back to top

Kako napraviti formulare koje se mogu ispuniti u Microsoft Wordu?

Često koristimo Microsoft Word u svom radu i ponekad nismo svjesni koje sve mogućnosti ima i za koje situacije može biti od koristi. Za potrebe radnog mjesta, istraživanja ili prikupljanja statističkih podataka često se koriste formulari za popunjavanje pomoću kojih se direktno dobijaju podaci koje želimo analizirati i popuniti. Umjesto da se štampaju, takvi obrasci su sada češće u obliku digitalnih interaktivnih formulara koje pojedinci mogu popuniti na svom računaru i vratiti ih e-poštom ili na drugi način.

Na prvi pogled može izgledati da je za njihovu izradu potrebno dosta vremena, ali Microsoft Word ima prilagođene alate pomoću kojih se digitalni interaktivni oblici mogu dizajnirati brzo i jednostavno.

 

U Microsoft Word-u ćete koristiti sljedeće alate kada kreirate obrasce:

  • ŠABLONI – obrasci koje ćete kreirati biće sačuvani kao šabloni kako bi se mogli koristiti iznova i iznova, a moguće je otvoriti i gotove Word šablone
  • KONTROLA SADRŽAJA – odnosi se na područja u koja korisnici unose podatke u obrazac
  • TABLE – koriste se za poravnavanje teksta i popunjavanje polja i za kreiranje ivica
  • ZAŠTITA – zaštita služi da osigura da korisnici ne mogu mijenjati tekst ili format obrasca dok ga ispunjavaju.

ms word developer mod

Prije nego počnete kreirati obrazac, potrebno je uključiti u Microsoft Word “Developer” da biste dobili pristup naprednim alatima.

U programu Microsoft Word prvo kliknite na “Tenderloin” meni i na lijevoj strani odaberite “Opcije“. Otvoriće se novi prozor u kojem u meniju sa leve strane treba da izaberete “Prilagodite traku” i odmah ćete vidjeti koje su kartice omogućene na Word traci u koloni s desne strane.

Unutar spomenute kolone pronaći ćete opciju “Developer“. Morate ga označiti i kliknuti na “U redu“. Nakon toga, sastavni dio trake u Microsoft Wordu postat će “Developer” kartica sa potpuno novim alatima koji odmah postaju dostupni.

Od sada “Developer” kartica je omogućena, možete započeti kreiranje obrasca.

Prije svega, morate odlučiti kako će izgledati njegov izgled i struktura. Ovo prvenstveno zavisi od toga koje informacije želite da uključite u obrazac. Nakon što je definirate, jednostavno kreirajte tabelu u programu Microsoft Word, što je svakako najbrži i najlakši način da odredite izgled i strukturu podataka. Ćelije tabele će biti polja obrasca za popunjavanje.

Drugi način za kreiranje izgleda i strukture obrasca je korištenje Word predložaka koji imaju unaprijed napravljenu tabelu. Najlakši način da ih koristite je otvaranje novog Word dokumenta. Kliknite na “Tenderloin” i odaberite “Novo“. Vidjet ćete traku za pretraživanje koja je već označena “Potražite online šablone“. Unutar bara tipa “forme” i biće vam prikazani dostupni obrasci koje možete preuzeti i uređivati.

potražite online šablone

Nakon što ste definirali podatke koji će biti u obrascu, unijeli tabelu ili gotov obrazac obrasca i uredili njihov izgled i strukturu, potrebno je unijeti i formatirati polja obrasca.

Unutar postojeće tabele postavite kursor na mesto gde želite da unesete i uredite polje obrasca i kliknite na “Developertab.

Sada biste trebali primijetiti na vrpci odjeljak “Kontrole” koji sadrži različite opcije za formatiranje polja obrasca. unutar “Kontrole” odjeljak nalazi se dugme “Design Mode“. Morate kliknuti na dugme i na taj način kontrole formatiranja polja obrasca neće biti aktivne. Potrebno ih je aktivirati tek na kraju kako bi se testirala funkcionalnost polja obrasca.

Traka sadrži tzv “Kontrola sadržaja” dugmad koja se koriste za uređivanje vrste unosa u svim ili pojedinačnim poljima obrasca. Postoje različiti oblici kontrole sadržaja i prilikom kreiranja obrasca sami birate gdje ćete ih umetnuti. Ovdje možete odabrati da li će za dobivanje određenih informacija biti potrebno unijeti običan tekst, izabrati iz padajućeg menija, staviti kvačicu unutar tzv. potvrdni okvirodabir datuma, itd. Na vama je da odaberete i unesete obrasce za kontrolu sadržaja prema onome što vam je potrebno.

word-design-mode

Korisno je znati da je prilikom svakog pojedinačnog odabira obrasca za kontrolu sadržaja moguće kliknuti na “Svojstva” dugme na traci da biste ga detaljnije uredili.

Kada sve završite, kliknite ponovo na “Design Mode” i sada možete testirati sve kontrole sadržaja koje ste unijeli u polja.

Obrazac koji ste kreirali bit će potpun nakon što ograničite uređivanje kontrole sadržaja na one korisnike koji će ispuniti obrazac.

Potrebno je kliknuti na “Ograničite uređivanje” dugme koje se nalazi ispod “Developer” sa tobom. U okviru novootvorenog menija pod rubrikom “Ograničenja uređivanja” morate potvrditi potvrdni okvirdesno ispod kliknite na strelicu i u padajućem izborniku odaberite “Popunjavanje formulara“. Za završetak procedure potrebno je potvrditi sve u roku od “Započni sprovođenje” odjeljak.

Na ovaj način ćete ograničiti promjene obrasca na samo popunjavanje polja i na taj način osigurati da korisnici ne mogu ništa promijeniti kada je u pitanju izgled ili struktura.

Ako želite dodatno osigurati obrazac, imate mogućnost naknadnog unosa lozinke, ali to nije neophodno.

Konačno, ostaje samo da se obrazac podijeli ljudima koji bi ga trebali popuniti. Sve možete učiniti tako što ćete obrazac spremiti kao predložak na računaru i sami obaviti distribuciju, ali isto možete učiniti odmah u Microsoft Wordu.

Kliknite na “Dijeli” meni u gornjem desnom uglu i ispod odaberite “Podijelite kopiju“. U sljedećem meniju koji se pojavi odaberite “E-mail kao prilog” i ovo će pokrenuti uslugu e-pošte koja je postavljena kao podrazumevana u Windows-u na vašem računaru. Obrazac će biti priložen uz novi e-mail i sada morate navesti na koje e-mail adrese će biti proslijeđen.

Slanje formulara elektronskom poštom je samo jedna opcija i sve zavisi od toga gde i kako treba da postavite i pošaljete obrazac. Ako želite brzo poslati obrazac određenim ljudima, e-mail je najbrži način i cijeli proces se obavlja u Microsoft Wordu.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako kreirati formulare za popunjavanje u Microsoft Word-u? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima