back to top

Google Pay ne funkcioniše? Isprobajte ova rješenja!

Google Pay je vrlo korisna funkcija koja olakšava procese plaćanja i kupovine kada ispravno funkcioniše.

Međutim, kao i mnoge druge stvari, ni Google Pay nije imun na probleme i kvarove. Ako se suočite sa problemom da Google Pay ne radi ili ne radi kako treba, evo nekoliko koraka kako riješiti ovu situaciju.

google pay

Provjerite dostupna ažuriranja za aplikaciju

Jednostavno rješenje može biti provjera da li su dostupna ažuriranja za aplikaciju. Čak i ako imate automatska ažuriranja uključena, preporučljivo je provjeriti ima li novih verzija aplikacije na Google ili Apple Store. Ako postoji nova verzija, preporučljivo je ažurirati aplikaciju. Ako nema novih verzija, ili ako ne možete ni otvoriti aplikaciju, pređimo na sljedeće moguće rješenje.

kreditna kartica

Provjerite jesu li podaci o kartici ažurirani

Da li ste nedavno dobili novu kreditnu ili debitnu karticu? Možda ste promijenili banku. U svakom slučaju, provjerite jesu li podaci o kartici tačni u vašem Google Pay novčaniku. Ovo uključuje brojeve kartica, datume isteka i CVV kodove. Takođe je važno da unesete svoje ime tačno onako kako je prikazano na kartici.

Da biste provjerili informacije o kartici, kliknite na Insights ($), opciju koja se nalazi u donjem desnom uglu Google Paya, a zatim dodirnite Prikaži sve račune. Kliknite na svaku karticu u odjeljku Načini plaćanja da vidite detalje i uredite po potrebi.

 

Provjerite da li je tačno unesen vaš broj telefona

Još jedan često zanemaren problem koji može uzrokovati probleme sa funkcijama Google Paya je netačno unesen telefonski broj. Provjerite da li je vaš broj telefona tačan, kako bi Google Pay mogao sigurno autentifikovati transakcije putem aplikacije. Ovo je važna sigurnosna mjera.

Otvorite Google Pay. Dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom uglu. Dodirnite Postavke, odaberite Lične informacije i potvrdite svoj broj. Ako nije tačan, dodirnite opciju Uredi broj.

 

Provjera kvalitete i stabilnosti internetske veze

Za korištenje digitalnog novčanika za online plaćanje potrebna je pouzdana internet veza. Ako imate slabu internet vezu, plaćanja možda neće biti uspješna. Mnogi trgovci imaju svoje Wi-Fi mreže za goste, ali je bolje koristiti NFC za transakcije u trgovini.

 

Kontaktirajte vašu banku

Ako ste provjerili sve navedeno i i dalje imate problema, možda je potrebno kontaktirati banku ili izdavatelja kartice. Pokušajte koristiti drugu karticu u vašem novčaniku kako biste potvrdili da li je problem specifičan za određenu karticu.

brisanje keša

Obrišite keš memoriju na pametnom telefonu

Brisanje keš memorije može biti rješenje za mnoge probleme na pametnim telefonima. Ovaj postupak može poboljšati performanse uređaja uklanjanjem nakupljenih podataka u keš memoriji koji mogu uticati na performanse aplikacija.

 

google-pay

Provjera NFC kompatibilnosti i omogućavanje funkcije ako je onemogućena

Ponekad Google Pay neće raditi zbog isključenog NFC-a na uređaju. Ukoliko je moguće, pokušajte omogućiti NFC kako biste riješili problem.

 

Potvrda identiteta

Ako ne možete koristiti Google Pay račun, moguće je da je vaš račun ograničen zbog sumnjive aktivnosti. Ponekad je potrebno potvrditi identitet kako biste otključali funkcije unutar Google Paya i povećali limite transakcija.

google pay pbz kartica premium visa

Ponovno instalirajte Google Pay

Ukoliko nijedno od navedenih rješenja nije pomoglo, možete pokušati deinstalirati i ponovno instalirati Google Pay aplikaciju. Ovo je posljednje rješenje, ali može biti korisno ako se problem mora riješiti.

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Google Pay ne radi? Isprobajte ova rješenja! pojavila se prvi put na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima