(VIDEO) Istraživači stvorili pametni kombinezon koji prati razvoj motorike kod djece

Istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj stvorili su pametni kombinezon koji može pratiti pokrete male djece. Ideja je pomno pratiti motorički razvoj i rano identificirati sve probleme, što bi omogućilo ranije intervencije. Problemi s motoričkim razvojem mogu biti povezani sa širim neurorazvojnim problemima, pa praćenje aktivnosti male djece može pružiti uvid u njihov ukupni razvoj.

Ranije, da bi se nešto takvo prepoznalo, bilo je potrebno da neko sjedi i gleda dijete ili njegove snimke, što je otežavalo praćenje djece tokom dužeg vremenskog razdoblja. Odijelo je zahtijevalo značajna otkrića u strojnom učenju kako bi se računalni algoritmi obučili da prepoznaju specifične pokrete koji upućuju na moguća medicinska stanja, piše Medgadget.

Razvoj motorike iznimno je važan za djecu koja rastu i igra ulogu u njihovom ukupnom razvoju.

Kretanje i interakcija sa svijetom važni su za učenje i doživljaj. Djeci s poteškoćama u motoričkom razvoju možda će trebati posebna podrška kako to ne bi ugrozilo i njihov ukupni razvoj. Rano prepoznavanje razvojnih problema korisno je u provedbi ranih intervencija koje usmjeravaju cjelokupni neurorazvojni napredak djeteta.

Trenutno praćenje razvoja motorike kod djece uključuje puno vizualnog promatranja. To može biti vrlo dugotrajno i naporno, a i nije posebno objektivno ili kvantitativno. Kako bi riješili ovaj problem, istraživači su kreirali MAIJU (Motor Assessment of Infants with a Jumpsuit) pametni kombinezon za djecu.

Odijelo sadrži niz senzora pokreta, a istraživači su obučili algoritam mašinskim učenjem za prepoznavanje specifičnih pokreta koje djeca čine dok nose odijelo što je zahtijevalo neke inovacije.

Prednosti odijela uključuju njegovu sposobnost objektivnog praćenja djece tokom dugih vremenskih razdoblja i to u prirodnom okruženju, što konačno znači da je moguće nadzirati motoriku dok dijete pritom boravi u vlastitom domu.

“Naše istraživanje pokazuje da je moguće procijeniti razvoj motorike kod djece izvan bolnice ili posebnog laboratorija. Posebna prednost MAIJU metodologije je činjenica da nam omogućuje procjenu razvoja u prirodnom okruženju djeteta, kao što je dom ili vrtić”, zaključio je Sampsa Vanhatalo, jedan od istraživača.

(VIDEO) Istraživači stvorili pametni kombinezon koji prati razvoj motorike kod djece Noob.ba.

www.noob.ba

Možda vas zanima