back to top

Kako možete oporaviti Facebook poruke koje ste zauvijek obrisali?

Svakome se može dogoditi da slučajno izbriše neke poruke na Facebooku koje nije trebalo brisati. Šta onda? Mogu li se te poruke nekako vratiti? Dobra vijest je da mogu. Postoje načini na koje možete oporaviti izbrisane Facebook poruke, čak i one za koje ste mislili da su zauvijek izbrisane. Pročitajte kako to učiniti u nastavku članka.

facebook messenger

Za početak, provjerite svoju arhivu Facebook poruka

Ako nedostaje cijeli razgovor s nekim Facebook Messenger, prvo provjerite jeste li slučajno arhivirali taj razgovor. Provjera ovoga se razlikuje ovisno o tome da li koristite verziju Facebooka za desktop ili pametni telefon.

  • Računarska verzija

Idite na Facebook web stranicu. Kliknite na ikonu Messenger u gornjem desnom uglu. Nemojte kliknuti ni na jedan razgovor u iskačućem prozoru vaših najnovijih razgovora. Umjesto toga, pritisnite tri horizontalne tačke u gornjem desnom uglu.

Odaberite opciju “Arhivirani razgovori” da vidite listu arhiviranih razgovora. Ako pronađete nit razgovora koja je nedostajala u Messengeru, zadržite pokazivač iznad nje, a zatim kliknite na tri tačke na desnoj strani. Odaberite “Poništi arhiviranje razgovora” ili “Poništi arhiviranje razgovora” da razgovor ponovo bude vidljiv u Messengeru.

 

  • Mobilna verzija

Ako koristite aplikaciju Messenger na svom mobilnom uređaju i želite kroz nju vidjeti svoje arhivirane razgovore, otvorite aplikaciju i dodirnite meni s tri horizontalne linije u gornjem lijevom kutu.

Odaberite “Arhiva” iz izbornika s lijeve strane. Dugo kliknite na razgovor da ga vratite. Odaberite “Poništi arhiviranje” ili “Poništi arhiviranje” iz iskačućeg menija na dnu.

gmail prečice na tastaturi

Provjerite vašu email

Facebook vam daje opciju da omogućite obavještenja o porukama koje primate na svom korisničkom računu. Ovo se odnosi na poruke koje ste primili direktno u aplikaciji Facebook, a ne putem Messengera. Ako ste aktivirali funkciju, trebali ste primiti obavijest putem e-pošte koja sadrži poruku, ili barem njen dio, ako je velika. Provjerite adresu e-pošte koju ste povezali sa svojim Facebook računom.

Poruke mogu biti tamo, osim ako već niste izbrisali e-poštu. Ako želite da na ovaj način počnete da pravite rezervne kopije svojih Facebook poruka, dobra ideja je da uključite obaveštenja putem e-pošte. Nakon što to učinite, ovaj će vam proces biti vrlo koristan za svaki sljedeći put kada želite oporaviti izbrisane poruke. To možete učiniti ili putem računara preko internet pretraživača ili putem mobilne verzije aplikacije.

Otvorite Facebook aplikaciju i kliknite na svoju profilnu sliku koja se nalazi u gornjem desnom uglu. Dodirnite ikonu zupčanika na sljedećem ekranu.

Odaberite “Obavijesti”, sekundarnu opciju koja se nalazi unutar “Postavke”. Opciju “Obaveštenja” ćete pronaći u levom meniju kada pristupate podešavanjima na desktop verziji Facebook-a. Kliknite na “Poruke”, opciju koja se nalazi dok idete prema dnu. Uvjerite se da su opcije pored “Dozvoli Facebook obavijesti” i “E-pošta” omogućene. Ako ne, omogućite ih.

Vratite se na prethodni ekran, a zatim kliknite na opciju “E-pošta”, koja se nalazi u odjeljku “Gdje primate obavještenja”.

Prevucite prstom prema dolje kako biste bili sigurni da je uključena opcija pored “Poruke”.

facebook marketplace

Pozovite drugog korisnika

Facebook vam omogućava brisanje pojedinačnih poruka na dva načina. To možete učiniti putem opcije “Poništi slanje” poruke ili putem opcije “Ukloni umjesto vas”. Ako ste koristili potonju opciju ili potpuno izbrisali cijeli razgovor, možete pokušati kontaktirati korisnika s kojim ste razmijenili te poruke i tako možete pokušati oporaviti poruke za koje vjerujete da su zauvijek izbrisane.

Ove poruke mogu i dalje postojati u njihovom prijemnom sandučetu. Ako ste i dalje u dobrim odnosima s tim korisnikom, možete ga zamoliti da napravi snimke ekrana svojih poruka i pošalju vam ih. Ako vam je potreban cijeli razgovor, možete zatražiti od tog korisnika da kontaktira Facebook i zatražiti od Facebooka da preuzme cijelu historiju razgovora.

 

Provjerite keš memoriju aplikacije

Ako ste izbrisali poruke iz aplikacije Facebook na Android pametnom telefonu, možda ćete ih moći oporaviti provjerom keš memorije aplikacije. Trebat će vam aplikacija za upravljanje datotekama poput File Manager+, koja je vrlo korisna za ovakve stvari. Ovu aplikaciju možete preuzeti sa sljedeće web stranice: https://www.apkmirror.com/apk/file-manager-plus/

Nakon što preuzmete aplikaciju s web stranice i instalirate je na svoj uređaj, učinite sljedeće:

  • Otvorite aplikaciju na svom uređaju i dodirnite opciju “Glavna memorija”.
  • Kliknite na direktorij “Android”. Imajte na umu da ćete u nekim aplikacijama možda morati da skrolujete malo dalje da biste došli do ovog direktorijuma. Odaberite podatke ili “Podaci”.
  • Dodirnite direktorij “com.facebook.katana”.
  • Odaberite “cache -> fb_temp” da pronađete poruke iz vaše nedavne historije. Nadam se da su razgovori koje ste izbrisali ovdje.
  • Imajte na umu da svoj telefon možete povezati i sa računarom pomoću USB kabla. Ako se odlučite na to, ova aplikacija vam neće trebati. Idite na istu lokaciju i provjerite direktorij “fb_temp”.

Ako koristite iPhone, nećete moći primijeniti ovo potencijalno rješenje. Imajući to na umu, isprobajte druga potencijalna rješenja koja sam već naveo, kao i ona koja ću navesti u nastavku.

facebook-prijatelji u blizini

Preuzmite sve podatke sa Facebooka

Facebook ne čuva rezervnu kopiju vaših poruka nakon što su obrisane. Međutim, kada kliknete na dugme “Izbriši”, oni će nestati zauvijek. Međutim, ako ste prethodno zatražili preuzimanje vaših Facebook podataka, postoji mogućnost da će vaše poruke biti tamo.

Evo kako ih možete vratiti, ovisno o tome da li koristite desktop ili mobilnu verziju Facebooka.

 

  • Računarska verzija

Da biste pristupili ranijoj sigurnosnoj kopiji, kliknite na opciju pod nazivom „Vaši Facebook podaci“, koja se nalazi u meniju s lijeve strane. Kliknite na dugme “Prikaži” pored “Preuzmi informacije o profilu”. Provjerite odjeljak “Dostupna preuzimanja”. Ako ste se nedavno prijavili, preuzimanje bi trebalo biti dostupno. Imajte na umu da opcija preuzimanja obično ističe za nekoliko dana.

 

  • Mobilna verzija

Otvorite Postavke u mobilnoj aplikaciji Facebook. Pomičite se prema dolje dok ne dođete do odjeljka “Vaše informacije”. Odatle odaberite “Preuzmi svoje podatke”.

Provjerite odjeljak “Dostupna preuzimanja” da vidite da li je nešto dostupno. Provjerite imate li još uvijek dostupne starije verzije podataka za preuzimanje sa Facebooka na vašem računalu ili drugim uređajima.

 

Također bi bilo dobro napraviti rezervne kopije poruka. Ako vam pravljenje potpune sigurnosne kopije vaših poruka izgleda kao previše posla, možete napraviti snimke ekrana važnih razgovora. Na taj način ćete imati sve važne poruke među svojim fotografijama, što je vrlo dobar način da napravite rezervnu kopiju vaših poruka.

Napisao: Ivan Hečmović

Post Kako možete vratiti Facebook poruke koje ste zauvijek obrisali? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima