back to top

Kratki vodič za rudarenje Vertcoina

Vertcoin je lakše rudariti nego Bitcoin i Ethereum. Zašto ne dati šansu ovoj kriptovaluti?

Iako možda mislite da je rudarenje najvrednijih kriptovaluta najbolja opcija, to nije uvijek slučaj. Danas vam rudarenje manjih, manje poznatih kovanica može donijeti zdrav profit, bez velikih troškova. Vertcoin, kriptovaluta otporna na ASIC, jedna je od takvih opcija. Ali koji je najbolji način za rudarenje Vertcoina i postoje li rizici ili nedostaci koje biste trebali razmotriti prije nego što to učinite?

vertcoin kripto

Šta je uopće Vertcoin?

Lansiran 2014. godine, Vertcoin je kriptovaluta otvorenog koda dizajnirana s algoritmom za rudarenje otpornim na ASIC poznatim kao Lyra2RE(v2). To znači da nije podložan ASIC rudarenju; stoga su CPU i GPU jedine hardverske opcije za potencijalne Vertcoin rudare. Cijela ideja iza Vertcoina bila je da rudarenje učini dostupnijim svima, a ne samo onima koji imaju sredstva za ulaganje u skupi hardver.

Ali kako bi se tačno radilo o rudarenju Vertcoina? Počnimo sa hardverom.

lenovo-radeon-rx-6900-xt-legion-gpu
Lenovo-Radeon-RX-6900-XT-Legion-GPU

Vertcoin hardver za rudarenje

Kao što je ranije rečeno, ASIC rudari neće raditi u Vertcoin rudarenju. Umjesto toga, trebat će vam računar sa snažnim procesorom i/ili grafičkom karticom. Finansijski, ovo je definitivno prednost, jer ASIC rudari mogu koštati hiljade dolara. Ali trebate li odabrati CPU ili GPU za proces rudarenja Vertcoina?

Generalno, GPU-ovi su efikasniji u rudarenju kriptovalute od CPU-a zbog svoje povećane brzine i efikasnosti. A u slučaju Vertcoin rudarenja, Lyra2RE(v2) algoritam rudarenja radi vrlo dobro sa GPU-ovima. Dakle, iako možete rudariti Vertcoin koristeći CPU, vjerovatno će vam biti bolje da koristite GPU. Međutim, korištenje GPU opreme općenito se smatra najboljim izborom za rudarenje Vertcoina, što uključuje kupovinu više grafičkih kartica. Naravno, ovo će povećati početne troškove hardvera.

Kada je u pitanju rudarenje Vertcoina, Nvidijina RTX serija je posebno korisna za ove aktivnosti, uključujući 3080, koji može dostići stope heširanja do 100 Mh/s. Trenutno možete kupiti RTX 3080 za oko 800-900 dolara, ali naravno cijena se drastično povećava ako planirate nadograditi ili kupiti potpuno novi PC samo za rudarenje.

vertcoin softver za rudarenje

Vertcoin softver za rudarenje

Sjajna stvar kod softvera za rudarenje je ta što je, za razliku od hardvera, često besplatan za preuzimanje i korištenje. Ali neki programi za rudarenje su bolji od drugih, a Vertcoin se posebno dobro snalazi sa sopstvenim softverom One-Click Miner. Ovaj besplatni, jednostavan program za rudarenje odličan je za bilo koji nivo iskustva.

Također je lako preuzeti putem službene Vertcoin web stranice. One-Click Miner podržava rudarenje koristeći GPU i CPU. Međutim, vrijedi napomenuti da je One-Click Miner dostupan samo za uređaje koji koriste Windows operativni sistem (posebno verzije 10 i 11). Ali ako i dalje želite koristiti ovaj softver, morat ćete otići na Vertcoin stranicu za preuzimanje One Click Miner-a da preuzmete najnoviju verziju.

vertcoin softver za rudarenje

Nakon otvaranja One Click Miner-a, morat ćete kreirati lozinku za svoj račun. Nakon što ste kreirali lozinku, možete započeti rudarenje. One Click Miner je nevjerovatno jednostavan za korištenje, pa ćete primijetiti da je sučelje prilično jednostavno. Možete da unesete adresu Vertcoin novčanika na koji želite da pošaljete svoju zaradu i vidite procenjene nagrade koje ćete zaraditi u bilo kom trenutku. Stanje vaše zarade je također dostupno za pregled u bilo kojem trenutku.

 

Vrste rudarstva

Još jedan važan element rudarenja kriptovaluta je da li ćete rudariti sami ili kao dio pula. Solo rudarenje vam daje cjelokupnu nagradu koju zaradite rudarenjem bloka, ali budući da ste jedini koji rudarite sami sa svojim vlastitim hardverom, šanse za rudarenje bloka su male u poređenju sa pulom.

To je zato što rudarski bazeni mogu imati hiljade ili čak milione članova u zavisnosti od njihove popularnosti i podržanih kovanica. U velikim skupovima, ogromnu količinu hash snage donira svaki član (što je potrebno ako želite da budete član), što znači da se blokovi mogu rudariti mnogo redovnije. Stoga, oni koji su dio rudarskog pula dobijaju mnogo stabilniji tok prihoda od rudarenja. Zbog toga se mnogi rudari pridružuju bazenima umjesto samo jedne osobe.

Međutim, važno je napomenuti da kada rudarite kao dio bazena, dobivate samo djelić nagrade. Mnogi skupovi dodjeljuju nagrade proporcionalno tome koliko je hash snage dao svaki član, iako to nije uvijek slučaj. Ali bez obzira na strukturu isplate pula, nikada nećete dobiti nagradu u cijelosti. Umjesto toga, dosljednije ćete primati manje količine. Iako solo rudarenje može biti skuplje i dugotrajnije, velika prednost je što zadržavate nagradu za cijeli blok. To je ono što potiče solo rudarenje. Osim toga, rudari mogu izbjeći plaćanje naknade za bazen kada rudare sami. Naknade za rudarski bazen razlikuju se ovisno o pulu koji odaberete, ali se obično odnose na vas kao člana rudarskog pula.

Ako se želite pridružiti Vertcoin pulu za rudarenje, danas su dostupne brojne renomirane opcije, uključujući:

  • Zergpool
  • Mining Pool Hub
  • Suprnova

kratki vodič za rudarenje vertcoina

Nagrade koje možete dobiti rudarenjem Vertcoina

Prije nego počnete rudariti Vertcoin, važno je biti svjestan nagrada koje ćete dobiti. Trenutno, jedan VTC vrijedi oko 0,13 dolara, iako to varira više puta dnevno. U svakom slučaju, sa sigurnošću se može reći da Vertcoin trenutno ne vrijedi mnogo. Ali to ne znači da nećete ostvariti profit rudarenjem ove kriptovalute.

Nagrada za rudarenje jednog Vertcoin bloka trenutno je oko 12,5 VTC. Nagrada je dva puta prepolovljena i u početku je iznosila 50 VTC po bloku. To je zato što Vertcoin ima ograničenu ponudu od skoro 6,3 miliona VTC. Dakle, kao što je slučaj sa Bitcoinom, VTC nagrada se periodično prepolovljuje kako bi se umanjila stopa cirkulacije novih kovanica.

asrock phantom alliance gaming pc recenzija

Negativne strane rudarenja (Vertcoin i kriptovaluta općenito)

Još jedna stvar koju treba razmotriti prije rudarenja Vertcoina su nedostaci koji su povezani s procesom. Jedan od najvećih nedostataka rudarenja su avansni troškovi koje morate platiti za hardver. U slučaju Vertcoin rudarenja, cijena grafičkih kartica nije mala, ali općenito nije tako visoka kao kada su u pitanju troškovi rudarenja ASIC-a. Međutim, troškovi se mogu značajno povećati ako želite investirati ili izgraditi vlastitu rudarsku “mašinu”.

Možda mislite da su procesori jeftiniji jer su često manje efikasni, ali čak i oni mogu biti skupi. Najbolji procesori za rudarenje na današnjem tržištu mogu koštati stotine ili čak hiljade dolara. Osim toga, rudarenje kriptovaluta može imati neugodan učinak na vaš račun za struju. To je zato što rudarenje često zahtijeva da vaš hardver radi 24 sata dnevno, što povećava vašu dnevnu potrošnju energije, a time i vaš račun.

Čak i ako kupite energetski efikasnije grafičke kartice ili procesore, i dalje ćete primijetiti razlike u mjesečnoj proizvodnji električne energije. Dakle, ako vam povećan račun za struju zvuči kao loša vijest, rudarenje kriptovaluta možda nije nešto što biste trebali raditi.

 

Napisao: Zlatko Knezić

Objava Brzi vodič za rudarenje Vertcoin-a prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima