Šta je HTTP3 i po čemu se razlikuje od HTTP2?

U prošlosti je javnost prvenstveno koristila web pretraživače za ulazak u razgovore i posjetu blogovima. Danas je pretraživanje interneta postalo mnogo opsežnije i sveobuhvatnije iskustvo; danas na internetu možemo gledati 4K video zapise, uređivati ​​fotografije, možemo igrati različite igre, možemo koristiti internet za kupovinu, bankarstvo, poslovanje i još mnogo toga. Kako nove web aplikacije postaju sve složenije, potražnja za sigurnim i efikasnijim internet protokolom pokrenula je razvoj HTTP/3 protokola.

Dakle, šta je zapravo HTTP/3? Po čemu je bolji od prethodnih verzija i kako utiče na vaše iskustvo pregledavanja? Reći ćemo nešto više o tome u nastavku ovog članka.

 

Šta je HTTP/3?

HTTP/3 je treća (i najnovija) generacija HTTP-a (Hypertext Transfer Protocol). Ovaj internet protokol se koristi u sloju aplikacije, gdje se korisnicima daje mogućnost interakcije s webom i njegovim resursima. HTTP/3 ima za cilj da obezbedi brže i efikasnije internet iskustvo, bez ugrožavanja bezbednosti.

Uz prethodni HTTP/2, korisnici i programeri su imali samo TCP/IP za pouzdan prijenos podataka. Problem sa TCP-om je taj što klijent i server moraju napraviti niz SYN-ACK veza da bi se pravilno inicijalizirali. Tek nakon rukovanja i TLS veze klijent i server mogu slati podatke jedan drugom.

Budući da proces traje oko četiri „kružna putovanja“ od klijenta do servera, korisnici doživljavaju sporije vrijeme učitavanja kada pristupaju Internetu. HTTP/3 će riješiti ovaj problem sa svojim novijim funkcijama.

Neke ključne karakteristike HTTP/3 uključuju:

  • HTTP/3 dolazi sa ugrađenom TLS 1.3 enkripcijom radi sigurnosti
  • QPACK sažima zahtjeve i zaglavlja umjesto HPACK-a
  • Omogućava brze i pouzdane jednosmjerne veze putem QUIC-a
  • Sva zaglavlja okvira i korisni podaci (podaci) su kontrolirani protokom radi lakšeg prijenosa podataka

http-1.1_vs._http-2_vs._http-3_protocol_stack

Kako HTTP/3 pruža brze, pouzdane i sigurne veze?

Jedna od prednosti HTTP/3 je njegova podrška za novi Internet protokol koji bi trebao zamijeniti TCP veze, poznat kao QUIC protokol. Koristeći QUIC, klijent i server šalju i primaju podatke nakon jednog rukovanja. Ovo jedno rukovanje pruža pouzdanu vezu sa obe strane i automatski šifruje podatke pošto je HTTP/3 ugrađen sa TLS 1.3 enkripcijom. Studija Request Metrics pokazuje da oslanjanje na QUIC umjesto na TCP pruža brži i efikasniji način za pokretanje veze i šifriranje podataka. Test pokazuje koliko je efikasno QUIC-ovo jednosmjerno rukovanje u poređenju sa TCP-ovim trosmjernim rukovanjem plus enkripcijom.

Dakle, kako je moguće imati brzu, pouzdanu i sigurnu vezu sa samo jednim rukovanjem? Hajde da prvo uporedimo kako HTTP/2 i HTTP/3 prenose podatke da bismo odgovorili na pitanje.

HTTP/3 koristi brzu, ali nepouzdanu UDP vezu. Za one koji ne znaju, UDP žrtvuje pouzdanost kako bi uspostavio brzu vezu kroz jedno rukovanje ili povratno putovanje.Da bi se izborio sa problemima sa UDP-om, QUIC obezbeđuje izvorno multipleksiranje i implementira protokole za inspekciju i oporavak paketa za pouzdanu vezu. Istovremeno, HTTP/3 automatski TLS protokol obezbeđuje besprekornu enkripciju bez dodavanja još jednog napred-nazad između klijenta i servera.

Sa UDP-ovom “single-handshake” vezom, QUIC-ovim prirodnim multipleksiranjem i HTTP/3 automatskom TLS vezom, dobijamo brzu, pouzdanu i sigurnu vezu, koja na kraju pruža bolje korisničko iskustvo.

 

Koliko će uticaja HTTP/3 imati?

Otkrili smo da će HTTP/3 poboljšati vaše iskustvo pružanjem brže i efikasnije internetske veze. Pitanje je koliko? Ista studija metrike zahtjeva također je pokazala koliko efikasno web stranice učitane pomoću HTTP/2 i HTTP/3 gledaju koliko brzo se podaci prenose na tri lokacije različite veličine, uključujući malu web lokaciju, web lokaciju sa sadržajem i jedno mjesto na stranici.

Rezultati pokazuju da je HTTP/3 bio mnogo brži od HTTP/2 na svim test stranicama. Na primjer, na maloj web lokaciji HTTP/3 je bio brži od HTTP/2 za 200 ms, 325 ms na web lokaciji sa sadržajem i 300 ms na jednoj web stranici.

Koristeći HTTP/3, korisnici mogu očekivati ​​značajno smanjenje ukupnog kašnjenja, čineći vaše iskustvo pregledavanja bržim i pouzdanijim, bez ugrožavanja sigurnosti.

 

HTTP/3 je spreman zamijeniti HTTP/2

Općenito, HTTP/3 je trenutni standard koji se danas koristi. Stoga krajnji korisnici ne moraju ništa da rade da bi uživali u njegovim prednostima jer ga vi vjerovatno već koristite. Zapravo, možda također koristite QUIC protokol jer ga je Google već implementirao na većinu, ako ne i na sve, svoje web aplikacije i usluge.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta je HTTP3 i po čemu se razlikuje od HTTP2? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima