back to top

Pet najboljih alata za čišćenje diska na Windows 10

Čuvanje dokumenata, fotografija, video zapisa i drugog sadržaja na disk računara često se odvija bez velike brige o kapacitetu i ograničenjima njihovog skladištenja. Iako uvijek mislimo da veliki kapacitet na disku traje beskonačno, često se iznenadimo kada nakon dužeg vremena provjerimo koliko je ostalo. Čak i velike količine dostupnog prostora na disku od 1 ili 2 TB mogu se zauzeti u trenu.

Kada dostignemo neka ograničenja diska, organiziranje i sortiranje svih datoteka i mapa može biti vrlo zahtjevno i dugotrajno, posebno ako se proces radi ručno po sekcijama.

Srećom, postoje programi za “čišćenje” koji uvelike olakšavaju cijelu proceduru.

Programi koji čiste i uklanjaju stare i nepotrebne datoteke i fascikle na vašem računaru će istovremeno poboljšati ukupne performanse vašeg računara.

ccleaner

Kako znaju koji sadržaj treba ukloniti?

Ovaj oblik softvera obično cilja na datoteke koje se nalaze neiskorištene u vašem “Preuzimanja” folder u kojem se nalaze svi preuzeti sadržaji sa interneta ili iz različitih aplikacija. Takođe obraća pažnju na sadržaj Kanta za smeće gdje postoje izbrisani sadržaji koji su zapravo namijenjeni za trajno brisanje.

U ovo grupisanje potrebno je dodati i tzv “privremeni fajlovi“. To su datoteke koje privremeno sadrže informacije dok se druga aplikacija, datoteka ili sadržaj kreiraju na računaru. Koriste se za spremanje i premještanje podataka, upravljanje postavkama, pomoć u oporavku izgubljenih podataka i upravljanje korisničkim podacima. Programi koji se odnose na Windows najčešće ih kreiraju u obliku datoteka sa “.temp“, ali se mogu pojaviti i u drugim formatima.

Privremeni fajlovizapravo sadrže privremene podatke i informacije, a spomenuti programi “čišćenja” rade i na njihovom brisanju.

Dodatni zadaci koje programi za “čišćenje” i dalje rade je kompresija starih, netaknutih datoteka i foldera kako ne bi zauzimali nepotreban prostor na disku, a često sadrže i mnoge funkcije vezane za sigurnost računala.

Njihovom upotrebom može se ubrzati i poboljšati rad na Windows 10 računarima, ali prije korištenja dobro je upoznati dostupne opcije.

U nastavku predstavljamo pet najkorisnijih programa za “čišćenje”.

ccleaner-hacked

CCleaner

CCleaner je već dugi niz godina dostupan na tržištu i veoma je popularan zbog svoje pouzdanosti u obavljanju zadataka. Pored čišćenja “smeća” i “privremenih” fajlova, CCleaner će se pobrinuti da ubrza rad računara i istovremeno oslobodi prostor na disku.

Važno je napomenuti da njegova besplatna verzija pokriva najvažnije funkcije koje su korisniku potrebne, kao što su čišćenje neiskorištenih datoteka, uklanjanje “cache” iz web pretraživača i brisanje neželjenih kolačića.

Plaćena verzija uključuje zaštitu u realnom vremenu i rasporede automatskog čišćenja računara.

Ono što je posebno kod CCleanera je mogućnost njegovog korištenja Drive Wipe karakteristike. Može se koristiti za potpuno brisanje podataka sa diska, što može biti posebno korisno kod prodaje računara, jer se na taj način uklanja kompletan sadržaj koji se odnosio na korisnika.

CCleaner možete preuzeti na sljedećem linkovi.

wise disk cleaner

Wise Disk Cleaner

Ovo je još jedan čistač diskova koji pomaže u uklanjanju nepotrebnih datoteka i mapa. Wise Disk Cleaner, za razliku od CCleanera, omogućava automatsko čišćenje diska prema potrebama korisnika.

Osim čišćenja sistema, ovaj program briše historiju web aktivnosti na svakom web pretraživaču, pa se može reći da je odličan alat za poboljšanje privatnosti i zaštite korisnika. Istovremeno, eliminiše kolačiće koji se pohranjuju na računaru kako bi se osiguralo da identitet korisnika nije dostupan za praćenje i da je surfovanje Internetom sigurno.

Wise Disk Cleaner, pored svega navedenog, ima funkciju automatske defragmentacije diska koja može racionalizovati raspored datoteka na particijama na redovnoj osnovi. Raspored defragmentacije može se podesiti dnevno, sedmično i mjesečno, ovisno o potrebama računara.

Wise Disk Cleaner možete preuzeti sa sljedećeg linkovi.

minitool partition wizard

Minitool Partition Wizard

U poređenju sa drugim programima za “čišćenje”, Minitool Partition Wizard je vrlo specifičan i efikasan u svom radu na računaru.

U tehničkom smislu ne spada u softver koji će obrisati privremene i nepotrebne fajlove na računaru, ali će pružiti pomoć u optimizaciji particija na računaru. Na primjer, u slučaju da vam kao korisniku treba više slobodnog prostora na vašem računalu, ali su njegove particije zauzete programima i aplikacijama koje su vam potrebne, Minitool Partition Wizard vam može pomoći da prilagodite veličine particija, formatirate ih i dijelite, a koristan je i za izvođenje konverzije iz FAT u NTFS sistem datoteka bez gubitka podataka.

Dodatna karakteristika Minitool Partition Wizard-a je testiranje particija diska kako bi se provjerile moguće greške čitanja. Ovo je korisno u situacijama kada je disku potrebno dugo za obradu datoteka. Program takođe ima mogućnost dubinskog čišćenja diska, pri čemu se datoteke trajno brišu sa particija bez mogućnosti njihovog vraćanja.

Minitool Partition Wizard je dostupan za preuzimanje na sljedećem linkovi.

shredit

ShredIt

ShredIt je odličan alat u situacijama kada želite da trajno izbrišete datoteke s diska bez dopuštanja da se vrate ili ponovo koriste. Jednostavno osigurava da niko, pa čak ni sam korisnik, više nema pristup izbrisanom sadržaju.

ShredIt može ukloniti sve s vašeg računala – datoteke, mape, slobodan prostor na disku, datoteke koje su već izbrisane, cijele diskove, eksterne diskove, USB diskove i još mnogo toga.

Ovo je savršen alat za korisnike koji svakodnevno rukuju povjerljivim podacima i dokumentima jer može izbrisati svaki njihov trag na računalu i spriječiti mogući kompromitaciju od strane hakera i zlonamjernog softvera.

ShredIt može ukloniti velike količine sadržaja odjednom, ali također nudi korisnicima mogućnost da se fokusiraju na brisanje pojedinačnih datoteka. Može očistiti particije diska i osigurati da prostor na disku bude oslobođen od “smeća” i drugih neželjenih tipova datoteka, a korisnik određuje temeljitost ovih procesa.

ShredIt možete preuzeti na sljedećem linkovi.

bleachbit

BleachBit

BleachBit je još jedan koristan program za “čišćenje” koji će dobro poslužiti za čišćenje diska. Ono što bi se nekima kod njega moglo svidjeti jesu, osim različitih metoda vezanih za uklanjanje datoteka na disku, sigurnosne funkcije koje omogućavaju prilagođavanje ličnih dokumenata.

Sa BleachBit-om, svaki fajl koji se briše prošao je poseban proces gde se svi tragovi u potpunosti uklanjaju sa računara, što će posebno ceniti oni koji rade sa osetljivim podacima i informacijama.

Zanimljivost kod BleachBita je da nema dugme “Otkaži” kada se pokrene proces brisanja, tako da su ove procedure, osim u slučaju potpunog zatvaranja programa, konačne i ne postoje opcije za vraćanje izvršenih procedura.

BleachBit je dostupan na sljedećem linkovi.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Pet najboljih alata za čišćenje diskova na Windows 10 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima