back to top

Dvije velike promjene dolaze u Windows 11! Traka zadataka dobija novi Bing koji podržava AI elemente, a Phone Link postaje dostupan i korisnicima iPhone-a.

Ponovo smo suočeni sa dolaskom novih funkcija na Windows 11, ali sada nam se čini da je to zaista važan trenutak. Ovo se posebno odnosi na Bing koji dobija potpuno nove funkcije i ovoga puta bi mogao biti adut koji će polako sve više prijetiti Google. Korisnici iPhone Oni također mogu doći na svoje jer je to odlična aplikacija Telefonska veza sa novim ažuriranjem i prilagođava ih tako da će moći da poveže svoj telefon sa Windows računarom.

bing u windows 11

Novi Bing

Microsoft je nedavno službeno potvrdio informaciju o dolasku “novog Binga”, koji više nije samo obična web tražilica, već omogućava korisnicima da odgovore na sličan način na ChatGPT.

Krajem februara stigla je još jedna sjajna vijest da ovakav Bing u potpuno novom ruhu dolazi na Windows 11. Ovo nije jedina promjena koju možemo očekivati, ali je svakako riječ o, možemo reći, glavnoj atrakciji novi operativni sistem koji korisnici spremno očekuju.

Sve je ovo dio strategije povećanja prometa na Bingu, a možemo reći da Microsoft sada ima još jedan adut koji bi mogao privući korisnike i potencijalno ih oduzeti od Googlea.

Ako već imate pristup novom Bingu, uskoro biste ga trebali vidjeti na Windows 11 Bing ikona unutar trake za pretragu. Pretrage koje ćete raditi imat će odgovore koji koriste AI tehnologiju. Još uvijek nema dublje integracije sa Windows-om, tako da je ovo još jedno mjesto gdje možete ući u interakciju uz pomoć umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

Microsoft je na svom blogu naveo da je traka za pretragu jedna od najčešće korišćenih funkcija na Windows-u i da će novi Bing podržan sa AI elementima pružiti novo iskustvo u traženju odgovora koje će biti brže i bolje nego ranije.

U stvari, omogućavanje novog Binga na Windows 11 je već počelo krajem februara, ali će biti aktivirano samo za one korisnike koji su se unaprijed registrovali za novo iskustvo Binga. Ono što je također sjajno je Microsoftova integracija novog Binga u njegove druge aplikacije i usluge kao što su Skype, Microsoft Edge na svim platformama i Bing mobilna aplikacija.

Više o svemu možete pročitati na Microsoftovom blogu, gdje je nedavno objavljeno novo saopštenje.

dvije velike promjene dolaze u windows 11! traka zadataka dobija novi bing koji podržava ai elemente, a phone link postaje dostupan i korisnicima iphone-a.

Telefonska veza za iPhone korisnike

Phone Link je mnogima omiljena aplikacija koja omogućava integraciju telefona sa Windows računarom. Treba reći da nisu svi brendovi pametnih telefona imali mogućnost korištenja aplikacije i Microsoft intenzivno radi na tome.

Stoga je nova vijest mnoge obradovala, a čini se da će i korisnici iPhone uskoro moći koristiti Phone Link. Za sada se ova funkcija može testirati samo interno Windows Insiders program, ali vjerujemo da će uskoro stići kao nova funkcija na Windows 11.

Interfejs Phone Link na početnom ekranu sada će imati dodatak u obliku dugmeta ispod odeljka “Izaberite svoj telefon“. Moći ćete birati između dva dugmeta: Android i iPhone.

Nakon što odaberete iPhone kao opciju, aplikacija Phone Link će vas voditi kroz nekoliko koraka za povezivanje na vaš iPhone. Posljednja postavka koju trebate odobriti su dozvole za pristup iPhone uređaju koji koristite i vaš telefon će biti uparen s aplikacijom Phone Link. Dobićete podršku i mogućnost iniciranja poziva, slanja poruka i pregleda kontakata. Jedini dijelovi koje Phone Link ne podržava su grupne poruke i slanje medijskog sadržaja putem poruka.

Više o svemu možete pročitati u objaviti na Windows blogu.

chatgpt

AI ratovi

Sa novim ažuriranjem za Windows 11, bit će neke nove stvari. Ovdje možemo spomenuti novu mogućnost snimanja ekrana korištenjem Snipping Tool funkcije koje će sigurno dobro poslužiti mnogim korisnicima, kartice Notepad za lakšu navigaciju, nove opcije za kontrolu potrošnje energije računara itd.

Bez obzira na to što nas čeka puno novih stvari s novim ažuriranjem za Windows 11, promjene na Bingu mogu značiti i veliku prekretnicu u popularnosti Microsoftovog web pretraživača.

Google je odmah reagirao na promjene na Bingu sa najavom da uskoro možemo očekivati ​​njegov AI chat servis pod nazivom Google Bard.

Odmah su napravljena neka poređenja između Microsoftovih i Googleovih AI alata, a većina stručnjaka se slaže da je Microsoft trenutno veliki pobjednik.

Microsoft je bio vrlo odlučan da plasira nove verzije Binga i Edgea i već ima godine iskustva ulaganja u ChatGPT. Google je, s druge strane, ubrzao izlazak Barda, a već na prvom testu uočene su velike greške u odgovorima koje je dao ovaj AI chat servis. Ta velika greška u inicijalnom testiranju, prema medijskim izvještajima, “podstakla” je Google od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti i primorala kompaniju da prizna dezinformaciju u Bardovom odgovoru i obeća da će buduća testiranja biti mnogo rigoroznija.

Veoma je značajno što Google Bardov rad naziva „eksperimentalnim“, tako da se i ovdje vidi koliko je Microsoft spremniji za integraciju AI alata, a to bi mogla biti velika prednost u narednom vremenu.

U ovom trenutku svjedočimo vrlo zanimljivim događajima. Na početku smo prekretnice kada se AI alati počinju sve više koristiti i tržišna konkurencija već dugo nije bila ovako neizvjesna. Vjerujemo da su različiti tech događaji u narednim sedmicama će donijeti još zanimljivih vijesti.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Dvije velike promjene stižu na Windows 11! Traka zadataka dobija novi Bing koji podržava AI elemente, a Phone Link postaje dostupan i korisnicima iPhone-a. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima