back to top

Apple-ov posao s obnovljenim starijim modelima iPhonea cvjeta

Tržište polovnih pametnih telefona je u procvatu, sa oko 309,4 miliona prodatih jedinica u 2023, prema IDC-u. (To je povećanje od skoro 10% u odnosu na prethodnu godinu.) Dok većinu ovog tržišta čine potrošači koji pokušavaju nabaviti najbolji novi pametni telefon za svoj novac, postoji i druga strana medalje, naime kupci koji kupuju drugo- ručni ili obnovljeni uređaji direktno od Apple-a.

Provodeći malo istraživanje podataka o pametnim telefonima, IDC očekuje da će tržište korišćenih pametnih telefona nastaviti da raste sa kombinovanom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 8,8%, dostižući 431,1 milion jedinica u 2027. Kombinacijom tržišta novih (1,3 milijarde) i rabljenih pametnih telefona u 2023. dolazimo do podatka da je otprilike svaki peti prodati pametni telefon rabljeni uređaj.

„Iako u našoj prognozi ne izdvajamo dobavljače, Apple i Samsung su dva najpopularnija, kao što se realno očekuje“, rekao je u intervjuu analitičar IDC-a i autor izvještaja Anthony Scarsella. „Vjerujemo da je poslovni segment još uvijek mali (ali raste), jer većina potražnje za takvim telefonima dolazi od tradicionalnih potrošača.“

Na osnovu prethodnih izvještaja, razumno je vjerovati da Apple zapravo dominira tržištem obnovljenih uređaja. Uostalom, to je dijelom ono što je navelo Apple da ove sedmice predstavi svoju dugoočekivanu funkciju zaštite od ukradenih uređaja u iOS 17.3, i zašto je Counterpoint 2023. tvrdio da su 49% polovnih pametnih telefona koji se prodaju širom svijeta bili iPhonei. Bez obzira na stvarni broj prodanih uređaja, Apple je i dalje popularan.

Jedan od razloga zašto ovo strano tržište ne raste brže je nedostatak uređaja, jer sada svi duže držimo telefone i teže se odlučujemo za kupovinu najnovijeg modela. Potražnja za rabljenim pametnim telefonima već neko vrijeme nadmašuje ponudu, a većina ponude dolazi kroz šeme povrata i recikliranja, rekao je IDC.

Svi znamo da se industrija pametnih telefona u posljednjih nekoliko godina pomjerila prema vrhunskim modelima. Među ostalim razlozima zbog kojih potrošači gravitiraju Pro Max iPhoneu je želja da se nabavi najbolji uređaj koji je na raspolaganju kako bi ostali konkurentni što je duže moguće.

Apple je ovdje pomogao jer je kvalitet izrade uređaja koji ostaju dobri za korištenje dio onoga što njegove proizvode čini tako privlačnim. Sa poslovne strane prodaje, barem za pametne telefone, ovo će se vjerovatno pretvoriti u duže cikluse zamjene. Umjesto nadogradnje uređaja svake dvije godine, većina kompanija koje kupuju Apple pametne telefone za svoje zaposlenike preći će na ciklus od tri ili možda četiri godine. A zašto ne?

Piše: DM

Na PC CHIP-u se prvi put pojavila objava Apple-ovog renoviranog starijeg iPhone poslovanja u procvatu.
pcchip.hr

Možda vas zanima