back to top

[Apple] iPad Air 11-inčni protiv 13 inča: Koji odabrati?

Predstavljen je novi iPad Air za 2024. godinu od strane kompanije Apple. Koji odabrati – 11-inčni ili 13-inčni?

Apple je prvi put ponudio iPad Air u dvije veličine. Možete birati između ovih veličina u skladu sa svojim potrebama i budžetom. Ali kako znati koja je prava veličina za vas? Ne brinite, mi ćemo vam pomoći u donošenju odluke.

11-inčni iPad Air je bolji za gledanje videa

Iako biste očekivali da su 11-inčni i 13-inčni modeli iPad Aira identični osim veličine ekrana, to nije sasvim tačno zbog različitih omjera stranica.

13-inčni iPad Air ima omjer stranica 4:3 dok je 11-inčni bliži omjeru 3:2. U pejzažnom režimu, 11-inčni model ima manje crnih traka oko ekrana dok gledate filmove u poređenju sa većim modelom.

 

13-inčni iPad Air je bolji za digitalne kreatore

Veća razlika u širini i visini čini da 13-inčni iPad Air izgleda značajno veći od 11-inčnog modela. Za digitalne umjetnike, veći 13-inčni model nudi više “platna” za stvaranje umjetnosti Apple olovkom.

 

11-inčni iPad Air je pogodniji za nošenje

Manji 11-inčni model je lakši i kompaktniji za nošenje u odnosu na veći 13-inčni model. Ako često putujete ili nosite uređaje sa sobom, možda biste više preferirali manji model.

 

13-inčni iPad Air ima malo svjetliji ekran

Veći 13-inčni model ima nešto svjetliji ekran od 11-inčnog, što ga čini boljim izborom za korištenje na otvorenom.

 

11-inčni iPad Air je jeftiniji

Za većinu ljudi, cijena je odlučujući faktor prilikom kupovine. Manji 11-inčni model je jeftiniji od većeg 13-inčnog modela.

Uz sve navedene razlike, oba modela iPad Aira nude iste funkcije. Dakle, možete odabrati između njih u skladu sa svojim potrebama.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Članak [Apple] iPad Air 11-inčni vs. 13 inča: Koji biste trebali kupiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.

Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima