back to top

7 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti neaktivirani Windows

Iako Microsoft omogućava korisnicima da instaliraju i koriste Windows 10 ili 11 bež aktivacijaoni tada imaju određene ograničenja. Dotična ograničenja – ili ograničenja – ograničavaju vaš pristup određenim mogućnostima OS-a i ozbiljno ugrožavaju vašu privatnost.

Pitanje koje ostaje je – koja su to ograničenja i kako nam aktivacija Windowsa pomaže da ih uklonimo?

Zašto Microsoft dozvoljava korisnicima da pokreću neaktivirani Windows?

U danima Windows XP i Ti siMicrosoftov operativni sistem jeste neupotrebljiv nakon isteka probnog perioda. Odnosno, mogli ste koristiti nelicencirani OS X dana i nakon toga ste dobili izbor — kupiti službeni kopiju ili pronađite “nezakonitu” verziju po nižoj cijeni ili potpuno besplatno. Rezultat je bio da “napuklaverzije prevladao i da su ljudi nerado kupovali Windows licence, što je rezultiralo značajnim finansijskim gubicima za Microsoft.

Kako bi riješio ovaj problem, Microsoft je počeo da dozvoljava korisnicima Windows 10 da ga nastave koristiti koristite bez aktiviranja. Ovaj korak je dramatično smanjio piratstvo i na kraju većinu korisnika Windowsa platiti licenca. Oni koji ne aktiviraju operativni sistem nastavljaju da koriste druge Microsoft proizvode – tj win-win situacija za Microsoft.

Od tada, Microsoft dozvoljava korisnicima Windows 10 i 11 da koriste nije aktivirano verzija operativni sistem koliko god žele. Međutim, treba uzeti u obzir sljedeće nedostatke ako planirate koristiti neaktivirani Windows duže vrijeme.

1) Nedostatak sigurnosnih ažuriranja

7 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti neaktivirani windows

Microsoft redovno objavljuje ažuriranja da dodate nove funkcije operativnom sistemu i učinite ga sigurnijim. Iako Microsoft većinu ažuriranja čini dostupnim za neaktivirani Windows, ti isti korisnici često ne primaju sigurnost ažuriranja. To znači da će nelicencirani korisnici uvijek biti izloženi riziku virusii drugo zlonamjernog koda.

Štaviše, svaki put kada izađe nova zakrpa za OS, korisnici Windows licence je automatski dobijaju čim zakrpa postane javno dostupna. Ove zakrpe takođe uključuju gomilu ispravki grešaka. Nasuprot tome, korisnici koji imaju neaktivirano operativno sistemima već duže vreme mogu da “razbiju” Windows jer neće dobiti popravku dok ne kupe licencu.

Stoga je korisno aktivirati svoj Windows kako biste osigurali svoj sigurnost i nesmetanu upotrebu istih.

2) Kašnjenja u dobijanju novih verzija i funkcija

Na isti način na koji vas Microsoft može spriječiti u preuzimanju kritičan sigurnost ažuriranja na neaktiviranom Windowsu, može proći i duže nego inače da nove funkcije postanu dostupne. Windows pobjeđuje veliki zakrpe (nadogradnje) jednom godišnje, dok se Microsoft izbacuje na mjesečnoj bazi manje zakrpe (koji uključuju ispravke grešaka). Na njima je kada će vam Microsoft dozvoliti da ih preuzmete. Možda nikada, možda sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci ili čak godinu dana.

Stoga, ako želite da imate najnovije mogućnosti u Windows-u, ili čak prije nego što postanu javno dostupni (putem Beta program), kupiti licencu.

3) Dosadni pečat “Aktiviraj Windows” na ekranu

7 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti neaktivirani windows

Vodeni žig u pitanju “Aktivirajte Windows” se pojavljuje u donjem desnom uglu neaktiviranog OS ekrana. U suštini, podsjeća korisnike da aktiviraju Windows kada dobiju priliku i da prestanu koristiti neaktiviranu verziju.

Loša strana ovog vodenog žiga je to blokira vaš ekran i čak se pojavljuje kada napravite screenshot ekran. Iako postoji nekoliko rješenja za uklanjanje tog banera, najbolje rješenje je zapravo aktiviranje Windowsa. Sve ostalo je polovično rješenje koje nije trajno.

4) Kontinuirani podsjetnici za Windows aktivaciju

Čak i ako pronađete rješenje da uklonite kvačicu “Aktiviraj Windows” na radnoj površini, Microsoft će i dalje šaljite česte podsjetnike da aktivirate operativni sistem.

Ako koristite Windows i još uvijek imate probni period, podsjetnik će vas obavijestiti o tome njegov isteći i predložiti to aktivirati OSA za njegovu neograničenu upotrebu. Jedini način da se riješite ovog dosadnog iskačući prozori je zapravo aktiviranje Windowsa.

7 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti neaktivirani windows

5) Neaktivirana verzija Windows-a ne može se prilagoditi

Iako Microsoft dozvoljava nelicenciranim korisnicima da koriste neaktivirani Windows, ne dozvoljava im da promene izgled operativnog sistema, odnosno da ga prilagode kako žele. Dakle, svaki dan će vas dočekati isti izgled OS-a. To nije nužno loša stvar, mnogi korisnici ne prilagođavaju Windows. Ali ako to želiš, nećeš moći.

Neaktivirani Windows ne može se prilagoditi na sljedeće načine:

  • Pozadina (tapeta) operativnog sistema se ne može menjati i nećete moći da je prilagodite kako želite. Štaviše, nećete moći da koristite nove funkcije kao što je Windows Spotlight, koji automatski menja vašu pozadinu svaki dan.
  • Tamni način rada, efekti transparentnosti, boje i druga podešavanja neće biti dostupni.
  • Neće biti moguće promijeniti trenutne teme, instalirati nove iz Microsoft Store-a ili promijeniti kontrast dostupnih tema.
  • Postojaće ograničenje načina na koji možete prilagoditi zaključani ekran.
  • Nećete moći promijeniti font ili dodati nove fontove operativnom sistemu.
  • Na kraju, ali ne i najmanje važno, nećete moći prilagoditi Windows Start meni i traku zadataka.

Na neaktiviranom Windows računaru, sve gore opisane opcije će biti zasivljene postavke personalizacija. Osim ako ne aktivirate OS, oni će postati dostupni.

6) Windows nadogradnje više neće biti besplatno

Microsoft dozvoljava korisnicima besplatno nadograditi na noviju verziju Windows-a kada se pojavi na tržištu. Međutim, ova opcija je dostupna samo korisnicima koji jesu već jednom aktivirana vaš operativni sistem.

7 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti neaktivirani windows

Neaktivirani korisnici moraju ponovo instalirati novi operativni sistem koristeći druga rješenja, ali Windows instaliran pomoću ovih rješenja također ostaje neaktiviran. Stoga, pošto hoćete sve budućnost nadogradnje operativni sistem primiti besplatnozašto ne kupiti licencu jednom i koristiti je doživotno?

7) Pravni razlozi

Potpuno je legalno koristiti nije aktivirano verzija Windows za individualnu ili ličnu upotrebu, a Microsoft ne ograničava koliko dugo možete da ga koristite. Međutim, takva upotreba se ne preporučuje za komercijalnu upotrebu. To je zato što ako postoji revizija softvera koji koristite, a nemate licencu za Windows, mogli biste završiti u nevolji (što će vjerovatno rezultirati novčanom kaznom). Ovo se posebno odnosi na one ljude koji imaju zanati ili kompanije. Ne plaćajte velike kazne zarad 10 dolara.

Gdje kupiti Windows? Pročitajte ovdje.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 7 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti neaktivirani Windows prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima