back to top

Google Maps trikovi za koje malo ko zna, a vrlo su korisni

Ovi Google Maps trikovi olakšati će korisnicima mnoštvo toga zato pročitajte o čemu je riječ.

Glasovno upravljanje

Google Maps se većinu vremena koristi dok boravimo za volanom. Ne treba zaboraviti da pogled treba biti na cesti u svakom trenu kada vozite i nije zgodno gledati u mobitel kako biste vidjeli kuda treba ići. Stoga u aplikaciji Google Maps za operativni sustav Android uključite mogućnost glasovnog upravljanja sa zapovijedi OK Google. U operativnom sustavu iOS morat ćete kucnuti sličicu mikrofona u gornjem desnom kutu i potom izdati zapovijed.

Upute uz jedan klik


Kako biste dobili upute možete unijeti adresu odredišta ili desnom tipkom miša na računaru kliknuti na njega na mapi. Pojavit će se popis kojeg možete upotrijebiti za pristup uputama.

Izmjerite bilo koju udaljenost


Pomoću prethodno opisanog alata možete izračunati i udaljenost između bilo koje dvije tačke na Zemlji. Odaberite “Measure distance”. Pojavit će se bijela točka s debelom crnom crtom. Potom kliknite bilo gdje drugdje na mapi. Maps će izračunati udaljenost između te dvije tačke.

Nastavite li klikanjem dodavati nove tačke Maps će, nakon što završite, izračunati ukupnu udaljenost.

Neka vas drugi povezu


Možda niste znali, ali putem Google Mapsa možete i naručiti vožnju Uberom. Nakon što unesete odredište kliknite sličicu čovječuljka s podignutom rukom ili opciju “Mass Transit”. Pojavit će se dostupne opcije, s procjenom vremena i cijene.

google maps trikovi
Google Maps pruža mnoštvo opcija

Otkrijte gdje ste parkirali


Kada se parkirate na Androidu kliknite plavu lokacijsku točku i odaberite “Save your parking”. U aplikaciji Maps pojavit će se oznaka te lokacije. Kliknite kako biste dodali pojedinosti poput razine garaže i koliko vremene imate prije nego što morate produljiti parking. Osim toga, lokaciju možete podijeliti s prijateljima.

Kad poželite pronaći vozilo kliknite tražilicu pri vrhu i odaberite “Parking location” ili kucnite pri dnu “Driving” i potražite “Saved parking”. Za brisanje oznake kliknite “Driving” pa “Clear” ili kliknite “You parked” here na mapi pa odaberite pri dnu “More Info” te zatim “Clear”.

Za iOS kliknite plavu lokacijsku točku u aplikaciji kad stignete na lokaciju. U skočnom prozoru kliknite “Set as parking location”. Pojavit će se sličica sa slovom P, uz obavijest “You parked near here”.

Obrisat ćete ju tako što ćete kliknuti P i odabrati “Clear”.

Pregledajte i obrišite povijest korištenja Google Maps


Otvorite web stranicu myactivity.google.com. Ispod tražilice pri vrhu kliknite “Filter by date & product”. Pojavit će se skočni prozor s tražilicom po datumima ili Googleovim proizvodima. Odaberite Maps, kliknite “Apply”.

Za brisanje svih podataka kliknite sličicu s tri točkice desno uz tražilicu pri vrhu i odaberite “Delete Results”. Možete obrisati i pojedine unose ako želite.

google maps trikovi

Koristite Google Maps anonimno

Među postavkama za Google Maps postoji i opcija “Turn on Incognito mode”. Uključite li ju aplikacija neće pohranjivati povijest korištenja web preglednika i pretraživanja u vaš korisnički račun, kao ni slati obavijesti.

Vaša pretraživanja i kretanja neće biti dodana u povijest lokacije ili dijeljenje lokacije, ako je uključeno, a Maps neće koristiti vaše aktivnosti za personalizaciju, navodi N1.

google maps trikovi
Google Maps trikovi

Podijelite svoju lokaciju

Za Android i iOS kliknite na sličicu svog profila u gornjem lijevom kutu i odaberite “Location sharing”. Potom odaberite s kime želite dijeliti lokaciju, kao i koliko dugo to želite činiti.

Podijelite omiljene lokacije

Kliknite na sličicu za dijeljenje u kartici omiljene lokacije u aplikaciji Maps i pošaljite ju kao SMS poruku, e-mail ili putem druge aplikacije.

Omiljene lokacije pohranit ćete ako kliknete na “Save” i kasnije ih pronaći pod “Saved options”. Poželite li podijeliti više od jedne lokacije, možete izraditi popis. Dok ste na toj lokaciji kucnite “New list” ili ju dodajte već unešenoj. Nalaze se pod karticom “Saved” u sklopu kategorije “Your lists”.

Kliknite na izbornik s tri točkice i zatim “Share list” kako biste ju podijelili s drugima.

Potražite pomoć lokalnog vodiča

Opcija Local Guides uputit će vas na preporuke i savjete o lokaciji gdje se nalazite, a koje su ostavili drugi korisnici.

Možda vas zanima