Recenzija: Meizu MX6

Meizu MX6 je novi mobitel kompanije Meizu.

Uvod

Meizu je jedna od onih marki za koju ste možda čuli samo ako ste ekstremni smartphone štreber. Kao i što pretpostavljate, dolazi iz Kine, a po prirodi je konkurent nešto poznatijem Xiaomi-u.

Ukoliko vas zanima koji su to najbolji kineski mobiteli pogledajte naš članak.

Ova recenzija će biti o Meizu MX6 mobitelu. MX serija je nekada bila vodeća, ali sada je zamijenila Pro serija. Ipak, MX6 i dalje važi za jedne od moćnijih modela pri veoma pristupačnoj cijeni.

Šta dolazi u kutiji:

  • Meizu MX6
  • Punja?
  • USB tip C data kabal
  • Upustva za upotrebu i alat za va?enje SIM kartice

Dizajn

Već prilično neko vrijeme je veoma jasno da Meizu nema strah od uzimanja dizajna od Apple iPhone-a. Međutim, može se reći da se u većini slučajeva dosta potrude i da tu ubace nešto vlastitog DNA u dizajn. Već godinam je MX serija je bila dobro poznata po tankim kućištima i zaobljenim uglovima za bolju ergonomiju.

Baš kao i Meizu Pro 6, koji je objavljen početkom ove godine, Meizu MX6  je napravljen većinom od metala. Plastične trake koje predstavljaju antenu su malo podignute prema vrhu i dnu na zadnjoj strani. Veoma je fin i siguran osjećaj kad se drži u ruci i dosta je lakši od očekivanog.

Fizičko dugme za početni zaslon je opet tu i nema kapacitivnih navigacijskih tipki oko njega. Oblikovano je kao elipsa, a ima tri uloge: skener otiska prsta, povratak nazad ako se dotakne i početni zaslon ako se pritisne. Ovaj jedinstveni pristup omogućava da Meizu održi minimalistički dizajn svojih telefona.

Na poleđini imamo kameru koja je pomalo izdignuta, a okružena je sa svoja dva LED blica. Po današnjim standardima, kamera koja je izdignuta je vrlo normalna stvar, tako da vjerovatno nećete obraćati pažnju na to.

Displej

Meizu MX6 je opremljen sa 5,5-inčnim displejom sa rezolucijom od 1080×1920 piksela. Ovo čini gustoću piksela od 401 ppi, što je i više nego dovoljno za oštru i jasnu sliku, bez mogućnosti da vidite pojedinačne piksele golim okom. Međutim boje pomalo bježe sa sRGB skale i temperatura je dosta hladna, a mjeri 7685 K.

Ako se stave brojevi sa strane, ne može se reći da je displej previše plavkast, iako je ta hladna nijansa vidljiva. Njegove boje su sasvim ok za svakodnevnu upotrebu, a jedino što će vam možda smetati su nijanse zasićene crvene. Kalibracija kontrasta isto igleda kao da malo bježi, jer se konture uvijek probijaju kroz tamne nijanse sjena. Zbog svega navedenog, postavljanje udobne svjetline će možda uzeti dosta vremena.

Postoji klizač s kojim ručno možete podesiti temperaturu displeja i Twilight ili Flux fitere za plave nijanse.  Ovo se može podesiti za automatsko aktiviranje kada sunce zađe. Maksimalna jačina svjetlosti se može postaviti do 498 jedinica i displej izgleda sasvim ok kada se uređaj koristi tokom dana. Također se može spustiti na jednu jedinicu, čineći ga ugodnim za korištenje u mraku.

Možda vas zanima