back to top

Šta smo vidjeli na Sonyjevom događaju “State of Play”?

Na Sony State of Play prezentaciji održanoj prije nekoliko dana, mogli smo vidjeti koji će naslovi zaokupiti našu pažnju 2024. godine i kasnije. Pa, idemo. Silent Hill 2 remake dobio je prezentaciju gameplaya u kojoj je fokus na akciji.

Datum izlaska još nije poznat, ali je zato već moguće igrati Silent Hill: The Short Message. To je psihološki horor (kao PT) koji se igra iz prvog lica. Radnja igre smještena je u Njemačku, a mi smo u ulozi Anite koja, prateći poruke svoje prijateljice Maye, završava u zloglasnoj zgradi. Jednom tamo, moraće da reši misteriju i suoči se sa misterioznim čudovištem. Igra je potpuno besplatna za PS5.

Death Stranding 2: Na plaži japanskog kreatora Hidea Kojime takođe je privukao pažnju. Igra je dobila novu 9-minutnu prezentaciju, a ovoga puta kao da su odlučili da bude više akciona, a manje “simulator hodanja”.

Planinska područja, pustinje, riječne doline, lutka koja govori, Higs kao gitarista. Ima sve i nesumnjivo će biti zabavno igrati kada izađe 2025. Kojima je također najavio projekat za novu generaciju Sony hardvera. Riječ je o PHYSINT-u, akcionoj špijunskoj igrici koja, osim interaktivnih elemenata, veliki naglasak stavlja na kinematografiju. Rad na igrici bi trebao početi nakon završetka rada na Death Stranding 2.

Until Dawn se vraća u poboljšanom izdanju za PlayStation 5 i PC. Igru razvija britanski studio Ballistic Moon, koji su osnovali veterani iz Supermassive Games, autori originalnog Until Dawn. Remaster je napravljen u Unreal Engineu 5, tako da igrači mogu računati na nove vizuale, poboljšane animacije originalnih likova, poboljšan izgled okruženja. Do zore 2024.

Izlazak PlayStation 5 ekskluzivne akcione avanture Stellar Blade očekuje se u bliskoj budućnosti. U 6-minutnom trejleru, dobili smo uvid u postapokaliptičnu stvarnost Zemlje, gdje su vladali vanzemaljski monstruozni neprijatelji, a na ratnici Evi i njenim pratiocima je da im stanu na put. Kako će to izgledati saznaćemo 26. aprila kada izađe za PlayStation 5.

Team Ninja je prikazao gameplay svog predstojećeg akcionog RPG-a pod nazivom Rise of the Ronin, koji je također PlayStation 5 ekskluziva. Ono što je prikazano deluje kao mešavina Ghost of Tsushima, Sekiro: Shadows Die Twice i Assassin’s Creed sa primesama originalnih koncepata iz igara Team Ninja. Kako će sve funkcionirati vidjećemo 22. marta ove godine, kada izađe Capcomova akcijska RPG Dragon’s Dogma 2.

Od kreatora BioShocka dolazi Judas, igra opisana kao duhovni nasljednik BioShocka. Igra je smještena u grad Mayflower, gdje su roboti i AI preuzeli građane. Na nama je da pokrenemo revoluciju u ulozi Jude, a ishod će zavisiti od naših odluka. Judas je objavljen za PC, PlayStation 5 i Xbox Series X/S. Datum izlaska još nije poznat.

Metro serija dobija svoj novi naslov, ovaj put isključivo za VR uređaje. Priča o Metro Buđenju smještena je u 2028. godinu, gdje smo mi u ulozi Serdara. čovjeka koji pokušava pronaći svoju ženu, ali da bi to učinio mora proći kroz mračne i klaustrofobične tunele postapokaliptične Moskve, dok ga napadaju krvoločni mutanti. Na igrici radi Vertigo Games i planirano je da bude objavljena kasnije ove godine na PlayStation VR2, Steam VR i Meta Quest 2 i 3.

Od ostalih najava spomenuli bismo dolazak Davea Divera na PlayStation 4 i 5 u aprilu ove godine (besplatni Godzilla DLC je planiran za maj), a dolazak vampirskog RPG V Risinga na PlayStation 5 najavljen je za 2024. godinu.

Napisao: Marijan Živković

Post Šta smo vidjeli na Sonyjevom događaju “State of Play”? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima