back to top

Facebook uvodi pretplatu za korisnike!

Facebook uvodi pretplatu za korisnike: Ko će platiti pretplatu koju je predložio Apple?

Koliko su realne glasine da Facebook uvodi pretplatu za korisnike? Može li Apple “natjerati” Facebook da uvede model pretplate na najpoznatijoj svjetskoj društvenoj mreži? Da li neko od korisnika uopšte želi da plati pretplatu na Facebook?

Proteklih dana u medijima su se pojavile informacije o tome kako Apple sve više “pritišće” Facebook s ciljem uvođenja pretplate za korisnike. Iako su ova dva tehnološka giganta bila u zavadi već duže vrijeme, čini se kao sada sjede zajedno za stolom i razgovaraju o ideji pretplate na Facebook.

Vjerovatno je da Facebook ne želi uvesti pretplatu i da će učiniti sve da se suprotstavi Appleovoj ideji. ali, sve je izraženiji pritisak da se pronađu novi modeli finansiranja a pitanje je da li Facebook može (i želi li uopće) istrajati u slobodnom korištenju.

apple protiv facebooka

Apple želi veći finansijski prihod

Apple i Facebook nisu u dobrim odnosima (barem u očima javnosti) godinu dana otkako je Apple predstavio novitet u iOS 14.4.

Naime, u tu verziju sistema Apple je ugradio jedinstvenu funkciju Transparentnost praćenja aplikacija koji je, s jedne strane, trebao omogućiti korisnicima bolji uvid u dozvole koje daju trećim stranama, dok je s druge strane stvarao probleme tim aplikacijama trećih strana.

Vjeruje se da je uvođenje ove nove funkcije u sistem navelo mnoge korisnike da uskrate dozvole za korištenje Facebook podataka.

Kao rezultat toga, nastala je svojevrsna praznina koja je rezultiralo je smanjenjem finansijskog prosperiteta Facebooka. Dakle, Apple je direktno uticao na smanjenje zarade Fejsbuka – i tada je krenula svojevrsna „netolerancija“ između dva pomenuta tehnološka giganta.

Prije 5-6 godina krenula je priča o promjenama unutar Facebook aplikacije na kojima Apple insistira. konkretno, Apple želi transparentnije i profitabilnije poslovanje Facebooka u Apple okruženju.

Ideja je da se u Facebook aplikaciju uvede model pretplate kako bi se transparentno pratilo kuda ide novac.

Apple želi dio kolača koji Facebook prikupi, a to se ne donosi samo korisnicima već i kompanijama koje se bave podizanjem objava.

facebook

Facebook je obećavao besplatno korištenje

Uvođenje bilo koje vrste pretplate predstavljalo bi kršenje osnovnog pravila koje je od samog početka jasno navedeno na početnoj stranici Facebooka. Naime, u svojim korisnim počecima, Facebook je jasno dao do znanja da jeste mreža je besplatna i uvijek će biti besplatna.

Iako je u međuvremenu Facebook uveo različite modele naplate, činjenica je da su do sada korisnici uvijek mogli koristiti Facebook potpuno besplatno. Ali pritisak Applea sada raste i čini se da Facebook otvoreno razgovara o mogućnosti uvođenja pretplate za korisnike.

Prve informacije idu u prilog da Facebook ne želi da naplaćuje korisnicima i želi da nastavi da bude slobodan. Međutim, pitanje je koliko će taj model biti dugoročno održiv, jer je Facebook (Meta) prvi put u svojoj istoriji zabilježio pad prihoda.

Veliko je pitanje šta bi se desilo sa stotinama miliona korisnika koji su do sada bili veoma lojalni Facebooku. Naime, uvođenje pretplate na mrežu koja više nije u svom vrhuncu moglo bi rezultirati masovnim odlaskom korisnika na druge platforme.

Uvođenje pretplate izgleda kao “igranje vatrom” jer takav potez može dovesti Facebook u propast za samo nekoliko mjeseci. Stoga uopće ne čudi što je Facebook vrlo, vrlo oprezan i ne želi odstupiti od obećanja koje je dao korisnicima na samom početku – da će korištenje Facebooka uvijek biti besplatno.

Mogu li svi biti zadovoljni

Veliko je pitanje kako izgledaju i šta se zapravo dešava na pregovorima između Facebooka i Applea.

Činjenica je da obje strane žele što više profitirati od ovih sastanaka, a Apple je u nešto boljoj poziciji. Naime, Apple ima platformu na kojoj Facebook definitivno želi biti a s druge strane, Apple nema apsolutno ništa za izgubiti u ovim pregovorima.

Čini se da je Facebook u donekle podređenom položaju, posebno nakon prošlogodišnjih promjena kada ih je Apple stjerao u ćošak novom iOS funkcijom i uskratio im veliki dio zarade.

Cijeli pregovori vjerovatno imaju u pozadini priču o ovim promjenama na iOS sistemu, a može se pretpostaviti da se traži rješenje koje bi omogućilo Facebooku da povrati dio kolača koji je ovim promjenama izgubio.

Apple vjerovatno želi uzeti nekoliko posto svake transakcije na Facebooku za sebe, na što će Facebook vrlo teško pristati. Informacije o tome kako su se pojavile u medijima Apple želi direktan uvid u povećanje objava na Facebooku, kako bi i u tom segmentu uzeo dio novca.

Da li Facebook želi da pristane na to, teško je reći, ali izgleda da im se ta ideja baš i ne sviđa. Naime, iako se radi o malom procentu – takvi procenti u konačnici mogu generirati desetine, pa i stotine miliona eura na računu obje kompanije.

facebook uvodi pretplatu

Apple je najavio još oglasa

Apple u posljednje vrijeme ima oštriju politiku naplate softvera i izgleda da će se korisnici iOS-a uskoro suočiti s dodatnim troškovima.

Razlog tome treba tražiti u činjenici da novi pametni telefoni više ne donose velike inovacije pa je sve manje korisnika zainteresovano za kupovinu novih uređaja. Stoga Apple želi početi zarađivati ​​novac od softvera koji će uvijek biti ažuriran i koji će trebati redovna sigurnosna ažuriranja.

Za sada još uvijek nema priča o pretplatama na iOS sistem, ali s obzirom na posljednja dešavanja u kompaniji – čini se da takve ideje polako izbijaju na površinu.

Da li su korisnici spremni da plaćanje za korišćenje softvera za pametne telefone za sada je teško reći, ali postoji mogućnost da će u bliskoj budućnosti biti primorani na to.

Apple je prepoznao trenutni potencijal za dodatni prihod u guranju većeg broja reklama kroz vlastiti operativni sistem. Sigurni smo da se korisnici neće svidjeti dodatnim oglasima, ali to bi mogao biti samo prijelazni period koji odmah dolazi pretplatu na operativni sistem.

Naime, kada korisnici budu zasuti raznim reklamama, vjerovatno će im to dosaditi i poželjeće da imaju sistem bez reklama. Tamo bi im Apple mogao ponuditi pretplatnički sistem u kojem će imati operativni sistem bez reklama – što je, čini se, krajnji cilj ovog prelaznog perioda.

facebook

Facebook prvi put zabilježio pad prihoda

Facebook, odnosno Metina vodeća kompanija je posljednjih mjeseci prvi put u istoriji zabilježila pad poslovnih rezultata. Godinama je Facebook postizao fantastične rezultate, rastao po nezamislivim oblinama i zgrnuo bogatstvo.

Na ovom poslovnom putu napravio je nekoliko odličnih akvizicija, od kojih se Facebook trenutno pokazuje kao najbolji. Međutim, čini se da je Facebook (Meta) dostigao vrhunac i da je period propadanja ove kompanije pred nama.

Međutim, pad poslovanja kompanije Meta treba uzeti sa rezervom jer oni u prethodnom periodu brojne tehnološke kompanije su doživjele pad zbog nepovoljnih kretanja na globalnom tržištu.

Uz to, možda je spomenuti pad Facebooka samo privremen i možda će se stvari vrlo brzo vratiti u normalu.

Ali svejedno Pad poslovanja trebalo bi da zabrine čelnike Facebooka (Meta) i stoga uopšte ne treba da čudi što su seli za sto da pregovaraju o novim sistemima naplate.

izbrišite facebook nalog

Da li korisnici žele platiti pretplatu

Nakon što su se u medijima pojavile priče o mogućem modelu pretplate na Facebook, tehnički tim je odmah započeo raspravu o tome da li postoji neko ko bi htio da plati pretplatu na Facebook.

U zapadnom svijetu nije nimalo čudno plaćati pretplatu na razne digitalne i TV usluge pa vjerujemo da bi se veliki broj korisnika tamo odlučio da barem privremeno plati pretplatu na Facebook.

Međutim, ovdje na Balkanu uvođenje pretplate moglo bi značiti i veliki odliv korisnika na druge besplatne mreže. Naime, kod nas nije tako raširen fenomen plaćanja pretplate na razne usluge i korisnici uglavnom žele uštedjeti koju kunu na digitalnim uslugama.

Facebook koriste mnogi, pa je pravo pitanje da li bi model pretplate na Fejsbuk uspešno zaživeo ovde na Balkanu.

Veliki problem za Facebook je svakako činjenica da je Facebook mreža koja “polako umire”. Pojavom TikToka i Instagrama, Facebook je potisnut u drugi plan – iako i dalje ima ogroman broj korisnika.

Veliki problem je što korisnici sve manje vremena provode na Facebooku i fokusirani su na druge popularne društvene mreže. Samo s tim, mnogi korisnici bi vjerovatno radije platili pretplatu na TikTok ili Instagram nego na sam Facebook.

U svakom slučaju, očekuje nas vrlo zanimljiva jesen u kojoj ćemo saznati hoće li Facebook popustiti Appleovom pritisku i po prvi put u istoriji da postane mreža sa pretplatom za korisnike, piše Marko Županić, pcchip.hr

PREPORUKA

Možda vas zanima