Živcira vas CAPTCHA? Apple ima rješenje!

Objavljeno na:

iOS 16 bi nam mogao omogućiti zaobilaženja CAPTCHA sustava za suzbijanje botova, ali samo na nekim internetskim stranicama. MacRumors navodi da je Apple na WWDC-u 2022 njavio sustav Private Access Token koji dolazi s iOS-om 16, iPadOS-om 16 i MacOS Venturom te zaobilazi CAPTCHA-e na nekim stranicama i u nekim aplikacijama.

Opcija  sa automatskom verifikacijom će uz pomoć iClouda potvrditi vaš identitet te stvoriti posebnu ‘potvrdu’ koja jamči da ste čovjek a ne robot.

Apple je naglasio da uređaji ovim putem neće dijeliti osjetljive podatke povezane s vašim računom (poput emaila ili telefonskog broja), dok kompanija također neće znati ko radi provjeru informacija.

Sustav s tokenima napravljen je kako bi poštovao korisnikovu privatnost, što znači da ne bilježi vaš IP. Još jedna zgodna stvar sa ovom opcijom je što stranice sa CAPTCHA-om čini pristupačnijima ljudima s invaliditetima. Najvažnije od svega ovoga je što bi se ova tehnologija dala vrlo lako primjeniti izvan Appleovog hardverskog ekosustava. Cloudflare i Fastly su već predstavili planove za podržavanje pristupa uz pomoć tokena, što znači da će tehnologija potencijalno doseći milione internetskih stranica.

Apple je također surađivao s tim kompanijama, kao i Googleom da Private Acces Token učine otvorenim standardom. Iako Android trenutno nema slično rješenje, tehnologija koju smo vidjeli u iOS-u 16 najavljuje budućnost gdje će malo ko morati ispunjati CAPTCHA-e.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Povezano