Kako ograničiti upotrebu procesora u Windows-u sa određenim programima ili aplikacijama?

Pod pojmom korištenje procesora u Windows-u podrazumijevamo trenutni postotak procesorskih resursa koje programi troše. Neki programi nisu toliko zahtjevni i neće opteretiti procesor, ali kod nekih se procesorski resursi troše intenzivno i kao rezultat toga mogu stvarati probleme korisniku u vidu sporijeg rada cijelog sistema.

Možete dobiti osnovne informacije o radu procesora koristeći Task Manager (Task Manager) gdje je prikazan postotak resursa koje troši procesor i koji su programi unutar Windowsa trenutno aktivni. Ako ste primijetili da neki od programa intenzivno troše procesorske resurse, možete pojedinačno ograničiti njihovu upotrebu.

Treba li procesor stalno raditi na 100 posto?

Procesor je izuzetno važan deo vašeg računara i radi u saradnji sa drugim komponentama (kao što je radna memorija) tako da se komande izvršavaju nesmetano. Ako procesor sve vrijeme radi na 100 posto, vaš sistem će s vremenom početi imati probleme s performansama.

Osim u slučaju kada imate stari procesor i na takvom računaru radite sa zahtjevnim programima, potrošnja procesorskih resursa ne bi trebala prelaziti granicu od 80 posto. Čak i ako ponekad dostigne 100 posto, to bi trebalo biti samo na vrlo kratke periode kada koristite određene zahtjevnije programe. U suprotnom, vaš operativni sistem će se polako usporavati i rad sa programima i aplikacijama neće biti tako fluidan kao inače.

 

Kako ograničiti potrošnju procesorskih resursa na Windows-u?

Kada ustanovite da određeni program ili aplikacija troši previše procesorskih resursa, postoje određene metode koje možete koristiti da ograničite upotrebu svakog od njih pojedinačno. U nastavku pročitajte koje su to metode.

intel core i9-12900k procesor

Promijenite prioritet procesora

Kao operativni sistem, Windows ima prioritetnu listu procesa na osnovu kojih se resursi dodeljuju prema individualnim zahtevima u skladu sa radom aktivnih programa i aplikacija. Ova funkcija je podrazumevana i korisnik ne može mnogo toga da promeni.

Ono što se, međutim, može učiniti je da se zameni prioritet određenog procesa unutar Task Managera. Važno je reći da ovu vrstu zamjene treba raditi samo sa nesistemskim procesima. Listu prioriteta sistemskih procesa ne treba mijenjati i mora ostati u svom izvornom obliku.

Da biste izvršili prioritetne promjene za aktivne procese, potrebno je izvršiti sljedeće radnje:

 1. Otvorite Task Manager (prečica na tastaturi CTRL+Shift+Esc) i identifikujte procese, tj. programe ili aplikacije čiji status želite promijeniti na listi prioriteta
 2. Olakšajte pregled klikom na kolonu “CPU” za sortiranje aktivnih procesa prema potrošnji resursa procesora
 3. Kliknite desnim tasterom miša na pojedinačni proces i izaberite opciju “Idi na detalje” iz kontekstnog menija
 4. Unutar kartice “Detalji” ponovo kliknite desnim tasterom miša na željeni proces i izaberite “Postavi prioritet” iz kontekstnog menija
 5. U nastavku kliknite na opcije “Ispod normalnog” ili “Nisko”. Opcija “ispod normalnog” će omogućiti manju potrošnju sistemskih resursa kada postane aktivna. Opcija “Low” će rezultirati najnižim mogućim nivoom korištenja sistemskih resursa.
 6. Nakon toga će se pojaviti iskačući prozor u obliku upozorenja o posljedicama implementacije promjena prioriteta među procesima.
 7. Kliknite na dugme “Promijeni prioritet” da biste primijenili promjene i sada će procesi, tj. programi ili aplikacije koje ste odabrali, trošiti znatno manje sistemskih resursa, što uključuje i manju potrošnju resursa procesora.

Još jednom, važno je reći da ovu metodu ne koristite za sistemske procese, već za nesistemske procese, programe i aplikacije, za koje ste sigurni da bi trebali imati ograničenu upotrebu sistemskih resursa.

amd-ryzen-7-cpu

Modifikacija funkcije “CPU Affinity”.

Druga metoda za ograničavanje upotrebe resursa procesora je podešavanje “CPU Affinity” karakteristike. Ovo je jednostavno pitanje ograničavanja procesa da koriste više procesorskih jezgara tokom aktivnosti unutar vašeg sistema. Promjenom funkcije “CPU Affinity”, oslobodit ćete procesorska jezgra koja će postati dostupna za druge aktivne procese.

Da biste promijenili funkciju “CPU Affinity”, morate učiniti sljedeće korake:

 1. Otvorite Task Manager i odaberite procese čiji prioritet želite promijeniti
 2. Kliknite desnim tasterom miša na pojedinačni proces, tj. program ili aplikaciju, i izaberite opciju “Idi na detalje” iz kontekstnog menija
 3. Ispod, ponovo kliknite desnim tasterom miša na isti proces i izaberite opciju “Postavi afinitet” iz kontekstnog menija
 4. U novom prozoru ćete primijetiti da je odabrani proces koristio sve jezgre vašeg procesora. Sada ih jednostavno onemogućite koliko god želite.
 5. Nakon što ste odabrali, kliknite na “OK” i isti proces će za svoj rad koristiti manji broj jezgara vašeg procesora.

 

Korištenje drugih alata

Ako želite jednostavnije rješenje za upravljanje resursima procesora, od svih dostupnih alata, preporučujemo Proces Lasso aplikacija. Dolazi u besplatnoj i profesionalnoj verziji i sljedećoj linkovi možete vidjeti šta svaka opcija uključuje.

Iako Task Manager može podnijeti intenzivniju upotrebu CPU-a, vaše postavke koje su postavljene se resetiraju nakon ponovnog pokretanja procesa, odnosno programa ili aplikacije. Upravo tu na scenu stupa Process Lasso.

Unutar ovog alata možete trajno postaviti atribute koji ograničavaju korištenje procesorskih resursa. Čak i kada se trenutni procesi na vašem računaru ponovo pokrenu, vaša podešavanja u aplikaciji Process Lasso će ostati nepromenjena.

 

Da biste ograničili korištenje CPU-a putem aplikacije Process Lasso, slijedite ove korake:

 1. Otvorite svoj web pretraživač i idite na službena stranica Obradite Lasso aplikacije
 2. Preuzmite željenu verziju i instalirajte je na svoj računar
 3. Pokrenite aplikaciju Process Lasso s potrebnim dozvolama
 4. Kliknite desnim tasterom miša na procese u kojima želite da izvršite promene i postavite atribute “prioritet” i “afinitet” prema preferencijama
 5. Napravite promjene odabirom opcije “Uvijek” iz kontekstnog izbornika. Odabirom “Current”, opcije modifikacije traju dok se proces ne pokrene ponovo.

U aplikaciji Process Lasso postoje još neke postavke kojima se može uticati na korištenje resursa na računaru, ali ovdje smo predstavili samo jednostavnu promjenu postavki koju svako može učiniti i koja će značajno utjecati na rad procesora.

overclocking procesora

Promijenite “Maksimalno stanje procesora” – maksimalna brzina procesora

Smanjenje maksimalne potrošnje energije vašeg procesora može smanjiti njegovu ukupnu potrošnju resursa. Srećom, postavke u Windows-u vam omogućavaju da ograničite maksimalnu brzinu procesora. Navedenom izmjenom smanjit će se opterećenje vašeg procesora i spriječiti njegovo pregrijavanje.

Da biste ograničili maksimalnu potrošnju CPU-a, uradite sljedeće korake:

 1. Otvorite Control Panel
 2. Kliknite na ikonu “Opcije napajanja”.
 3. U nastavku kliknite na opciju “Promijeni postavke plana” označenu plavom bojom
 4. U novom prozoru kliknite na “Promijeni napredne postavke napajanja”
 5. Unutar novog prozora pronađite opciju “Upravljanje napajanjem procesora”, proširite je i kliknite na “Maksimalno stanje procesora”
 6. Napravite promjenu na vrijednost od 80 posto za obje dostupne opcije (kada je računar priključen i kada radi na bateriju)
 7. Kliknite na dugme “Primeni”, zatim kliknite na “U redu” i izađite iz menija.

Nakon što završite ove korake, vaš procesor će raditi na 80 posto snage.

Definitivno možete isprobati jednu od gore navedenih metoda ako mislite da određeni procesi, aplikacije ili programi koriste previše resursa procesora. Ovo se posebno preporučuje ako je očigledno da vam neki nesistemski procesi zaista otežavaju rad na računaru i značajno usporavaju opšti rad unutar operativnog sistema. Napravite izmjene, testirajte postavke koje vam mogu odgovarati i sigurno ćete doći do željenog načina rada u Windows-u koji ne opterećuje procesor.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako ograničiti upotrebu procesora u Windows-u sa određenim programima ili aplikacijama? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima