back to top

Koji su benefiti nadogradnje na HDMI 2.1 standard?

HDMI 2.1 postaje sve češći standard na televizorima i monitorima, a to je zbog prednosti visokih rezolucija, većeg broja sličica u sekundi i HDR sadržaja.

Pitanje zašto je HDMI 2.1 sve popularniji i da li je to potrebno za nadogradnju svojih uređaja je ono na koje ćemo pokušati odgovoriti.

 

Više propusnosti, više piksela

Većina današnjih ekrana podržava HDMI 2.0b standard sa propusnim opsegom od 18 Gbps, ali HDMI 2.1 standard omogućava nekomprimovani 8K signal pri 60 sličica u sekundi u 12-bitnoj boji. Ovaj novi standard postiže propusni opseg od 48 Gbps.

Neki monitori i televizori s HDMI 2.1 podrškom mogu prikazati 4K signal pri 120 sličica u sekundi u 10-bitnoj boji s HDR-om.

hdmi 2.1

HDMI 2.1 je posebno koristan igračima

Najnoviji HDMI 2.1 standard, iako privlačan svim korisnicima, najviše koristi donosi igračima. Igrice koje podržavaju 4K rezoluciju do 120 sličica u sekundi s HDR-om zahtijevaju ekran s HDMI 2.1 podrškom.

Igraće konzole poput Xbox serije X i PlayStation 5 podržavaju HDMI 2.1, kao i najnovije generacije grafičkih kartica. Korištenje HDMI 2.1 omogućava veći broj sličica u sekundi i poboljšava iskustvo igranja.

Podrška za dinamički HDR

Dinamički HDR standardi kao što su HDR10+ i Dolby Vision omogućavaju širi raspon boja, a s HDMI 2.1 podrškom tajmeri omogućavaju televizoru bolje prilagođavanje svakoj sceni zasebno.

PlayStation 5 i Xbox Series X podržavaju različite HDR standarde, ali za postizanje 120 Hz frekvencije treba koristiti HDMI 2.1 podršku.

vrr
Izvor: HDMI.org

Varijabilna brzina osvježavanja (VRR)

VRR je važan za sinhronizaciju brzine osvježavanja slike u igrama kako bi se izbjeglo trzanje ekrana. HDMI 2.1 podrška omogućava korištenje HDMI-VRR tehnologije.

HDMI-VRR omogućava bolje iskustvo igranja na novim konzolama.

automatski način rada s malim kašnjenjem (allm)
Izvor: HDMI.org

Automatski način rada s malim kašnjenjem (ALLM)

ALLM omogućava automatsko uključivanje Game Mode-a na uređajima bez kašnjenja, što je posebno korisno za igrače. PlayStation 5 i Xbox Series X podržavaju ALLM na HDMI 2.1 ekranima.

brzi prijenos okvira (qft)
Izvor: HDMI.org

Brzi prijenos okvira (QFT)

QFT omogućava optimizaciju sličica kako bi kašnjenje bilo što manje, a za korištenje ove funkcije potreban je HDMI 2.1 standard.

Poboljšani audio povratni kanal (eARC)

eARC omogućava slanje nekomprimiranog zvuka preko HDMI-a na zvučnu traku s većom rezolucijom. HDMI 2.1 donosi značajno poboljšanje u kvaliteti zvuka u odnosu na prethodne standarde.

HDMI 2.1 standard ima brojne prednosti, a za igrače posebno donosi napredne funkcije. Nadamo se da će ove informacije pomoći pri odabiru uređaja s HDMI 2.1 podrškom.

Napisao: Ervin Mičetić

Originalni članak možete pročitati ovdje.

Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima