back to top

Xiaomi 14 Ultra: prvi pogled i prvi utisci

Hoće li velikoj većini standardnih korisnika trebati sve funkcije fotoaparata koje nudi? Xiaomi 14 Ultra? Vjerovatno ne. Ali bez obzira na to, treba ih spomenuti, jer doprinose činjenici da je uređaj tako impresivan.

Neposredno prije sajma MWC 2024, Xiaomi je izašao na tržište Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra pametni telefoni. Naravno, od ove dvije, daleko više pažnje privlači njegova “Ultra” verzija. Jedan od razloga zašto je to tako je njegova kamera, odnosno kamere, ili ono što te kamere nude korisniku.

Hoće li velikoj većini standardnih korisnika biti potrebne sve mogućnosti kamere koje nudi Xiaomi 14 Ultra? Vjerovatno ne. Ali bez obzira na to, treba ih spomenuti, jer doprinose činjenici da je uređaj tako impresivan.

Iz izvještaja koji je Xiaomi dao medijima, bilo je vrlo očigledno da kompanija želi da se razgovor o Xiaomi 14 Ultra modelu zasniva na mogućnostima kamere uređaja. Sam događaj je održan u stvarnom filmskom studiju izvan Barselone. Poruka je bila jasna: Xiaomi 14 Ultra može korisnicima ponuditi mnoge funkcije na profesionalnom nivou, bez visokih troškova i bez drugih stvari koje se obično povezuju s profesionalnim kamerama.

xiaomi 14 ultra

Xiaomi 14 Ultra: Karakteristike

Da bi ilustrovala šta Xiaomi 14 Ultra može da uradi, kompanija je postavila telefon na platformu postavljenu na kolica i koristila ga za snimanje kratke scene. Nakon toga, profesionalni montažer je kliknuo na video i montirao ga, kako bi pokazao kako se Ultra snalazi u lošijim uslovima osvetljenja.

Bilo je to svakako nešto impresivno, posebno za korisnike koji nisu toliko upućeni u mnoge finije tačke tehničkih aspekata profesionalnog video snimanja. Rezultirajući video je bio vidljivo superiorniji u smislu dinamičkog raspona i kontrasta. Naravno, oni koji se više razumiju u tehničke stvari vezane za fotografiju mogu postaviti pitanje kakvu su opremu koristili i da li je oprema koja je korištena bila istog kvaliteta kao kamera Xiaomi 14 Ultra. Ali bez obzira na sve, jasno je da je Xiaomi odradio fantastičan posao u pogledu kamere.

Koje su mogućnosti kamere? Trebamo li dobro poznavati tehnički žargon ako želimo razumjeti šta Xiaomi 14 Ultra nudi? I da i ne.

Neke stvari je lakše razumjeti. Na primjer, promjenjivi otvor blende glavne kamere znači da će otvor zatvarača objektiva varirati između f/1,63 i f/4,0, omogućavajući kameri telefona da se brzo prilagodi različitim uvjetima osvjetljenja. Očekujte bolje mogućnosti pri slabom osvjetljenju i detaljniju kontrolu nad efektima zamućenja kada kombinirate ovaj varijabilni otvor blende s velikim senzorom od 1 inča.

Još jednom, Xiaomi je sarađivao sa legendarnim proizvođačem kamera Leica kako bi osmislio nove kamere koje se nalaze na novom flagshipu. Evo četiri zadnje kamere:

  • Ultra-široka kamera: 50MP, 0.5X, vidno polje od 122 stepena, f/1.8, 12mm ekvivalentna žižna daljina
  • Glavna kamera: 50 MP, 1X, f/1.63-f/4.0, OIS, 23 mm ekvivalentna žižna daljina
  • Telefoto: 50 MP, 3.2X, f/1.8, OIS, 75 mm ekvivalentna žižna daljina
  • Periskop telefoto: 50MP, 5X, f/2.5, OIS, 120mm ekvivalentna žižna daljina

Specifikacije ove četiri kamere jasno pokazuju da Xiaomi 14 Ultra može s lakoćom podnijeti većinu uvjeta snimanja, bilo da se radi o potrebi za snimanjem makro fotografija ili zumiranja velikog dometa, zahvaljujući širokom rasponu žižnih daljina. I naravno, tu je i čitav niz funkcija umjetne inteligencije, koje služe za dalje iskorišćavanje hardverskih i softverskih mogućnosti svake od kamera.

Piše: ZK

Post Xiaomi 14 Ultra: prvi pogled i prvi utisci prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima