Microsoft baš želi da konačno odbacite Windows 8.1

Softverski gigant će od sljedećeg mjeseca postojećim Windows 8.1 korisnicima slati obavještenja, kao prvi podsjetnik o prestanku podrške. Obavještenja će biti slična onim koje je Microsoft koristio i za prestanak podrške za Windows 7.

Kompanija je prije toga ukinuo podršku za Windows 8 tokom 2016. godine, dok će Windows 8.1 ažuriranje podršku dobijati do januara sljedeće godine. Nakon toga, više neće biti nuđen Extended Security Update (ESU) program za Windows 8.1, pa ni preduzeća neće moći da plaćaju za dodatne sigurnosne zakrpe, prenosi Verge.

Windows 8.1 korisnici će sada morati da odluče dali žele da nadograde svoj operativni sistem ili da kupe novi PC. Većina Windows 8.1 mašina ni ne podržava Windows 11, zbog Microsoftovih striktnih CPU zahtjeva.

To ostavlja Windows 10 kao najvjerovatniju nadogradnju, a ova verzija operativnog sistema podršku će dobijati do 14. oktobra 2025. godine. Uređaji sa WIndowsom 8.1 naravno neće magično prestati da rade od 10. januara 2023. godine, ali bez softverskih ažuriranja i sigurnosnih ispravki postaće izloženi brojnim prijetnjama.

Microsoft baš želi da konačno odbacite Windows 8.1 Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima