje aplikacije vodi vas direktno do gornjeg prikaza kalendara gdje možete vidjeti svoj dan, sedmicu ili mjesec. Svaki pogled se može promijeniti jednim klikom miša, a novi termin sa “+” dugmetom može se promijeniti jednako lako.

Kada kreirate događaj, imate poznati skup opcija s trajanjem, lokacijom, imenom, vremenskom zonom itd.

Osnovni plan je besplatan za do pet korisnika, dok Standardni i Pro korisnici mogu dodati još članova tima počevši od 6 USD po korisniku mjesečno. Ako želite povezati više kalendara, trebat će vam Pro plan, funkcija koju većina konkurentskih opcija na ovoj listi ne naplaćuje.

 

Fantastično

Najpoznatija aplikacija za kalendar treće strane za macOS/iOS je nesumnjivo Fantastična. Čak i sa fokusom na Apple, možete dodati račune kalendara sa Google, Yahoo, Exchange, iCloud, Todoist i bilo kojeg CalDAV naloga. Povrh toga, Fantastical jednostavno koristi usluge konferencijskih poziva da generiše nove sastanke ili se pridruži postojećim pozivima. Ovo važi za Zoom, Teams, Webex, BlueJeans, Skype, Google Meet i druge.

Zakazivanje događaja je vrlo jednostavno s drugim Fantastical korisnicima ili bilo kim s bilo kojeg od gore navedenih računa, jer možete lako vidjeti dostupnost ili predložiti svoje vrijeme za događaj.

Jedina mana Fantastical-a osim što nije više platforma je njegova cijena. Freemium model osigurava da je besplatna verzija dobra za minimalne potrebe kalendara. Video konferencije, prilagođavanje vremenske zone i zakazivanje sastanaka zahtijevaju Pro model, koji počinje od 3,33 USD mjesečno za pojedinačne korisnike. Kao neko ko se u velikoj meri oslanja na Fantastical na iOS-u, nema sumnje da je, osim što je snažna zamena za Google kalendar, jedna od opcija sa najbogatijim funkcijama na ovoj listi.

Piše: DZ

Članak Odlične alternative aplikaciji Google kalendar! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima