back to top

Kriptovalute

Kriptovalute ili virtualne odnosno digitalne valute su vrsta digitalnog novca. Imaju brojne prednosti, a najpopularnija kriptovaluta je Bitcoin.

Kriptovalute su definitivno budućnost svjetskih financija. Ne samo da olakšavaju i ubrzavaju financijske transakcije nego nude još mnogo toga, a također su vrlo pogodne kao investicija. Popularnost im raste iz dana u dan, s razlogom. 

Kriptovalute (cryptocurrencies, kriptovalute, digitalne valute, virtualne valute) su novac 2.0. Postoji jako puno kriptovaluta, a trenutno je uvjerljivo najpopularnija kriptovaluta Bitcoin.

Kriptovalute su još uvijek za mnoge nešto apstraktno, ali ako vam kažem da su mnoge od njih samo od početka 2017. dobile na vrijednosti više od 50x onda vjerujem da je to dovoljan razlog da se malo informirate.

Trenutno je Bitcoin uvjerljivo najpoznatija i najpopularnija kriptovaluta, ali to ne znači da treba zanemarivati ostale.

Šta je Bitcoin saznajte u ovom videu

Kriptovalute u brojkama

U drugom dijelu teksta ću više pisati o brojkama, ali sada ću za početak samo spomenuti da se Ethereum (ETH) u veljači ove godine (2017.) mogao kupiti za $11 ili prije nešto manje od 2 godine za samo $0.8, a da sada (listopad 2017.) vrijedi cca $340.

Bitcoin se u ožujku ove godine (2017.) mogao kupiti za $950, a sada (listopad 2017.) vrijedi $5.600+ (edit: sada je 2020 trenutno je cijena Bitcoina $6,800, nakon svih silnih padova koji su uslijedili nakon kraja 2017. i usred trenutne korona krize).

Kriptovaluta Ripple se u ožujku 2017. mogao kupiti za samo $0.006, a sada (listopad 2017.) vrijedi cca $0.26.

kriptovalute
Kriptovalute

Namjerno sam spomenuo samo ozbiljne kriptovalute, a bilo je i primjera sa puno većim rastom vrijednosti.Ne smatram se stručnjakom za kriptovalute, ali neko znanje o njima ipak imam. 

U ovom tekstu vam samo želim skrenuti pozornost na kriptovalute, a na vama je da se dalje informirate jer vam se definitivno može isplatiti, a i to je nešto što neizbježno dolazi i što će postati standard.

U današnje vrijeme nedopustivo je da transakcija traje nekoliko radnih dana, kao što je to trenutno slučaj kada se radi o inozemnim transferima novca. 

Primjerice, ako vam netko, iz uzmimo Meksika, putem banke pošalje $1,000 u Hrvatsku u petak popodne vrlo je vjerojatno da ćete primiti tu uplatu najranije u utorak. 

S druge strane, ako vam ta ista osoba iz Meksika pošalje vrijednost od $1,000 u nekoj kriptovaluti u petak popodne vi ćete tu uplatu primiti svega nekoliko minuta kasnije. Nije za ignorirati niti proviziju. 

Ona vrlo često iznosi svega par centi ili u lošijim slučajevima par dolara, bez obzira koji se iznos šalje, dok u klasičnim bankarskim transakcijama ta provizija najčešće iznosi desetak dolara plus neki postotak iznosa (često oko 0.25% ili više) koji se šalje.

kriptovalute
Kriptovalute se pojavljuju svakog dana – Danas je popularan i NFT

Kriptovalute prednosti i mane digitalnog novca

Imajući to u vidu lako je izračunati da se prijenos malog iznosa (npr. $10) uopće ne isplati klasičnom deviznom doznakom jer će provizija banke biti viša od iznosa koji se šalje. 

Jednako tako nije povoljno niti slanje recimo milijun dolara jer će provizija banke biti najmanje $2,500+, dok bi za slanje istog iznosa u kriptovaluti provizija bila svega par centi ili u najgorem slučaju par dolara. 

Trenutno su kriptovalute visoko volatilne i njihova vrijednost se može osjetno mijenjati iz minute u minutu, ali onaj tko ne želi riskirati promjenu vrijednosti na niže može čim primi uplatu u kripto valuti prodati je za recimo dolare i držati sredstva u dolarima. 

Već postoje i mnoge aplikacije koje omogućavaju uplatu u kriptovalutama, a po primitku ih momentalno konvertiraju u dolare ili neku drugu fiat valutu.

kriptovalute
Kako kupiti kriptovalute u BIH i regionu

Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta ali nije jedini

Inače, Bitcoin se još prošle godine (2016.) mogao u određenom trenutku kupiti za cca $420, a trenutno (listopad 2017.) je njegova cijena cca $5,700!

(edit 2020. g.: od tada je Bitcoin došao na $20,000, pa nitko ne može reći da tada ovaj tekst nije trebalo shvatiti ozbiljno i da se nije moglo jako dobro zaraditi, a u ovom trenu, nakon svih padova i uslijed korona krize, cijena Bitcoina je $6,800 što je i dalje iznad ondašnjih $5,700). 

Prije pet godina Bitcoin se mogao kupiti hiljadu dolara 

Nije isključeno da će uskoro drastično pasti jer je snažno porastao posljednjih tjedana, ali ne sumnjam da će i dalje zadržati pozitivan trend rasta. 

Ja osobno, u svijetu kriptovaluta, Bitcoin doživljavam kao zlato u odnosu na fiat valute (dolare, eure, kune itd). 

Zlato je postojalo prije dolara i eura, jednako kao što je Bitcoin postojao i prije nego recimo Ripple ili Ethereum.

Nije isključeno da jednog dana Ripple i Ethereum nadjačaju Bitcoin po popularnosti (ne nužno i po vrijednosti), ali jednako tako je i dolar danas popularniji od zlata, ali je zlato ipak cijenjenije.

Ja osobno itekako vjerujem u Bitcoin, ali samo jedno je sigurno, a to je da su kriptovalute budućnost, a da nije nužno da će ijedna od trenutno postojećih imati primat i za 10-15 godina.

kriptovalute
Kriptovaute su budućnost vjeruju mnogi finansijski sttručnjaci

Kada se govori o kriptovalutama, kaže se da postoji Bitcoin i da postoje altcoini, odnosno Bitcoin i sve ostale.

Te sve ostale spadaju pod altcoine, odnosno alternativne coine Bitcoinu. I to samo po sebi dovoljno govori o popularnosti Bitcoina. 

Trenutno druga kriptovaluta po popularnosti i po tržišnoj kapitalizaciji je Ethereum (ETH). Uz fenomenalan koncept, brojne alternativne kriptovalute koriste Ethereum mrežu što dodatno daje na popularnosti Ethereumu. 

Nije zanemarivo i što većina novih altcoina prilikom ICO-a (edit 2020. g.: trenutno se umjesto ICO-a prakticiraju IEO-i) sredstva prikupljanju upravo u Ethereumu (ETH) čime direktno pridonose potražnji za Ethereumom jer investitori prvo trebaju kupiti ETH da bi mogli sudjelovati u ICO-u.

kriptovalute
Kriptovalute možete zaraditi igranjem igrica!

Initial Coin Offering

ICO = Initial Coin Offering (trenutno se prakticira IEO što je Initial Exchange Offering)

Inače, ICO je skraćenica za Initial Coin Offering, što je pandan IPO-u, koji je skraćenica za Initial Public Offering i uobičajen je kod izlistavanja dionica na burzu (Edit 2020. trenutno se prakticira IEO što je skraćenica za Initial Exchange Offering. 

To je slično kao ICO, ali se odvija preko burze kriptovaluta pa se tako pruža veća sigurnost investitorima.

U nastavku teksta se spominje ICO jer je tekst pisan 2017., ali zapravo je slično sada sa IEO-ima, uz razliku što je trenutno pala popularnost takvih ponuda).

Trenutno smo svjedoci brojnih ICO-a, a svaki iole ozbiljniji ICO prikupi i po nekoliko milijuna dolara direktno od investitora u svojoj ICO fazi.

Dakle ovdje se vrti ozbiljan novac pa vrijedi ulagati i kriptovalute

Nekoliko milijuna dolara nije ozbiljan novac (ne gledajući sa aspekta pojedinca), ali ako znamo da se u ovom trenutku odvija na desetke ICO-a i da su mnogi od njih već prikupili više milijuna dolara svaki onda je jasno da se zaista radi o ozbiljnom novcu. 

Želim nešto razjasniti. Iznos prikupljen u ICO-u je stvarna vrijednost koju su ljudi uplatili. 

U ovom trenutku jedan ETH vrijedi cca $340, a ETH se kod većine ICO-a koristi za uplatu. Kada neki ICO prikupi primjerice 1,000 ETH-a to znači da su investitori zaista uplatili toliko, a to ima vrijednost (po trenutnom tečaju) od $3,400,000. 

To nije nešto imaginarno nego je stvarna vrijednost jer je svaki taj investitor mogao svoj dio ETH-a koji je uplatio u ICO prodati i momentalno dobiti $340 za 1 ETH u “pravom novcu”, recimo dolarima (zanemarimo sad to da ja dolar smatram smećem).

kriptovalute
Kriptovalute vas mogu obogatiti preko noći

Zarada na kripto valutama može zaista biti nevjerovatna

Kasnije ću malo konkretnije o brojkama, ali evo jednog mog osobnog svježeg primjera.

Do sada sam investirao u nekoliko kriptovaluta i u nekoliko njih još u fazi ICO-a. Jedna od njih u koju sam investirao u fazi ICO je i Monaco. Nije to bio neki ozbiljan iznos, ali to sad nije bitno. 

Mislim da sam sudjelovao u tom ICO-u negdje početkom lipnja. Potpuno sam zaboravio na taj Monaco i tek mi je palo napamet pogledati vrijednost prije par dana (listopad). Ja sam tada dobio Monaco (MCO) za cca $2 po coinu. 

Trenutno je njegova vrijednost $7.42 i mogu svoje MCO coin prodati ovaj tren po toj cijeni.

Ono što je još zanimljivije jest to da je u jednom trenutku krajem kolovoza cijena jednog MCO bila čak $26. 

To sam također vidio tek prije par dana jer sam išao pogledati kako se kretala cijena.

Dakle, da sam pratio, mogao sam na svojoj investiciji zaraditi 13x u roku od samo cca 2-3 mjeseca.

To znači da se na uloženih $1,000 moglo zaraditi $13,000 u samo 2-3 mjeseca, ili na $10,000 se moglo zaraditi $130,000, ili na $100 se moglo uzeti $1,300. Pričamo o vrlo ozbiljnim stvarima. 

Nije nužno ulagati velike iznose jer je često moguće uložiti i samo desetak dolara.

U međuvremenu je vrijednost MCO-a pala i u trenutku pisanja ovog teksta je $7.42. To je i dalje više nego trostruko od cijene po kojoj sam ja kupio MCO u ICO-u. 

Dok sam ulagao na burzi dionica bio sam jakoooo sretan kada sam na nekom IPO-u uzeo 50%, odnosno 1.5x uloženog.

Naravno da je kod ICO-a rizik puno veći, ali je i potencijalna zarada neusporedivo veća.

Na burzi dionica me nije bilo strah uložiti 50,000 kn ili 100,000 kn (naravno nakon detaljne analize), dok u neki ICO ili u neku kriptovalutu kojom se već javno trguje baš i neću uložiti 100,000 kn. 

kriptovalute
Investiranje u kriptovalute se isplati ali morati biti oprezni kao sa bilo kojom drugom investicijom

Budite svjesni rizika ako odlučite raditi sa kripto valutama

Treba biti svjestan rizika, ali i treba biti spreman preuzeti taj rizik u prihvatljivim granicama. Sinoć sam uložio nešto malo u ICO za HERO coin (imati će oznaku PLAY) jer sam već naišao na neke informacije o toj kriptovaluti i učinilo mi se zanimljivo. 

Nakon toga sam se išao još detaljnije informirati i sada mi se čini još zanimljivije nego sinoć i kada završim ovaj tekst podebljat ću svoju investiciju u taj ICO.

Vjerujem da će cijena skočiti najmanje duplo kada započne javno trgovanje.

Iskreno, nadam se da će taj skok biti i barem 5x u idućih nekoliko mjeseci. ICO za HERO završava 16.10.2017., pa ako netko čita ovaj tekst prije tog datuma neka se malo informira i razmisli o toj investiciji.

e želim ništa sugerirati jer se radi o rizičnoj investiciji, ali vjerujem da se svakako isplati dodatno informirati i razmisliti. 

Slučajno imam jednu domenu koju cijenim najmanje $1,000 i koja bi baš bila dobra za kompaniju koja stoji iza te kriptovalute pa ću pokušati zamijeniti je za određeni iznos te njihove kriptovalute ako će biti zainteresirani.

kriptovalute
Digitalni novac – kriptovalute se čuvaju u digitalnim novčanicima

Tehnički dio kriptovaluta i sigurnost digitalnog novca

Tehnički aspekt Bitcoina i drugih kriptovaluta je već detaljno istražen i svjetski stručnjaci su se složili da je sigurnost neupitna.

Tehnički dio kriptovaluta ne razumijem najbolje i o tome ne mogu puno reći, ali mogu reći i da sam siguran da većina ljudi ne razumije “tehnički dio” klasičnih valuta koje koristimo pa im to svejedno ne smeta.

 Siguran sam da mnogi misle da novac dolazi iz tiskare, a to je točno samo u toliko zanemarivom postotku da se ta tvrdnja može nazvati i totalnom glupošću. Naime, novac u svom najvećem dijelu nastaje u bankama, i to onim komercijalnim. 

Ako zamislimo da danas u 15:12h u Hrvatskoj u opticaju (uključujući žiralni i papirnati novac) postoji 100,350,256,350 kn (iznos je izmišljen) i ako Pero upravo ulazi u banku po kredit od 300,000 kn koji će mu biti odobren u 15:17h tada će u Hrvatskoj u 15:17h u opticaju biti 100,350,556,350 kn, odnosno 300,000 kn više nego u trenutku prije odobrenja Perinog kredita. 

kriptovalute
Kriptovalute se koriste u svakodnevnoj upotrebi već nekoliko godina

Banka ne daje kredite iz postojećih depozita i to nažalost samo rijetki shvaćaju. Banka daje kredite stvaranjem novca koji nije postojao do trenutka odobrenja kredita.

To je novac koji nastaje kao nov u trenutku odobrenja kredita. To ima veze sa stopom obveznog (jamstvenog) kapitala, ali to sad nije tema. 

Uglavnom, siguran sam da većina ljudi uopće ne zna kako nastaje novac, pa stoga želim reći da se ne trebate niti zamarati kako nastaju kriptovalute. 

Kao što svi znaju što omogućava novac dovoljno je znati i samo što omogućavaju kriptovalute.

Inače, recimo Bitcoin je pravi novac, u punom smislu te riječi. Oni koji tvrde drugačije zapravo ne znaju definiciju novca.

Ne govorim o valutama, legalnim sredstvima plaćanja u određenoj zemlji itd nego o novcu. Bitcoin ima sva svojstva novca, a usudim se reći i da ima veća svojstva novca nego zlato. 

Često se može naići i na tvrdnju da je Bitcoin zlato 2.0 s čime se ja slažem. Isto tako kriptovalute općenito smatram novcem 2.0.

Kriptovalute su bazirane na Blockchain tehnologiji i imaju open-source kod što znači da ga svaki programer može provjeriti u bilo kojem trenutku.

kriptovalute
Prednost kriptovaluta su i manji troškovi transakcija

Funkcioniranje kriptovaluta je vrlo transparentno

Blockchain je nešto kao glavna knjiga za sve transakcije. Iskreno, uopće ne znam kako bih objasnio što je to Blockchain osim da kažem da se tamo bilježe sve transakcije. 

Mogu reći da su mogućnosti Blockchaina punoooo veće i da je sasvim sigurno da ćete taj izraz puno puta čuti u nadolazećim godinama.

Što se sigurnosti tiče, Bitcoin i ostale kriptovalute generalno pružaju visoku razinu sigurnosti. 

Sigurnost transakcija je na vrlo visokom nivou. Možda se čak može reći i da ih je nemoguće probiti. Znalo se čuti da su hakeri ukrali xy bitcoina, ali u tom slučaju su provalili na burzu, a ne u osobni wallet (novčanik) korisnika. 

Kriptovalute se mogu držati u walletu na burzi, ali i u osobnom walletu. Ako ih držite na burzi tada vjerujete toj burzi da vam vlasnik neće ukrasti vaše coine kao i da imaju dovoljno dobru zaštitu protiv hakera. 

Ono što svatko može napraviti jest da svoje coine prebaci u neki offline wallet, primjerice da ih stavi na USB disk i da taj disk stavi u ladicu ili da ga zakopa u svom dvorištu. 

U tom slučaju možete ostati bez svojih coina jedino ako vam netko fizički ukrade taj USB disk.Do kriptovaluta se dolazi kupnjom ili “majnanjem”, odnosno “rudarenjem” (mining).

kriptovalute
Možda je danas kasno za ozbiljno rudarenje Bitocna ali postoje druge kriptovalute u koje vrijedi ulagati

Sa rudarenjem neću previše zamarati niti sebe niti vas

Ukratko, to je korištenje snage računala i grafičkih kartica da bi se došlo do novih coina, da bi se potvrđivale transakcije itd. 

Neki od termina u toj sferi su hash, rigovi itd, a od toga me glava zaboli i uopće mi taj dio nije zanimljiv (niti pretjerano razumljiv) pa dosta o tome što se mene tiče.

Bitcoin je decentraliziran, a to je odlika i mnogih drugih kripto valuta. Neke su više, a neke manje decentralizirane. 

Kada kažem da su neke manje decentralizirane, pritom mislim na to da kreatori nekih kriptovaluta zadržavaju za sebe određen broj coina (često ne mali broj). 

To u nekim slučajevima stvara određenu sumnju, ali ne mora uvijek biti tako jer u mnogim takvim slučajevima coini kreatora idu u escrow i oni ne mogu sa njima raspolagati do određenog trenutka koji je unaprijed određen i poznat. 

Što se Bitcoina tiče, poznata je raspodjela svih coina i ona će se odvijati sve do 2140. godine (kada će ih biti ukupno maksimalnih 21 milijun) po unaprijed poznatom redu. 

Najbitnije je da vlade i banke ne mogu preko noći odlučiti da će pustiti u opticaj još toliko i toliko. Još bitnije je da vrijednost kriptovalutama, između ostalog, daje vjera njihovih korisnika i uopće nisu u ovisnosti o vladama i bankama. 

Čak i kada bi Bitcoin sutra bio proglašen ilegalnim i zabranjenim, ne mora se ništa bitno promijeniti ako ga njegovi korisnici odluče nastaviti koristiti. 

kriptovalute
Kriptovalute su najsigurnije valute na svijetu!

Bitcoin, ali i ostale kriptovalute, je moguće ukinuti samo na jedan način, a to je gašenje Interneta, što je zapravo nemoguće (barem se nadam, s obzirom na kontrolu kojoj se počelo težiti).

​Da se još malo vratim na sigurnost kriptovaluta, posebno Bitcoina.

o nije moje područje i nisam stručnjak za to, ali sam pročitao jako puno mišljenja svjetski priznatih stručnjaka na tom području i svi oni sw slažu da su kriptovalute generalno, a posebno Bitcoin, potpuno sigurne i pouzdane. 

Dakle, s tehničke strane, Bitcoin i kriptovalute su sigurne i u to ne treba nitko sumnjati. Bitno je samo da ne držite svoje kriptovalute na nekoj burzi jer tada postoji rizik da vam ih netko ukrade. 

Ako ih primjerice držite na offline walletu i ako se pobrinete da ne izgubite taj wallet ili da vam ga netko ne ukrade, tada su vaše kriptovalute definitivno sigurnije nego novac na računu u banci. 

To se prvenstveno odnosi na Bitcoin kao najproučavaniju kriptovalutu koju su detaljno istraživali mnogi svjetski stručnjaci iz područja cyber i crypto sigurnosti.

kriptovalute
Kriptovalute

Tržišna kapitalizacija market cap

Tržišna kapitalizacija (market cap) Bitcoina, ali i svih kriptovaluta, je još uvijek vrlo mala.

Trenutna tržišna kapitalizacija svih kripto valuta zajedno iznosi oko 175 milijardi dolara, od čega oko 96 milijardi otpada samo na Bitcoin (napomena: tekst je pisan 2017. godine). 

Za one koji ne znaju, tržišna kapitalizacija ili market cap je trenutna tržišna vrijednost vrijednost promatranog asseta pomnožena sa količinom u opticaju (znači, ako je u opticaju npr. 100 BTC-a iako jedan trenutno vrijedi $5,700 onda je trenutni market cap Bitcoina $570,000). 

Trenutno postoji više od 1000 kriptovaluta, a njih više od 10 ima tržišnu kapitalizaciju iznad milijarde dolara i njih više od 400 ima tržišnu kapitalizaciju iznad milijun dolara.

Njih više od 300 ima dnevni promet iznad milijun dolara

Bitcoin ima dnevni promet iznad milijardu dolara, a vrlo često to bude i nekoliko milijardi dolara prometa dnevno. 

Moram napomenuti da se podaci o dnevnom prometu odnose samo na trgovanje na burzama i da ne uključuju direktno trgovanje (peer to peer).

 Iz ovih podataka može se zaključiti da se radi o nečemu vrlo ozbiljnom, a pritom ne treba smetnuti s uma da smo tek u začecima kriptovaluta i da je sve ovo samo početak. 

kriptovalute
Kriptovalute

Bitcoin postoji manje od 10 godina, točnije od 2009. godine, a tek je 2013. godine stekao relativno širu afirmaciju iako čak i danas (2017. g) većina ljudi zapravo uopće ne zna što je Bitcoin. 

Ukupna tržišna kapitalizacija od trenutnih 175 milijardi dolara, koliko god da se radi o vrlo ozbiljnom iznosu, je mizeran iznos u globalnim okvirima. 

Svega desetak burzi kriptovaluta ima dnevni promet iznad 100 milijuna dolara, a one najlikvidnije najčešće imaju promet od “svega” 500 milijuna dolara dnevno.

 Za usporedbu, samo na NYSE se dnevno protrguje iznos od nekoliko desetaka milijardi dolara.

Kriptovalutama se trguje kao i sa dionicama, ali se kriptovalutama i plaćaju robe i usluge kao i klasičnim novcem tako da je potencijal rasta dnevnog prometa ogroman. 

Vidio sam procjene ozbiljnih svjetski priznatih investitora da bi vrijednost jednog bitcoina kroz nekoliko godina mogla otići debelo iznad $100,000. 

Prema mojoj procjeni još iz 2013. godine, jedan bitcoin će do 2021. godine vrijediti barem $20,000-$25,000. Sada smo u 2017. i jedan bitcoin trenutno vrijedi cca $5,600 pa se usudim reći da će već u 2018. doći na $10,000, a da će najkasnije u 2020. biti na $20,000. 

Kada bude na “visokih” $20,000 njegova tržišna kapitalizacija će i dalje biti debelo ispod 500 milijardi dolara stoga smatram vrlo realnim da će njegova cijena rasti i puno više od $20,000. Govorim o bliskoj budućnosti.

Brojke i mogućnosti zarade na kriptovalutama

Kriptovalute su posljednjih godinu dana značajno dobile na vrijednosti. Mnogima od njih je vrijednost porasla za više od 10x, nekima čak i za više od 100x.

A sad malo o brojkama (napomena: tekst je pisan u 2017. godini). Kriptovalute su definitivno tu da bi ostale. To je novac 2.0 i budućnost svjetskih financija. 

Moguće je da će s godinama sve trenutne kriptovalute propasti i da će se pojaviti neke potpuno nove, možda kreirane i od strane banaka i država.

Nitko ne zna što će se točno dogoditi, ali sigurno je da će kriptovalute općenito ostati i postati neizostavni dio globalnih financija. 

Da li će to biti neke od trenutno postojećih ili neke od onih koje će se tek pojaviti ostaje za vidjeti. Osobno smatram da se barem u bližoj budućnosti Bitcoin, Ethereum, Ripple i još poneka ozbiljna kripto valuta neće moći samo tako istisnuti. 

Da li ćemo i u budućnosti svjedočiti ogromnom rastu vrijednosti kriptovaluta u kratkim vremenskim periodima također je nepoznato, ali je činjenica da se upravo to trenutno dešava i prava šteta, pa čak i glupost, je to ne iskoristiti.

kriptovalute
Kriptovalute

Ethereum (ETC)

Počet ću sa Ethereumom (ETH) koji je danas druga najpopularnija kripto valuta, odmah iza Bitcoina. Da li znate da ste 1 ETH prije manje od dvije godine (tekst pišem u listopadu 2017.) mogli kupiti za samo pedesetak centi?

 Konkretno, 23.10.2016. mogli ste kupiti 1 ETH za $0.53. U ovom trenutku cijena se kreće oko $330. To je rast vrijednosti za 622x, ili za 62200%. Da, šezdesetdvije tisuće dvjesto posto!!! 

Baš ovih dana je aktualna TV reklama jedne banke u kojoj sudjeluje poznati komičar i ponosno reklamiraju svoju kamatu na štednju od 2% godišnje.

Baš prigodno što su za tu reklamu angažirali komičara jer je 2% godišnje zaista komično.

Dakle, da ste kupili Ethereum prije nepune 2 godine za samo $10 (to je iznos sa kojim ne možete platiti rundu za stolom u kafiću ako vas sjedi više od dvoje) danas biste raspolagali sa $6,220.

kriptovalute
Kako kupiti kriptovalute u Hrvatskoj

Da ste tada odvojili $100 danas biste imali $62,200

Da je netko bio dovoljno hrabar uložiti $1,000 sada bi imao više od pola milijuna dolara, točnije $622,000. Vjerujem da se svi slažu da se za ovakve brojke isplati malo riskirati. 

Želim reći i da je trenutna cijena od cca $330 korigirana cijena, jer je u jednom trenutku (sredinom lipnja 2017.) cijena Ethereuma bila oko $390.

Ripple (XRP)

Cijena Ripplea je još u ožujku ove godine bila samo $0.006, a ovih dana (cca 7 mjeseci kasnije) se kreće oko $0.26.  To je porast vrijednosti za cca 43x, ili 4300%, u samo 7 mjeseci. U jednom trenu je cijena došla čak i na $0.37.

Litecoin (LTC)

Ova kriptovaluta je dugo bila odmah iza Bitcoina po popularnosti i dok je Bitcoin (BTC) smatran zlatom Litecoin (LTC) je smatran srebrom.

U posljednje vrijeme je malo izgubila na popularnosti, ali ne i na vrijednosti. Još u ožujku ove godine se 1 LTC mogao kupiti za cca $3.5, a danas (7 mjeseci kasnije) vrijedi cca $65. Početkom rujna mu je cijena bila čak i iznad $80.

Monero (XMR)

Još sredinom prošle godine se moglo kupiti 1 XMR za manje od dolara, a trenutno je njegova vrijednost oko $94. 

Ako je period od godinu dana “daleka prošlost” onda ću reći da je prije točno 3 mjeseca jedan Monero (XMR) vrijedio $32.45, a danas vrijedi 3x više, tj. porasla mu je cijena za 300% u samo tri mjeseca.

Cardano (ADA)

Ova kriptovaluta se pojavila na tržištu prije samo desetak dana. Kada se počelo sa njom trgovati moglo se kupiti 1 Cardano (ADA) za 1 cent, a trenutna cijena je 3 centa, odnosno vrijednost mu je porasla cca 300% u samo desetak dana.

Lisk (LSK)

Postoji nešto više od godinu dana. U početku je krenulo trgovanje po cijeni od cca $2 za 1 LSK. U ožujku ove godine (2017.) se moglo kupiti 1 LSK za samo $0.11, a danas (listopad 2017.) vrijedi cca $4.88. 

Trgovanje je započelo 06.04.2016. i cijena je bila $2.04, da bi već 08.04.2016. vrijedilo $6.91. To znači da se na njemu moglo zaraditi 338% u samo dva dana. 

Uslijedio je veliki pad krajem tog travnja 2016. i vrijednost je pala na samo $0.45, ali je već u idućem mjesecu porasla na $4.08 (21.05.2016.). Nakon toga ponovno slijedi pad i Lisk se mogao kupiti za samo $0.11 u ožujku 2017. Trenutno vrijedi $4.88.

kriptovalute
Kako kupiti kriptovalute u Srbiji

Stratis (STRAT)

Postoji nešto više od godinu dana i kada je počelo trgovanje njime moglo se kupiti 1 STRAT za samo 1 cent. 

Odmah nakon toga cijena mu je višestruko porasla i njime se trgovalo po cijeni od $0.3 do $0.8. 

Još u ožujku ove godine moglo ga se kupiti za 8 centi po coinu, a trenutna vrijednost mu je $2.98, odnosno 37x više nego u ožujku ove godine ili 298x više nego prije cca godinu dana.

Mogao bih nabrajati u nedogled, ali vjerujem da je ovo bilo dovoljno da pruži uvid u mogućnost zarade na kriptovalutama. 

Moram napomenuti da je cijena mnogim kriptovalutama u posljednje vrijeme značajno porasla i da ne bi čudilo da dođe do korekcije, ali mislim da ipak postoji još prostora za rast jer je sve ovo još uvijek novo i tržište se tek formira. 

Bitcoin, kao najpopularniji, se mogao u ožujku kupiti za $950, a danas vrijedi cca $5,600. 

Moram napomenuti da sve netom navedene kriptovalute imaju tržišnu kapitalizaciju višu od 100 milijuna dolara i da imaju dnevni promet iznad milijun dolara, dakle ne radi se o nekim “scam coinima”.

Naravno da postoji rizik kod ovog tipa ulaganja i da ne uspije svaki coin, ali uz malo informiranja i analiziranja nije teško odabrati profitabilan coin i uložiti u njega. 

Oscilacije u cijeni su velike i kao što su prisutni veliki porasti cijene nisu rijetkost niti veliki padovi cijene.

Ono što je jedino bitno je “dugoročni” trend. Ovdje pod “dugoročno” možemo smatrati i razdoblje od samo godinu dana. 

Ponavljam, rizik definitivno postoji, ali ako se ne zaletava i ulažete samo onoliko koliko ste spremni izgubiti tada će to značiti da ispravno ulažete u kriptovalute. 

kriptovalute
Kako investirati u kriptovalute

Ako pretpostavimo da si prosječna osoba može priuštiti gubitak od $1,000 bez da to ima (ozbiljnije) posljedice na život te osobe i obitelji onda možemo reći da je mudro uložiti po $100 u 10 različitih kriptovaluta, naravno nakon analize. 

Ako 5 od njih 10 donese prinos od 300% i ako ostalih 5 donesu prinos od 500% tada tih $1,000 može vrlo lako u kratkom roku postati nekoliko tisuća dolara.

Zamislite koliko možete zaraditi ako svaka od kriptovaluta u koje ste uložili naraste više od 10 puta, što ne bi bilo apsolutno nikakvo čudo.

Vrlo često se dogodi da neka kriptovaluta poraste nekoliko puta, ili čak nekoliko desetaka puta, u kratkom roku pa onda padne u još kraćem roku. Trebate unaprijed odrediti svoju strategiju i očekivanja. 

Ako ste kupili neki coin za recimo $0.03 po coinu i želite na njemu zaraditi 500% tada odmah postavite nalog na prodaju po cijeni od $0.15.

Kada i ako cijena dođe na tu razinu vaš će nalog biti izvršen i vi ćete imati cash. 

Što će dalje biti sa coinom vama je nebitno jer ste prodali

Često investitori postanu pohlepni i kada vide da je cijena porasla recimo 5 puta u roku od mjesec dana oni požele zaradu od 50x i ne prodaju, a onda cijena padne. 

Nekada je dobro biti pohlepan (“greed is good”, kaže M. Douglas u Wall Streetu), ali treba unaprijed znati što želite i na što ste spremni.

Neću sada pisati o načinima investiranja u kriptovalute, ali spomenut ću MyEtherWallet.com. 

To je polazno mjesto vaših investicija, odnosno od tamo možete investirati u većinu ICO-a. Proučite to malo detaljnije sami. 

Ukratko, u neke coine ulažete direktno na burzi na kojoj su izlistane, a u one koji su tek u ICO fazi najčešće preko MyEtherWallet.com, odnosno iz walleta otvorenog na toj adresi, na koji ste prethodno prebacili ETH sa nekog svog drugog walleta (primjerice sa neke burze).

kriptovalute
Kriptovalute

Ako tek počinjete, onda će vam koristiti ovaj tekst

Možete prvo kupiti BTC, pa ga prebaciti na neku burzu gdje ćete ga zamijeniti za ETH (bilo da prodate tamo BTC za cash pa kupite ETH ili da direktno mijenjate BTC za ETH) i onda od tamo poslati ETH na wallet kreiran na MyEtherWallet.com.

Nakon toga ćete moći sudjelovati u ICO-u i uplatiti ETH.

Ovaj tekst je namijenjen samo za podizanje svjesnosti o kriptovalutama, a na vama je da se dodatno informirate. Internet je pun vrlo korisnih informacija o ovoj temi, kao i YouTube. 

Bez obzira da li razmišljate o investiranju u kriptovalute ili ne, one su definitivno budućnost svjetskih financija i svakako je dobro da znate ponešto o njima.

Napominjem da je investiranje u kriptovalute VRLO RIZIČNO i da se trebate samostalno informirati i odlučiti o potencijalnoj investiciji.

Meni se Bitcoin kao koncept jako sviđa, i ako je netko zainteresiran za Domaining instrukcije i želi platiti u BTC ili nekoj drugoj kriptovaluti koja mi je prihvatljiva (LTC, ETH, ETC, XRP, XMR, XML, LSK itd), mogu mu ponuditi mali popust.

Pročitajte i ove teme

Možda vas zanima