back to top

Najbolji laptopi za 500 evra

Najbolji laptopi za 500 evra, opcije, karakteristike i razlog zašto kupujete laptop

Potraga za laptopom zna biti Sizifov posao kada ne znamo šta želimo. Međutim kada znamo koje su naše potrebe, za šta nam laptop tačno služi i kakav nam je budžet onda ćemo lako pronaći idealan uređaj.

Za vas smo izdvojili 10 laptopa koji su poprilično slični po opcijama, ali na kraju sitni detalji znaju presuditi zavisno od naših potreba, kao što je trajanje baterije laptopa.

Možda vam treba laptop za kancelariju, možda želite samo novi uređaj na kojem biste gledali filmove i za tako neke potrebe koje nisu nužne.

S druge strane možda trebate laptop zbog igrica pa se brinite da li će podržati to što želite ili ste ipak osoba koja na laptop treba instalirate programe na kojima može raditi poput Adobe programa i slično.

Ili ste ipak tip kojeg nervira baterija i voljeli biste kada bi mogla trajati večno. Kako god, laptopi i recenzije o kojima pišemo u nastavku će vam pomoći u odabiru.

Laptopi o kojima pišemo u nastavku koštaju okvirno 500 evra, ali ukoliko niste baš dobri sa tim ili nešto  većim budžetom možda pronađete neku akcijsku cijenu.

Ono što je svakako najbitnije jeste koje su vam opcije i karakteristike neophodne kao i razlog kupovine laptopa. U odnosu na to izaberite najbolje za sebe.

U nastavku čitajte o ovim modelima koji koštaju oko 500 evra: Lenovo V14 Ada, Lenovo IdeaPad 3, Acer Laptop, Huawei MateBoog D14 i D15, Lenovo Laptop model 81W100K1YA, Acer Swift 1, Dell inspiron 3501, HP 250 i Chuwi Lap Book Pro

Lenovo Laptop V14 ADA

Laptop Lenovo V14 ADA je idealan ako želite dobar laptop za 500 evra, a evo  koje su to karakteristike ovog laptopa.

Laptop Lenovo V14 ADA ima operativni sistem Windows 10 Home 64, što će verujemo opravdati sva vaša očekivanja ukoliko se odlučite na ovaj laptop.

Ovaj laptop je odličan balans cene i kvaliteta.

Memorija može zadovoljiti vaše potrebe i iznosi 8GB, dok je hard disk 512 GB SSD.

Laptop Lenovo V14 ADA ima ekran 14” TN, Anti – Glare, procesor AMD Ryzen, Dual Core, dok je grafička kartica integrisana, AMD Radeon.

lenovo laptop v14 ada
Lenovo Laptop V14 ADA

U nastavku ukratko ćemo predstaviti i ostale uređaje, a na vama je da uporedite sa ostalima i na kraju donesete konačnu odluku.

Lenovo Laptop IdeaPad 3

Lenovo Laptop Idea Pad je dobar laptop po ovoj ceni, međutim svakako da ima i nekih nedostataka, a ovisno šta tačno želite, zavisti će  to da li je ovo idealan laptop za vas.

Hard disk je 256 GB SSD, a njegov procesor je Intel Pentium Gold 7505. Ram memorija je nešto manja i iznosi 4GB.

Ovaj laptop ima tastaturu bez pozadinskog osvetljenja što će vam možda predstavljati problem, a također nema operativnog sistema, te svakako morate imati ove stavke na umu.

Bitno je pomenuti da ovaj laptop ima integrisan dvostruki  mikrofon.

Bez obzira na neke mane, ukoliko vam ne predstavlja problem da se naknadno pobrinete za operativni sistem i da radite na tastaturi bez pozadinskog svetla – ovaj laptop bi mogao postati vaš naredni uređaj.

Acer Laptop NX.EG8EX.00N

Acer Laptop ima tastaturu sa touch- padom što će neke od vas zasigurno obradovati.

Memorija ovog laptopa je 8GB što je sasvim dovoljno za privatne ili poslovne svrhe. Hard disk je 256 GB.

Grafička kartica je Intel UHD, deljenja, a ekran je 15,6, HD, LCD.

Acer Laptop je sasvim solidan, ima neke osnovne opcije i karakteristike za sasvim dobar doživljaj pri korištenju.

najbolji laptopi za 500 evra
Acer Laptop NX.EG8EX.00N

Huawei Laptop MateBook D 14

Huawei Laptop MateBook je jedan od kineskih uređaja koji nećete platiti previše, a dobit ćete solidne karakteristike.

Ovaj laptop ima čitač otiska prsta, što je svakako prednost i razlikuje se od konkurencije.

Operativni sistem kod Huawei MateBook je Windows 10 Home, te ima 8 GB memorije.

najbolji laptopi za 500 evra
Huawei Laptop MateBook D 14

Huawei Laptop MateBook D15

Još jedan model Huawei laptopa, sa neznatnim razlikama u odnosu na model D15. Ima 8GB memorije, baš kao i model 14, dok je razlika da je D14 model  znatno lakši od  modela D15. Cijene su slične, te ukoliko su vam bitni detalji obratite pažnju svakako na njih.

najbolji laptopi za 500 evra
Huawei Laptop MateBook D15

Lenovo Laptop 81W100K1YA

Operativni sistem Lenovo laptopa je FreeDos, a odmah ćemo naglasiti da ovaj laptop ima AC punjač, 65W.

Ovaj model Lenovo laptopa će vam pružiti nešto manje memorije u odnosu na konkurenciju, svega 4GB.

Ukoliko nemate velike zahteve vezano za laptop,  ovaj model bi se mogao naći u vašem užem izboru.

najbolji laptopi za 500 evra
Lenovo Laptop 81W100K1YA

Acer Swift 1

Ukoliko ste tip osobe kojoj treba laptop  da satima  radi, a da ne morate stalno brinuti, nositi punjač ili prethodno dugo puniti – onda bi vas ovaj model mogao itekako zanimati.

Ovaj laptop se odlikuje time što je težak tek 1,3 kilograma, te može biti čak 15 sati bez punjenja baterije. Kada je baterija skoro prazna postoji opcija brzog punjenja koja osigurava i do 4 sata rada.

Acerov Swift 1 ima  Intelovi procesor Pentium Silver N4030 s 8 GBmemorije, ugrađenom Intelovom grafikom i SSD diskom kapaciteta 512 GB.

Zaslon je na panelu IPS, dijagonale 14 inča i pune HD razlučivosti, te podržava Wifi 6.

Dell inspiron 3501

Znate ono kad radite nešto na laptopu, ali zbog svetlosti ne možete najbolje da vidite zaslon? Upravo Dell inspiron 2501 ima odličnu zaštitu.

Zaslon ovog laptopa je LED, ima  punu HD razlučivosti, te sloj zaštite od odsjaja.  

Opremljen je s dva utora za USB 3.2 i po jednim za USB 2.0, HDMI, Ethernet i LAN, kao i čitačem kartica. Teži 1,83 kg.

Poseduje Intelov procesor desete generacije Core i3 1005G1, 8 GB RAM-a, ugrađena grafika Intel UHD Graphics 620 i SSD disk kapaciteta 256 GB s predinstaliranim operativnim sistemom Linux.

najbolji laptopi za 500 evra
Dell inspiron 3501

Laptop HP 250

Sličan laptop kao neki o kojima smo pisali,  ali sa sitnim razlikama koje možda mogu biti ključne u procesu odabira.

HP 250 G8 laptop ima Intelov procesor desete generacije Core i3 1005G1, 8GB radne memorije, ugrađenom Intelovom grafikom i SSD diskom kapaciteta 512 GB što su svakako solidne opcije za cenu.

Ekran je dijagonale 15,6 inča i pune HD razlučivosti (1920 puta 1080 piksela). Laptop HP 250 ima dva brza utora za USB 3.1 i po jedan za USB-C, HDMI te čitač memorijskih kartica.

najbolji laptopi za 500 evra
Laptop HP 250

Chuwi LapBook Pro

Za kraj jedan laptop sa također sličnim opcijama kao kod konkurencije. U ovom uređaju, težine l,5 smješten je Intelov procesor Celeron N4100 s 8GB RAM-a i ugrađena grafika Intel HD Graphics te SSD disk kapaciteta 256 GB. Ima ekran dijagonale 14,1 inča i razlučivosti 1920 puta 1080 piksela, čitač memorijskih kartica i po jedan utor za USB 3.0, 2.0 i USB-C.

Zaključak – Na šta obratiti pažnju tokom odabira i kupovine laptopa

Kada pogledamo sve ove modele možemo zaključiti da su poprilično slični, ali da razliku čine sitni detalji koji mogu biti presudni kod kupovine. Neki od ovih laptopa imaju odličnu memoriju, dok drugi ne.

Također ono na što trebate obratiti pažnju, pogotovo ako niste sa uređajima “na Ti” jeste da li je instaliran operativni sistem. Ukoliko nije onda ćete se za ovo morati pobrinuti naknadno, i svakako dodatno platiti nekoga da instalira.

Još neke od opcija na koje trebate obratiti pažnju jeste trajanje baterije.

Vidjeli smo da je model Acer Swift odličan ukoliko želite bateriju koja traje dugo i postoji opcija brzog  punjenja.

Ono na šta još trebate obratiti pažnju jeste tastatura I njeno pozadinsko osvetljenje, jer ako planirate raditi u mraku onda svakako obratite pažnju na to. Model Lenovo Laptop IdeaPad  3 upravo ima tastaturu koja nema pozadinsko osvetljenje.

Laptop HP 250 je odličan ukoliko želite HDMI, kao i čitač memorijskih kartica.

Dell inspiron 3501 ima odličan zaštitni sloj od odsjaja, pa ako radite vani onda razmislite o ovom laptopu.

Svi ovi laptopi su mnogo slični i možemo reći da su konkurencija jedni drugima, ali ono što će na kraju presuditi su vaše potrebe. Kao što smo na početku napisali vrlo je bitan razlog vaše kupovine laptopa. Zavisno od toga dobro proučite recenzije jer mali sitni detalji vrlo često mogu biti bitniji nego što mislite.

Napišite na papir šta vam je najbitnije kod laptopa, zatim napišite do koje cene možete ići, kao i šta je neophodno da bi laptop ušao u uži izbor. Možda će vam ovo zvučati nepotrebno, ali ipak kada već kupujete kupujete onako prema potrebi i prema poslu koji radite da ne biste na kraju pomislili da ste bacili novac.

Često je bolje kupiti kvalitetan laptop i izdvojiti više, ali isto tako imajte na umu da nekad ni cena nije ta koja vam garantuje kvalitet. 

Također je besmisleno davati mnogo novca na laptop koji ne odgovara vašim trenutnim privatnim ili poslovnim obavezama. Bespotrebne opcije i karakteristike će vam praviti samo zabunu.

Upravo zbog toga je tu ova lista kako vi vam olakšala odabir među laptopima koji koštaju približno isto, sa sličnim karakteristima i opcijama, ali za potpuno različite potrebe.

U ovom tekstu ste dakle, čitali o sljedećim modelima laptopa:

Lenovo V14 Ada, Lenovo IdeaPad 3, Acer Laptop, Huawei MateBoog D14 i D15, Lenovo Laptop model 81W100K1YA, Acer Swift 1, Dell inspiron 3501, HP 250 i Chuwi Lap Book Pro.

Vjerujemo da će vam ove recenzije značiti te da ćete na kraju odabrati zaista najbolje za sebe i svoje potrebe, da ćete svakako dobro razmisliti prije kupovine te na kraju donijeti konačnu, savršenu odluku.

Pročitajte i ove zanimljivosti:

Možda vas zanima