back to top

Kako nabaviti Microsoft Office za 0 kuna?

Pretplata na Microsoft Office obično počinje od 70 € godišnje, ali postoji nekoliko načina da je dobijete besplatno. Pokazat ćemo vam na koje sve načine možete nabaviti Word, Excel, PowerPoint i druge Office aplikacije bez plaćanja ijedne kune.

 

Jedan od načina je korištenje alata Microsoft Office unutar internet pretraživača

Bilo da koristite Windows 10 PC, Mac ili Chromebook, možete besplatno koristiti Microsoft Office u svom web pregledniku. Veb-bazirane verzije Officea su pojednostavljene i neće raditi van mreže, ali i dalje nude moćno iskustvo uređivanja. Možete otvarati i kreirati Word, Excel i PowerPoint dokumente direktno u svom pretraživaču. Da biste pristupili ovim besplatnim web aplikacijama, samo idite na Office.com i prijavite se s besplatnim Microsoft računom. Kliknite na ikonu aplikacije, kao što je Word, Excel ili PowerPoint, da otvorite web verziju te aplikacije.

Takođe možete prevući i ispustiti datoteku sa računara na Office.com. Biće učitano u besplatnu pohranu OneDrive vašeg Microsoft naloga i možete je otvoriti u povezanoj aplikaciji. Office web aplikacije imaju određena ograničenja. Ove aplikacije nemaju toliko funkcija kao klasične Office desktop aplikacije za Windows i Mac i ne možete im pristupiti van mreže. Ali nude iznenađujuće moćne Office aplikacije i potpuno su besplatne.

kako nabaviti microsoft office za 0 kuna?

Iskoristite probni period korišćenja Office alata

Ako vam je Microsoft Office potreban samo na kratko, možete se prijaviti za jednomjesečnu besplatnu probnu verziju. Da biste pronašli ovu ponudu, posjetite Microsoftovu web stranicu Isprobajte Microsoft 365 za besplatno i prijavite se za probnu verziju. Morat ćete obezbijediti kreditnu karticu da biste se prijavili za probni period, koji će se automatski obnoviti nakon mjesec dana. Međutim, svoju pretplatu možete otkazati u bilo kojem trenutku, čak i odmah nakon prijave, kako biste bili sigurni da vam neće biti naplaćeno. Možete nastaviti da koristite Office do kraja besplatnog mjeseca nakon otkazivanja.

Nakon što se pridružite probnoj verziji, možete preuzeti pune verzije ovih Microsoft Office aplikacija za Windows i Mac računare. Također ćete dobiti pristup punim verzijama aplikacija na drugim platformama, uključujući veće iPade.

Ovaj probni period će vam dati potpuni pristup kućnom planu za Microsoft 365 (bivši Office 365). Dobit ćete Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote i 1 TB OneDrive prostora za pohranu. Možete ga podijeliti s najviše pet osoba. Svaki će dobiti pristup aplikacijama putem svog Microsoft naloga i imat će vlastiti 1TB prostora za pohranu za kombinirano 6TB prostora za pohranu. Microsoft takođe nudi besplatne 30-dnevne procene Microsoft 365 for Business, koji je namenjen preduzećima. Možda ćete moći da iskoristite obe ponude za dva meseca besplatnog pristupa Microsoft Office-u.

studenti sa laptopima

Nabavite Office alate kao učenik, student ili profesor

Mnoge obrazovne institucije plaćaju Office 365 pakete, koji studentima i nastavnicima omogućavaju besplatno preuzimanje softvera. Da biste saznali da li vaša škola učestvuje, idite na web lokaciju Office 365 Education i unesite adresu e-pošte svoje škole. Biće vam ponuđeno besplatno preuzimanje ako je dostupno kroz plan vaše škole. Čak i ako univerzitet ili koledž ne učestvuju, on može ponuditi Microsoft Office po sniženoj cijeni studentima i nastavnicima putem svoje knjižare. Obratite se svojoj obrazovnoj instituciji ili barem pogledajte njihovu web stranicu za više detalja.

nokia-t20-tablet

Isprobajte mobilne verzije alata na pametnim telefonima

Microsoftove Office aplikacije su takođe besplatne na pametnim telefonima. Možete preuzeti Office mobilne aplikacije na svoj iPhone ili Android telefon da biste besplatno otvarali, kreirali i uređivali dokumente. Na iPad ili Android tabletu, ove aplikacije će vam omogućiti da kreirate i uređujete dokumente samo ako imate “uređaj sa veličinom ekrana manjom od 10,1 inča”.

Na većem tabletu možete instalirati ove aplikacije za pregled dokumenata, ali će vam trebati plaćena pretplata da biste ih kreirali i uređivali. U praksi, to znači da Word, Excel i PowerPoint nude potpuno besplatno iskustvo na iPad Mini i starijim iPadima od 9,7 inča. Trebat će vam plaćena pretplata da biste dobili mogućnosti za uređivanje dokumenata na iPad Pro ili novijem iPadu od 10,2 inča.

kako nabaviti microsoft office za 0 kuna?

Pridružite se Microsoft Office 365 Home planu drugog korisnika

Pretplate na Microsoft 365 Home namijenjene su za dijeljenje među više ljudi. Verzija od 70 eura godišnje nudi Office za jednu osobu, dok pretplata od 100 eura godišnje nudi Office za do šest osoba. Dobićete potpuno Office iskustvo za Windows PC, Mac, iPad i druge uređaje. Svako ko plati za Microsoft 365 Home (ranije poznat kao Office 365 Home) može ga dijeliti s najviše pet drugih Microsoft naloga.

Veoma je zgodno: deljenjem se upravlja preko Office stranice „Deljenje“ na veb lokaciji Microsoft naloga. Vlasnik glavnog naloga može dodati do pet drugih Microsoft naloga, a svaki od tih naloga će dobiti vezu za pozivnicu. Nakon pridruživanja grupi, svaka osoba se može prijaviti sa svojim Microsoft nalogom za preuzimanje Office aplikacija, baš kao da plaća svoju pretplatu. Svaki nalog će imati zaseban prostor za skladištenje OneDrive od 1TB.

Microsoft kaže da je pretplata namijenjena za dijeljenje među vašim “domaćinstvima”. Dakle, ako imate člana porodice ili čak cimera sa ovom uslugom, ta osoba vas može besplatno dodati u svoju pretplatu.

Kućni plan je definitivno najbolja ponuda ako ćete platiti za Microsoft Office. Ako godišnju pretplatu od 100 eura možete podijeliti na šest osoba, to je manje od 17 eura godišnje po osobi. Inače, Microsoft je u partnerstvu sa nekim poslodavcima kako bi svojim zaposlenima ponudio popust na pretplatu na Office. Provjerite web stranicu Microsoftovog programa za kućnu upotrebu da vidite da li se kvalifikujete za popust.

libreoffice

Besplatne Microsoft Office alternative

Ako tražite nešto drugo, razmislite o odabiru druge uredske aplikacije. Postoje potpuno besplatni uredski paketi koji imaju dobru kompatibilnost s Microsoft Office dokumentima, proračunskim tabelama i datotekama za prezentacije. Evo nekih od najboljih:

  • LibreOffice je besplatna uredska aplikacija otvorenog koda za Windows, Mac, Linux i druge operativne sisteme. Sličan je verzijama Microsoft Office-a za desktop računare, pa čak može pokretati i kreirati Office dokumente u uobičajenim tipovima datoteka kao što su DOCX dokumenti, XLSX proračunske tablice i PPTX prezentacije. LibreOffice je bio baziran na OpenOfficeu. Dok je OpenOffice još uvijek prisutan, LibreOffice ima više programera i sada je popularniji projekt. Možete čak učiniti da LibreOffice izgleda kao Microsoft Office.
  • Apple iWork je besplatna kolekcija uredskih aplikacija za Mac, iPhone i iPad korisnike. Ovo je Appleov konkurent Microsoft Officeu i bio je plaćeni softver prije nego što ga je Apple učinio besplatnim. Korisnici Windows PC-a također mogu pristupiti web-baziranoj verziji iWorka putem iCloud web stranice.
  • Google dokumenti su sposobna kolekcija uredskog softvera zasnovanog na webu. Pohranjuje vaše fajlove na Google Drive, Googleovu online uslugu pohranjivanja datoteka. Za razliku od Microsoft Office web aplikacija, Google dokumentima, tabelama i slajdovima možete pristupiti čak i van mreže u Google Chrome-u.

Ako jednostavno ne želite da plaćate mjesečnu naknadu, još uvijek možete kupiti kopiju Microsoft Officea. Međutim, Office Home & Student 2021 košta 150 eura, a možete ga instalirati samo na jedan uređaj. Nećete čak dobiti ni besplatnu nadogradnju na sljedeću veću verziju Officea. Ako ćete platiti za Office, pretplata je vjerovatno najbolja ponuda, posebno ako možete dijeliti plaćeni plan s drugim korisnicima.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako nabaviti Microsoft Office za 0 kuna? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima