back to top

Pogledajte kakve nas promjene čekaju na Facebooku

Facebook, iako i dalje spada među najpopularnije aplikacije na Play Storeu, i dalje čezne za danima kad su ga svi obožavali. Na početku smo gledali objave naših prijatelja i rodbine, ponekad dodali pokojeg prijatelja i od društvene mreže dobili ono što je pisalo na naslovnici. Kako bi stranicu učinio konkurentnijom, Mark Zuckerberg je u jednom trenu uveo nekolicinu promjena.

Korisnici su umjesto objava njihovih kontakata počeli dobivati sve više sadržaja koje nisu očekivali – što reklame koje služe za financiranje platforme i zaradu, što teme za koje algoritam misli da će ih zanimati. Uspjeh tog algoritma bio je mješovit te je mnoge korisnike otjerao od platforme.

Nakon toga su stigle priče o sigurnosti. Iako se o slabom osiguranju i vrlo upitnim poslovnim praksama pričalo godinama, pravi udar došao je u obliku skandala Cambridge Analytice, nakon čega je za Zuckerberga i kompaniju sve krenulo nizbrdo – od pada već loše reputacije do tačke gdje je pod pritiskom promijenio ime kompanije u Meta i najavio da im društvene mreže nisu primarni cilj.

Iako Zuckerberg i kompanjoni tvrde da je preimenovanje kompanije opravdano razvojem mikrotransakcijama punog amalgama gejminga, kripta i virtualne stvarnosti, ono jednostavno nije dovoljan razlog za tako masivan rebranding.

Facebook je, naime, u to vrijeme imao još jedan velik problem koji je zabrinuo djelatnike u njihovom centru u Menlo Parku, a to je odlazak korisnika, poglavito mladih – koji su Facebook prozvali platformom za boomere. Verge je razgovarao sa Tomom Alisonom, voditelja Facebookove aplikacije u Meti koji ‘nadgleda razvoj i strategiju news feeda, grupa, storiesa, videa, tržnice, igara, vijesti i ostalih funkcija’.

Najzanimljiivji dio razgovora bio je o zahtjevima korisnika, odnosno potencijalnom pretvaranju feeda u nešto ‘osobnije’ – povratku pristupu koji je u njegovim ranim stadijima Facebook učinio popularnim.

Kompanija je umjesto toga najveću inspiraciju pronašla u kineskom TikToku, mreži prema kojoj se ‘odselio’ velik broj Metinih korisnika te koja svakim danom postaje sve jača, veća i opasnija za Facebookovo poslovanje. Sukus TikToka je, među ostalim, algoritmom aranžiran personalizirani sadržaj koji bi korisnik trebao smatrati ‘zabavnim’ te koji dolazi od ljudi koje ne poznaje.

Ovaj pristup, unatoč kontekstu koji napušta osobni pristup Facebookovom feedu, obiluje najboljim rezultatima, ako pod te rezultate mislite zadržavanje korisnika pred ekranima. Pitanje je, doduše, hoće li Facebook promijeniti percepciju te publike i povući ih nazad prema sebi? Riječ je o odlučnom činu kopiranja koji poništava ostatke Facebookovog oronulog identiteta i zamjenjuje ih naličjem koje je popularnije, zabavnije i privlačnije mladima.

Riječ je, također, o jednom od najriskantnijih poteza koje je kompanija napravila. Kako bi nadmašili TikTok oni moraju postati još boljima od njega, a za sad barem – samo prate njegove korake.

Pogledajte kakve nas promjene čekaju na Facebooku Noob.ba.

www.noob.ba

Možda vas zanima