back to top

Konfiguracije sa dva SSD-a su bolje od onih sa jednim. Zašto je to tako?

Razmišljanje o kompjuterskim konfiguracijama i mogućim opcijama u tom pogledu uvijek može dovesti do odmjeravanja izbora različitih varijanti.

Isto je i sa SSD-om kao veoma važnom komponentom. Postoji velika šansa da vaš trenutni računar radi NVME SSD kao glavni disk, ali postoji i šansa da imate još jedan slot u koji možete staviti drugi SSD.

Zašto je to dobra ideja? Provjerite ispod.

m2 ssd instalacija

Dva SSD-a mogu poboljšati performanse

Ako imate dva SSD-a, vaš računar može raditi čak i bolje u odnosu na situaciju kada se koristi samo jedan SSD. Jedan od načina da se oni kombinuju je korišćenje RAID 0. To je proces kojim se struktura podataka deli na blokove i isti podaci se šire na bazi blokova na više uređaja za skladištenje.

Ova dva SSD-a tako kombinuju svoje brzine čitanja i pisanja, a krajnji rezultat su bolji rezultati testova. Naravno, u ovoj situaciji kvar na jednom SSD-u znači gubitak svih podataka budući da se nalaze na oba uređaja, pa treba napomenuti da se uvijek mora raditi sigurnosna kopija podataka.

S druge strane, postoji perspektiva iz koje se upotreba RAID-a 0 ne bi mogla preporučiti za poboljšanje performansi vaša dva SSD-a jer su, generalno, već dovoljno brzi i bolje performanse u benchmark testovima nemaju svoju praktičnu primjenu. u svakodnevnom radu na računaru.

Jedina situacija u kojoj to može biti je kada morate obaviti neke vrlo specifične zadatke koji zahtijevaju maksimalnu performansu SSD-a, ali to se rijetko događa. Korisnici koji zaista žele svoj računar dovesti u carstvo visokih performansi mogu kombinovati dva SSD-a koristeći RAID 0 model.

teamgroup t-force cardea pcie gen5 ssd

Kako postići bolje performanse sa dva SSD-a?

Budući da korištenje RAID 0 ima svoju praktičnost u manjem broju situacija, gdje je pravo poboljšanje u korištenju dva SSD-a u razdvajanju operativnog sistema, aplikacija i ostalih podataka.

Ako koristite primarni SSD za svoj operativni sistem, a drugi SSD za svoje aplikacije i igre, ovi različiti procesi se neće “natjecati” za propusni opseg na istom disku.

Recimo da ste profesionalac koji se bavi stvarima poput uređivanja videa ili 3D modeliranja. U situaciji kada imate operativni sistem i njegov softver na jednom SSD-u, a fajlove koji se odnose na projekte i ostale radne podatke na drugom SSD-u, izbeći ćete borbu između softvera i aplikacija za propusni opseg na disku, jer će svaki SSD imati svoje zasebne PCIe trake do procesora.

m.2 ssd disk

Dva SSD-a znače bolju pouzdanost

Postoji mnogo nejasnoća i konfuzije kada se govori o pouzdanosti SSD-a općenito. S jedne strane postoji velika zabrinutost i tvrdnje da nisu pouzdani, a s druge strane postoje mišljenja da mogu nadživjeti hard diskove jer nemaju mehaničke dijelove kao oni. Istina je negdje između.

Ako vaš SSD radi u određenim temperaturnim rasponima, lako može nadživjeti i vaš PC. Testiranje je pokazalo da prosječni SSD može ići iznad maksimalnih vrijednosti za upis podataka i trajati dugo, ali mogu postojati situacije u kojima će pokvariti sedmicu nakon što ste ga kupili.

Upravo za ove nepredvidive situacije pokretanje dva SSD-a koristeći RAID 1 je odličan način da osigurate da nećete izgubiti kritične i važne podatke tokom rada. RAID 0 može ponuditi bolje performanse, ali RAID 1 je mnogo bolji kada je u pitanju ispravljanje grešaka i zaštita podataka, pa ga mnogi administratori rezervnih kopija radije koriste.

Ovo nije jedini način na koji SSD može dobiti dodatni oblik pouzdanosti. Ako ste prethodno razdvojili aplikacije i podatke na dva SSD-a i zahtjevne aplikacije koje rade na primarnom SSD-u, vjerojatnije je da će se prvi istrošiti i doći do kraja. Tada nećete imati problema jer će vam ostali važni podaci biti na drugom SSD-u.

nv1 nvme pcie ssd

Sa dva SSD-a zaštita podataka je bolja

Osim što štiti vaše podatke od mogućeg rizika od trošenja ili kvara SSD-a, korištenje dva SSD-a čini i najvažniju stvar – fizički razdvaja podatke. Možete šifrirati svaki SSD posebno i ako se nešto katastrofalno dogodi s primarnim SSD-om, kasnije možete sve obrisati bez straha jer imate ključ za šifriranje za drugi SSD.

Zato biste trebali dobro razmisliti o instalaciji drugog SSD-a ako imate jedan slobodan NVME SSD slot, jer postoji niz razloga zašto biste mogli imati koristi od toga.

Takođe možemo reći da je instalacija drugog diska brz i lak proces i da neće ometati ili kompromitovati postojeći softver na vašem računaru ni na koji način.

U slučaju da nemate prethodnog iskustva sa umetanjem i instalacijom novog SSD-a ili se bojite da ne uradite nešto pogrešno, povjerite ovu proceduru nekome ko već ima iskustva s tim. Jasno je da dva SSD-a donose nove mogućnosti, poboljšavaju ukupne performanse računara i dodaju dozu pouzdanosti i zaštite podataka koja je danas ključna za svakoga ko računar koristi u profesionalne svrhe.

Pogledajte trenutnu ponudu SSD-ova, provjerite koji SSD-ovi odgovaraju specifikacijama vašeg računala i svakako se odlučite da ubacite još jedan u svoj računar.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Konfiguracije sa dva SSD-a su bolje od onih sa jednim. Zašto je to tako? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima