Xiaomi Mi 5c recenzija – Prvi korak u dugo putovanje | ITRevolucija

Trebalo je da prođu 2 godine kako bi Xiaomi napokon počeo u svoje modele ugrađivati sopstveni čip.  Ovaj telefon će imati prvi Xiaomiev čipset Surge S1. Xiaomi Mi 5c je vredan predstavnik Mi porodice. Ovo znači da nam dolazi sa brojnim poznatim specifikacijama. Na drugu ruku, ovo je eksperimentalni uređaj, što znači da će imati neke nove mogućnosti zbog čipseta.

Xiaomi Mi 5c Dizajn

Xiaomi Mi 5c dolazi u belog kutiji. Kutija je jednostavna, a na zadnjoj strani se nalaze neke informacije o uređaju, kao npr.  3GB + 64GB memorija, 1080p ekran, 2860mAh baterija i još dosta toga. Nema beskorisnih stvari u kutiji.  Što se dizajna tiče, Xiaomi Mi 5C izgleda identično kao originalni  Xiaomi Mi 5. Dolazi sa metalnim zadnjim panelom kao i 2.5D arc staklom. Mnogi kažu da je ovaj dizajn kopija iPhone 5-ice, ali Xiaomi dolazi uvek sa unikatnim mogućnostima. Dizajn ovog telefona nije izuzetak- ima nekoliko razlika koje zapadaju za oko u poređenu sa Ajfonom. Ima ekran od 5.15 inča. Ono što ga razlikuje od originalnog Mi 5 je što je on imao keramičko telo, dok ovaj ima regularno metalno telo.

Telefon dolazi u 3 boje,a to su zlatna, roza-zlatna i mat crna.  Koju god da boju izaberete ovaj telefon će vama biti ugodan za gledati, a bome i za koristiti jer je ergonomski dizajniran. Leva strana ima slot za SIM karticu. Jednom kada ga otvorite možete videti da podržava dual nano SIM kartice za razliku od drugih telefona.

Dugmad za kontrolu zvuka i dugme za otključavanje je na desnoj strani. Audio ulaz 3.5mm i mikrofon se nalaze na vrhu. Isto tako imaju dve male antene tu. Na dnu se nalaze microUSB, zvučnici i još jedna rupa za mikrofon. Telefon je stilski dizajniran, i iako njegov metalni dizajn mu daje lep besprekoran izgled, Samsungov stakleni dizajn postaje sve popularniji. Pogledaje HTC U Ultra i videćete kolika je razlika između staklenog i metalnog tela.

Performanse

Trenutno oko 50% Android telefona na tržišu koriste Snapdragon procesore. Xiaomi pokušava da bude konkurencija Snapdragon 625, Mediatek Helio P20 i Huawei Kirin 655. Napravljen je da se takmiči protiv čipseta srednje klase. Ako bi ih po specifikacijama poredili, ispostavilo bi se da je Surge S1 najslabiji od njih, ali trenutno je bitno kako on radi na Mi 5c. Od njegovih 8 jezgara 4  su kucala na 2 GHz, a 4 manja su na 1.85 GHz. Po Antutuovom testu 3D performanse telefona su fantastične. Tokom igranja igrica, 6 jezgara su bila zauzeta kompletno, 27% kapaciteta je bilo iskorišteno, a procesor je davao samo 20fps.

xiaomi mi 5c
Xiaomi Mi 5c recenzija - Prvi korak u dugo putovanje | ITRevolucija

Xiaomi Mi 5c Kamera

Kamera ovog telefona je u brojnim reklamama promovisana kao oko u noći. Na prvi pogled sam mislio da telefon dolazi sa IMX378  senzorom koji se nalazi u Mi 5S. Ustvari, telefon dolazi sa 12 MP zadnjom kamerom koja ima OmniVision OV12870  senzor i druga 8MP kamera na prednjoj strani sa  Omnivision OV8865 senzorom. Takvi moduli se mogu pronaći samo na najboljim uređajima kao što su iPhone. Činjenica da ovaj čipset podržava dual-kameru je poprilično ugodno za znati.

Na primer, Huawei Kirin 955 na Huawei P9 ne podržava ovo. Kada slikate ovim uređajem, bez da ijedan mod koristite, slike imaju nizak kontrast, tamne boje, jadno zasićenje bojama itd. Jednom kada upotrebite HDR, ista slika postane svetlija. Tako da vam je najbolji savet da uvek koristite HDR, čak iako će trebati duže da uhvati sliku. Isto se može reći i ako ćete slikati noću.

Baterija

Najjosetljivija osobina Mi 5c je baterija. Telefon dolazi sa zastarelim procesorom u nekom smislu. Kad to kažem mislim da ovaj čipset iako je noviji koristi 28nm tehnologiju, a ona se zagreva više, troši više struje i ima druge tehničke zahteve koje manji čipseti nemaju. A 2860 mAh je malo za ovakav telefon. Testirao sam kao i obično životni vek baterije nakon jednog punjenja, osvetljenost je bila podešena na 50%. Jačina zvuka na 53%. Možete gledati jedno 350 minuta videa pre nego vam se isprazni baterija. Naravno Xiaomi je svestan ovog propusta i zato telefon podržava brzo punjenje,tako da se za pola sata lako napuni do 60%, a za 70 minuta do 100%. I to je već za pohvalu.

Vrline:

Izgled: telefon ima stilski dizajn, a u ova vremena je mnogim ljudima to najbitnije kod telefona.

Performanse: iako dolazi sa 28 nm čipsetom, performanse su stabilne i nikada telefon ne secka.

Kamera: Mi 5C sa razlogom se naziva noćnim očima i to upravo zbog njegove sposobnosti da slika po noći bez problema.

Cena: oko 250 E u zavisnosti gde uzimate, ovaj telefon vam za dat novac daje mnogo više nego neki drugi brendovi.

Mane:

Baterija: kapacitet baterije je dosta malen. Ovo može izazvati veliko nezadovoljstvo, ali isto tako će ga brzo punjenje ublažiti.

Zaključak

Xiaomi Mi 5c je telefon namenjen onima koji hoće da što bolje dobiju za uloženi novac. Svako će gledati na ovaj telefon drugačije zbog toga što ima vlastiti Xiaomi procesor. Prvo, čipset nikako nije savršen, ali rešava mnoge probleme koje imamo sa drugim proizvođačima. Samsung i Xiaomi su upravo zbog proizvođača čipseta morali odlagati dan početka prodaje S8 i Mi 6. Sony takođe ispašta zbog toga što nema svog proizvođača čipseta.

I drugi Xiaomievi telefoni su kasnije došli na tržište nego planirano zbog istog problema. Huawei je rešio taj problem tako što pravi svoje čipsete i lansira sve bolje i bolje telefone, ne zaviseći od drugih proizvođača čipseta. Drugo, ako vam nije palo napamet, čipseti su dosta skupi, tako da pravljenje sopstvenih čipseta dosta utiče i na snižavanje cene. Huawei-u je trebalo 5 godina da napokon lansiraju telefon sa njihovim čipsetom, tako da na ovaj telefon i njegov čipset možemo gledati kao na prvi korak na dugom putovanju.

Možda vas zanima