Samsung Galaxy S8 recenzija – ITRevolucija

Ovaj tekst je Samsung Galaxy S8 recenzija. Sazhanjte sve o ovom telefonu, koji se smatra jednom id boljih Samsungovih modela.

Samsung Galaxy S8: Uvod

Samsung ponovo postavlja novi standard za sve telefone u 2017. godini sa svojim Samsung Galaxy S8 i S8+. To je najbolji mobitel u gotovo svim stvarima, bilo da je povezivanje s internetom, pozivanje, igranje igara, fotografisanje ili gledanje prelijepog ekrana.

S8 nije sada kilometrima ispred ostalih telefona kao što je Google Pixel, ali je trenutno najsposobniji telefon na tržištu.

Ovo je pregled manjeg Galaxy S8. Tu je i veći Galaxy S8+ model, s ekranom od 6,2 inća i većom baterijom.
Iako je sada na raspolaganju samo od glavnih prenosioca, otključana verzija će biti dostupna u maju ili junu.

Koliko vam je bitna veličina? 6,2-inčni Samsung Galaxy S8 + ($ 850 ) je nešto veći Galaxy S8, uz veću bateriju, za oko 200 maraka više. Mi  ne mislimo da je blago poboljšano trajanje baterije zaslužno za veću cijenu, a isto tako nije jednostavan za korištenje jednom rukom.

Ali to je i dalje fantastičan mobilni telefon, a ljudima sa većim rukama bi veoma lako mogao više odgovarati S8+ ,tj. veći model.

Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge su mogla biti dva najbolja mobitela u 2016. godini, ali je dobro poznati problem sa kojim se bore korisnici Galaxy Note 7, bacio sjenu na napore Samsung-a.

Od dva fantastična pametna telefona i telefona koji bi bio gotovo savršen da se  nije spontano zapaljivao, 2016 bila je godina za pamćenje tako da nije ni čudo da njihov sljedeći flagship bude pod intenzivnijim nadzorom.

Prije svog velikog Unpacked događaja, Samsung je preplavio medije svojim reklamama u nadi da će svojim novim telefonima vratiti povjerenje kupaca. Onda su na tom događaju došli Galaxy S8 i Galaxy S8+, dva telefona koji guraju granicu dalje nego ikada ranije, ali da li je ono što nude dovoljno?

U prethodnim godinama, Samsung Galaxy S flagshipi su gotovo sigurno bili najbolji telefoni te godine, ali ove godine LG, Huawei, i Sony su svi dostavili svoje najbolje  na tržištu,a  Samsungovi problemi su predstavili rijetku pukotinu u njegovom “neuništivom ” oklopu.

Da li Galaxy S8 i Galaxy S8+ nastavljaju  Samsungov trend da ima najbolje telefone na tržištu?Saznajte u našoj recenziji Galaxy S8.

Samsung Galaxy S8 :Dizajn

samsung galaxy s8 recenzija

U proteklih nekoliko godina, Samsung je prešao sa svoje plastične prošlosti na usavršavanje svojih stakala i metala građe, i Galaxy S8 predstavlja budućnost ovog dizajnerskog jezika. Imaju dvije veličine za Galaxy S8, ali niti jedan ima Edge nadimak, a Samsung naziva svoje nove ekrane Infinity Display.

U fokusu sa ovogodišnjih telefona nije zakrivljeni ekran, već  kako je Samsung  uspio ugurati toliko ekrana u Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus. Zahvaljujući prelasku  na 18.5: 9 formatu i uklanjanju home tastera i Samsungovog brendiranja na prednjoj strani, imamo telefone koji se u ruci čine mnogo manjim nego što bi trebali.

Razmislite o prethodnim telefonima s prikazima od 5,5-inča ili više i oni su se osjećali sjajno u to vrijeme, ali čak i Galaxy Note 7 pozitivno se osjeća u usporedbi s najnovijim Samsungovim flagshipovima.

5,8-inčni ekran unutar Galaxy S8 dolazi u tijelu koje je malo više, ali uže od Galaxy S7 (148,9 x 68,1 mm vs 142,4 x 69,6 mm).

Slično tome, Galaxy S8 Plus je malo viši i širi od Galaxy S7 Edge (159,5 x 73,4 mm vs 150,9 x 72,6 mm) unatoć ekranu koji je manji od 0,7 inča.

Oba telefona su 8 mm i 8,1 mm, , ali razlika je zanemariva u odnosu na mnogo bolje iskustvo u vašoj ruci. Dodatna zapremina ekrana  utiče na težinu, kao i, na 155  i 173 grama , ali to nam daje osjećaj kao da držimo stvarno premium telefon u ruci.

Kada pogledamo telefon, dugmad za jačinu zvuka su na lijevoj,a  dugme za napajanje na desnoj strani, kao sa prethodnim Samsungovim telefonima . Lijeva strana dobija  dodatak posvećen prečici za Bixby i Bixby Home, Samsungov novi AI asistent, o čemu ćemo reći nešto više kasnije.

Na vrhu je utor za SIM karticu, dok na dnu, imamo utor za slušalice, USB -C port i jedan zvučnik.

samsung galaxy s8 recenzija

Na poleđini je mjesto gdje je Samsung  napravio bez dvoumljenja najgoru odluku za dizajn Galaxy S8; uklanjanje Home dugmeta,što znači da Samsung  mora pronaći mjesto za senzor otiska prsta i oni su odlučili da se nalazi pored monitora otkucaja srca uz zadnju kameru.

Dok su druge kompanije  odlučile da stave  senzor za otisak prsta na sredini uređaja, Samsungova odluka mu je omogućila da stavi svoj logo odmah ispod kamere, ali kao rezultat toga, senzor za otisak prsta je glomazan za korištenje.

Loša pozicija senzora otiska prsta je glavni krivac zato što on sam postaje beskoristan.

Samsung je ponovo pokušao da napravi inovaciju i stavi senzor za otisak prsta na drugo mjesto, tj. pored još jednog senzora, ali je čineći to, napravio da sam senzor koji nam je bitan zbog sigurnosti,postane smetnja.

Ali zahvaljujući svojim drugim načinima otključavanja,to je mali kompromis za jedan od najbolje dizajniranih pametnih mobitela ikada.

Zahvaljujući višem ekranu, uklanjanju Home dugmeta, okviri su su tanji nego ikada. Samsung je uspio da stavi veći ekran u telefon  koji je jedva veći nego prošle godine.

Samsung je poznat po izradi zadivljujućih pametnih telefona i Galaxy S8 je njihov najbolji trenutno, ulazeći u novu eru dizajna pametnog telefona i polaganje markera za Samsungove rivale.

Samsung Galaxy S8 :Ekran

samsung galaxy s8 recenzija - itrevolucija

Sve ovo dovodi do onoga na  što smo navikli od Samsungovih monitora – izuzetno živopisan Super AMOLED ekran koji pokazuje boje jače nego prije i to je radost za korištenje.

Ocijenjen kao jedan od prvih HDR-sposoban pametnih mobitela, Galaxy S8 ekran povećava osvjetljenje i zasićenost boja na ekranu prilikom gledanja sadržaja kao što su YouTube i aplikacija koje podržavaju HDR, kao što je Netflix.

To je primjetno poboljšanje prilikom prebacivanja u i iz aplikacije, ali to znači da Galaxy S8 nudi najbolje mobilno iskustvo zabave na pametnom telefonu do sada.

18,5: 9 nam govori da je Samsung  uspio upakovati više piksela u svom prikazu, s Galaxy S8 i S8 Plus koji prikazuju rezoluciju od 2960 x 1440 piksela. Na Galaxy S8, to znači da je gustoća 570 piksela po inču, a na Galaxy S8 plus ovo je malo niže na 529 piksela po inču.

Dodatni pikseli znače duži ekran sveukupno, ali postoji neki “problem”  kada gledate sadržaj  horizontalno, imat ćete crne trake na bočnim stranama.

Možda će vam crne trake odvraćati pozornost sa većine medijskih sadržaja, ali možete prisiliti aplikacije da se prikažu preko cijelog zaslona, ili na opcijama prikaza ekrana ili dodirom na ikonu u meniju  nedavno korištenih aplikacija.

Iz kutije, oba telefona dolaze s ekranom skaliranim na dole ka Full HD +, ali možete izmijeniti to i stvari kao što je zasićenost boja u podešavanjima ekrana.

Pokretanje Galaxy S8 ekrana putem našeg testiranja pokazalo  je da ekran ima maksimalnu svjetlinu 373 nits sa auto svjetlinom isključenom i 515 nits sa njom uključenom. Na direktnoj sunčevoj svjetlosti, zaslon nije tehnički najsjajniji, ali je svakako ugodan za oči.

Uz preciznost boje od 7180 Kelvina, Galaxy S8 nema najprecizniji ekran u predefinisanim opcijama, ima topli ton, ali sa svim efektima isključenim, ovaj ekran je najbliže došao do idealne temperature od 6500 K s temperaturom od 6440K.

Sve u svemu,dobili smo duži ekran, a jedino što se promijenilo je da više nema Home tastera. I dalje su tu ostale one korisne opcije,kao što je Always on Display, što nam telefon pokazuje uvijek koliko je sati, a ne moramo ga ni buditi iz sleep moda.

Samsungovi telefoni su odavno poznati po svojim prelijepim ekranima, ali S8 je u totalno drugoj klasi naspram ostalih telefona, nudeći najjintenzivnije iskustvo koje pametni telefoni trenutno mogu ponuditi.

Samsung Galaxy S8: Kamera

Galaxy S8 ima kameru od 12 megapiksela, baš kao i S7. Ali, to je bolje. Uzeo sam  slike sa S7 i S8 naspram jedne druge u različitim režimima, i  sa S8 su slike jasnije i sjajnije, s više detalja i manje izvještačenja.

Dok S8 nema dual glavne kamere, tu je način selektivnog fokusa softvera, i prilično dobar Pro režim koji uključuje Raw(sirovo) snimanje i ručno namještanje brzine slikanja slike.

Samsung je  poboljšao svoj fotoaparat tokom posljednjih nekoliko generacija svojih telefona kako bi proizveo ono što je vjerovatno najbolja za sve potrebe kamera koju može imati telefon  na tržištu.

Kamera Galaxy S8 možda se neće bitno mijenjati od kamere Note 7, pa čak i Galaxy S7 Edge prije njega, no poboljšanja u cjelokupnom iskustvu slikanja i snimanja znače da Samsung nastavlja svoje naslijeđe kamera visoke kvalitete.

Velike promjene u kamerama dolaze ispred, gdje je Samsung uključio 8 MP prednju kameru sa Smart Autofocus sistemom. Autofokus nije nešto što se često nalazi na prednjoj kameri i selfiji imaju koristi od viših megapiksela, što nam daje dobre fotografije u većini situacija gdje ima dosta svjetlosti.

U slabom osvjetljenju, slike izgube oštrinu jer zatvarač zahtijeva više vremena, ali to se oćekuje, posebno za kameru koja nema stabilizaciju slike.

Slikanje pri slabom osvjetljenju je unaprijeđeno. U poređenju sa S7,snimke snimljene u veoma slabim uslovima svjetlosti pokazuju znatno više detalja kod S8. S8 nadmašuje Pixel pri slabom svjetlu, previše, s oštrinom, manje izvještačenja, i malo bolje boje.
Možemo sa sigurnošću reći da S8 ima najbolju kameru na telefonu koji smo koristili do sada,a sada će vam naš analitičar još neke detalje dati.
samsung galaxy s8 recenzija - itrevolucija
Sva ova naizgled komplikovana poboljšanja na prednjoj kameri dovode do oštrijeg fokusa na lice, dok se pozadina gubi iz fokusa. To je dobro ako ste narcis koji voli da samo on bude u centru pažnje, ako se slikate ispred nekog spomenika i želite da i on bude u fokusu, to ćete morati ručno podesiti.
Kako pada mrak,tako i slike gube pomalo na kvaliteti, ali boje i dalje ostaju tople, tako da ako se slikate noću nećete izgledati blijedo kao što ljudi izgledaju kada se slikaju Pixelom noću.
Obje kamere mogu snimati, glavna snima u 4k bez problema,a prednja može snimati u 1440p i 30 fps u svim situacijama.Takođe ima opcija snimanja u 1080p 60 fps slow-motion.Zadnja kamera ima OIS, dok zadnja nema, ali bez obzira obje kamere su odlične, kao i kod S7.
Još jedna zanimljiva stvarčica je Bixby Vision.Pomoću njega uslikate neku knjigu i telefon će sam naći gdje se može naručiti tj. kupiti. Ovo radi i za neke druge stvari čiju vrijednost odmah možete provjeriti.
Isto tako nudi i prevod uslikanog teksta kao i Google Translate ili Microsoft Lens, ali ne radi ništa bolje od njih, budući da za svoje prevođenje i koristi Google Translate.

Samsung Galaxy S8: Performanse

Kao što je i očekivano od Samsungovog najnovijeg flagshipa, performanse su poboljšane i prevazilaze naša očekivanja. U zavisnosti od tržišta sa kojeg naručujete, S8 ima ili najnoviji Snapdragon 835 ili najnoviji Exynos 10nm čip.

Telefon dolazi sa 4GB rama, i 64GB interne memorije,a to se naravno može povećati sa microSD karticama.

Exynos verzija dolazi sa Mali-G71 MP8 GPU dok Snapdragon 835 ima Adreno 540GPU. Samsung se pohvalio svojim poboljšanjima kod grafike,DSP-a i mogućnostima modema,a ništa nije rekao o poboljšanju pojedinačnih jezgara telefona.

Što se tiče benčmarka, gledajući samo snagu procesora,snaga jednog jezgra nije ništa drastično veća od snage jezgra LG G6 koji ima Snapdragon 821.

U benčmarku multi-jezgara,prevezilazi G6, i može se porediti sa Huawei Mate 9 i Huawei P10. Ali, što se grafike tiče svojim performansama je dala duplo bolji rezulat od svih ovih telefona, pa čak i Google Pixela.

samsung galaxy s8 recenzija - itrevolucija

Reputacija svih Samsungovih telefona je da počinju sjeckati i zaleđivati nakon nešto više od godinu dana korištenja. Samsung se kune kako se to neće dogoditi sa ovim telefonom, ali budući da su tako rekli i u prošlosti, nešto im ne vjerujemo. Ovaj problem se lako riješiti fabričkim resetom, što govori da je problem do softvera.

Samsung Galaxy S8: Softver

Isto tako telefon možete staviti na specijalnu podlogu,povežete ga sa monitorom i tastaturom preko podloge, i može vam služiti kao računar.Svi podaci vam ostaju na telefonu,a interfejs na monitoru je kao kod Windowsa

Samsungov telefon pokreće Android 7.0 Nougat, ali kao i sa svim drugim Samsungovim telefonima, tu su neke Samsungove izmjene i dodaci. Na telefonu dođe 6 Amazonovih aplikacija i još smeća koje se na sreću može izbrisati bez da rootujete telefon.

Softver je poboljšan, opcija da je ekran uvijek uključen je unaprijeđena, tako da je sada bolje nego kod S7. Edge panel nam omogućava da se igramo sa telefonom i ikonicama prebacujemo sa lijeve na desnu stranu, a zahvaljujući dugačkom ekranu, možemo u isto vrijeme gledati neki video i pisati prijateljima o tom videu.

Na 3 načina možete otključati telefon: otisak prsta, prepoznavanje lica, i skeniranje oka koje radi i sa naočarama, iako Samsung predlaže da ih skinemo prilikom skeniranja. Neki ljudi su mogli otključati telefon koristeći fotografiju vlasnika, tako da nije najsigurnije ako vaši prijatelji žele pristupiti uređaju.

Skeniranje oka traži da se naviknete da držite svaki put sa iste udaljenosti telefon, a sam telefon će vam reći da dignete ili spustite kako bi vam se oči izjednaćile sa senzorom. Bixby, vaš virtuelni asistent se ne može koristiti do maja, a i ovako većina ljudi misli da nije potreban uopšte.

Samsung Galaxy S8 recenzija: Zaključak

Kada se osvrnemo, shvatimo kako su  telefoni samo uređaji koji služe da stvaramo iskustva, dijelimo ih sa drugima, upoznajemo ljude, i imamo što bolju interakciju sa njima na internetu. Samsung Galaxy S8 je najbolji telefon na tržištu za te stvari šta god da vam je potrebno.

Google Pixel je trenutno jeftiniji od njega, a nije puno slabiji. Ako već imate S7 nema puno razloga da pređete na S8,jer su poboljšanja minimalna, a cijena je velika.

Obična S8 bi većini ljudi trebala biti dovoljna, ali naravno oni sa većim rukama će težiti ka većoj verziji koja nudi malo veću bateriju, ekran za 200 km više pa vi prosudite šta su vam prioriteti.

Ovo je trenutno najluksuzniji telefon na tržištu i najbolji, većini ljudi nisu neophodne sve njegove mogućnosti, tako da je možda bolje sačuvati te pare i kupiti neki jeftiniji telefon, a kusur upotrijebiti za neku luksuznu večeru.

Možda vas zanima