back to top

Spotify ili Apple Music: Ključne razlike koje trebate znati

Spotify ili Apple Music imaju bogate i relativno slične muzičke biblioteke/kolekcije, ali nije lako izabrati jednu u odnosu na drugu zbog njihovih razlika.

U ovom članku raspravljamo šta je bolje Spotify ili Apple Music što će vam pomoći u odluci ako razmišljate o plaćanju usluge striminga muzike.

Oba su dobra, ali vjerujemo da vas određene karakteristike mogu povući u jednom ili drugom smjeru.

Spotify ili Apple Music: Koja usluga ima bolji kvalitet zvuka?

spotify ili apple music

Jedna od značajnih razlika između Spotifyja i Apple Musica je kvalitet zvuka.Spotify-jev maksimalni kvalitet streaminga zvuk je 320 kbps („veoma visok“ kvalitet, kaže Spotify).

Međutim, postoje i opcije nižeg kvaliteta, uključujući 24 kbps (“nizak”), 96 kbps (“normalno”) i 160 kbps (“visoko”), koji možete omogućiti ako želite smanjiti internet promet na mobilnom telefonu ili drugom uređaju.

Uprkos tome što je kasno usvojio bolji kvalitet zvuka, Spotify radi na dodavanju podrške za “audio bez gubitaka” od 2021. audio bez gubitaka) pod naslovom “Spotify HiFi“. Nažalost, još uvijek nije u proizvodnji i ne znamo kada će biti.

Apple Music pobjeđuje Spotify u ovoj kategoriji jer podržava do 24-bit/192 kHzšto ga čini jednim od najboljih servisa za streaming muzike audiofili.

Kvaka je ono što vam treba digitalno analogni pretvarač (DAC) i kvalitetne žičane slušalice ili zvučnike za reprodukciju zvuka Apple Musica visoka kvaliteta na vašem iPhone, iPad ili Android uređaju.

Ostale opcije kvaliteta zvuka na Apple Music uključuju 16-bit/44,1 kHz i 24-bit/48kHz. Ako želite da minimizirate podatke koje koristi Apple Music, postoji i opcija kvaliteta 256 kbps.

Apple Music je takođe podržan prostorni audio, pokreće Dolby Atmos tehnologija surround zvuka, koja pomaže u stvaranju doživljaja poput kina.

Koja platforma nudi bolji sadržaj?

spotify ili apple music

Spotify ima raznolik sadržaj u svom muzičkom katalogu sa preko 82 miliona pesama. Također možete slušati podcaste i audio knjige.

Za razliku od Spotifyja, Apple Music uglavnom se fokusira na muziku, sa više od 100 miliona pesme na platformi. Također uključuje radio stanice uživo iz cijelog svijeta koje možete slušati bilo kada.

Ima i unikatnih digitalne radio stanice i napravljene emisije ekskluzivno za Apple, od kojih neke vode umjetnici i poznate radijske ličnosti.

Na kraju, spomenimo da Apple Music ima video zapise i video snimke nastupa uživo koji se možda ne mogu naći nigdje drugdje na internetu.

Preporuke i kako otkriti dobru muziku

spotify ili apple music
Spotify ili Apple Music

Postoje različiti načini da otkrijete novu muziku na Spotify i Apple Music. Počevši od Spotify, servis nudi šest lista za reprodukciju pod nazivom “Daily Mix” koji se generišu na osnovu vašeg muzičkog ukusa. One prvenstveno zavise od izvođača i žanrova koje slušate.

Pored pomenutih 6 Daily Mix plejlista, postoji i „Otkrijte sedmično” plejlistu i “Radar za oslobađanje” plejlistu nove muzike izvođača koje pratite ili bi vam se mogli svidjeti.

Početna stranica Spotifyja puna je personaliziranih preporuka, ali personalizirana muzika je tabu “Stvoreno za vas”.

Na drugoj strani, Apple Music nudi personaliziranu muziku na karticama “Slušaj sada” i “Pregledaj”. Naći ćete mikseve, liste za reprodukciju, pjesme, albume i (radio) stanice (beskonačan miks personalizirane muzike).

Personalizirane Apple Music liste za reprodukciju uključuju mikseve favoriti, Ustani!, opusti se i nova muzika.

Obje platforme imaju odlične algoritme za personalizaciju, ali Spotify-jev algoritam za preporuke mnogi smatraju najboljim u industriji striminga muzike.

Dostupnost

Obje usluge su dostupne na adresi iOS, macOS, iPadOS, Android i Windows. Također možete prenositi muziku preko weba i nekoliko drugih platformi. Međutim, Spotify ima prednost u odnosu na Apple Music jer je dostupan na više platformi, od Linux na operativne sisteme za pametni televizori, igraće konzole, pametni zvučnici itd.

Kao rani igrač u industriji, vjerojatnije je da ćete pronaći Spotify na određenoj platformi nego Apple Music koja je uglavnom bila ekskluzivna za Apple uređaje. Spotify takođe nudi dosljedno iskustvo striminga na svim platformama, za razliku od Apple Music-a.

Iskustvo upotrebe

spotify ili apple music
Spotify ili Apple Music

Iskustvo striminga koje nudi Spotify mnogo je bolje u odnosu na Apple Music. Na primjer, na Spotifyju, možete koristiti jedan uređaj za kontrolu reprodukcije muzike na drugom uređaju, zahvaljujući Spotify Connect.

Spotify Connect takođe vam omogućava da bešavni prenos zvuka sa jednog uređaja na drugi. Možete, na primjer, prebaciti sa reprodukcije zvuka na telefonu na reprodukciju na TV-u sve dok su povezani na istu mrežu.

Apple Music to ne može učiniti čak ni pri streamingu muzike preko iPhone-a i MacBook-a. Jedina podrška za streaming audio na Apple Music dostupan je između ostalog Apple uređaji i HomePod putem AirPlay-a. Uz podršku za streaming, možete koristiti druge Apple uređaje za kontrolu zvuka na HomePod-u.

Ali za razliku od Spotifyja, reprodukcija muzike se neće sinhronizovati ako pokušate istovremeno da puštate muziku između različitih Apple uređaja. Svaka sesija će biti odvojena.

Osim toga, ako niste obožavatelj Apple ekosistema, Spotify nudi bolju podršku za više platformi i iskustvo striminga. Apple Music je bolje optimiziran za Apple uređaje, ali se ne približava Spotify-jevom intuitivnom iskustvu.

Cijena Spotify-a i Apple Music-a

Spotify je sinonim za streaming muzike za mnoge ljude jer je brzo dostupan i možete ga koristiti besplatno, odnosno bez plaćanja. Istina, u nekim ste aspektima ograničeni i morate slušati reklame/reklame u aplikaciji, ali mnogima to ne smeta jer je sama usluga besplatna.

Osim toga, Spotify ima tri plaćena paketa, uključujući Standard (9,99 dolara mjesečno), Duo (12,99 USD mjesečno) i Porodica (15,99 USD mjesečno), što također otključava Spotify Kids. Tu je i poseban studentski popust od 4,99 USD mjesečno koji uključuje pristup Hulu i Showtimeu.

Na drugoj strani, Apple Music nema besplatan plan. Najjeftiniji plan, Apple Music Voiceima mnoga ograničenja i počinje od 4,99 USD mjesečno, slijedi Standard (10,99 USD mjesečno), a zatim Porodica (16,99$ mjesečno). Apple također nudi jeftiniji studentski paket od 5,99 USD mjesečno.

Jedinstvene mogućnosti

spotify ili apple music
Spotify ili Apple Music

Ekskluzivne mogućnosti Spotify uključuju kupovinu audio knjiga, prevođenje muzičkih tekstova, gledanje video podcast i kreiranje plejlista zajedno sa svojim prijateljima. Postoje i posebni snimci živih izvođača.

Apple Music ima nekoliko izvanrednih karakteristika koje nećete naći na Spotifyju. To uključuje Apple Music Sing, Top ljestvice—gdje možete vidjeti najpopularniju muziku širom svijeta u raznim gradovima—i mogućnost zajedničkog slušanja muzike pomoću SharePlay dok ste u video ili glasovnom pozivu.

Naći ćete i muzičke video zapise (uključujući 24-satne Prijenos uživo popularni muzički spotovi), mini-dokumentarci, intervjui sa umjetnicima, snimci “iza scene”, pa čak i nastupi uživo u audio i video formatima.

konačno, lyrics karakteristika Apple Music omogućava vam da dodirnete liniju i preskočite na određeni dio pjesme.

Zaključak

Apple Music nudi bolji kvalitet zvuka, ima više ekskluzivnih funkcija i uključuje muzičke spotove, radio emisije…

Spotify uključuje muziku zajedno sa audio knjigama i podcastovima, nudi besplatan plan i podržava više platformi. Što se tiče streaminga, Spotify ima bolje korisničko iskustvo i bolji algoritam za preporuke.

Na kraju krajeva, obje platforme su odličneali da biste odabrali pravu uslugu za vas, trebali biste razmotriti uređaje koje koristite, funkcije koje želite i vidjeti koliko ste spremni platiti mjesečno za uslugu striminga.

Za većinu ljudi Spotify biće najbolji izbor, ali ako obožavatelj jabuke, možda hoćeš Apple Music i sve njegove karakteristike da budu prvi izbor Šta za Apple ekosistem, šta za bolji kvalitet zvuka.

Na kraju, možemo reći da nećete pogriješiti ni sa jednim izborom, samo je pitanje šta želite od streaming servisa.

pcchip.hr

Preporuka

Možda vas zanima