back to top

7 sjajnih Microsoft Word funkcija koje morate znati!

Ako koristite Microsoft Word za kreiranje dokumenata, vjerovatno ste upoznati sa funkcijama koje koristite svaki dan. Ali postoje mnoge funkcije koje su ispod radara koje bi mogle biti jednako korisne, ako ne i više.

U nastavku ovog članka govorit ćemo o sedam super korisnih Microsoft Word funkcija, koje biste trebali znati, jer su vrlo korisne i dodatno će vam olakšati i poboljšati iskustvo korištenja.

quick parts

Opcija brzih dijelova za umetanje većeg raspona teksta

Pomoću alata Brzi dijelovi u Wordu možete spremiti stvari kao što su isječci teksta, potpisi, tabele i još mnogo toga. Zatim ih jednostavno umetnite ponovo u nekoliko klikova. Odaberite šta želite da sačuvate u dokumentu prevlačenjem kursora kroz njega. Idite na karticu Umetanje, kliknite na strelicu padajućeg izbornika Istraži brze dijelove i odaberite “Sačuvaj odabir u galeriji brzih dijelova”.

 • Dajte naziv brzom dijelu, dodajte sve ostale detalje koje želite i kliknite na “OK”.
 • Da ponovo koristite svoju stavku, idite na isti padajući okvir i odaberite je. Zatim će iskočiti pravo u vaš dokument. Možete koristiti i druge funkcije brzih dijelova da uštedite vrijeme. Pogledajte korištenje funkcije automatskog teksta ili istražite dodavanje polja pomoću svojstava dokumenta.

 

Opcija fokusa ili mogućnost fokusiranja za kucanje bez ometanja

Ako koristite Word za puno kucanja, što je vrlo logično, budući da je to primarna svrha programa, posebno ako pišete o stvarima koje zahtijevaju vašu punu pažnju, uz Focus možete uživati ​​u kucanju bez ometanja.

 • Uključite funkciju odabirom “Fokus” na statusnoj traci ili na kartici Prikaz.
 • Vidjet ćete da vaš dokument zauzima cijeli ekran bez trake, statusne trake ili bilo čega drugog što bi vas odvratilo od vaše koncentracije.
 • Pomerite kursor na vrh u bilo kom trenutku da ponovo prikažete ove stavke ili da poništite izbor fokusa i vratite se na normalan prikaz.

ms word diktat

Mogućnost diktiranja govora u tekst uz pomoć opcije “Diktat”.

Možda nećete moći da unesete svoje reči u dokument na uobičajen način. Sa funkcijom diktata u Microsoft Word-u, možete govoriti ono što biste inače kucali i to će biti snimljeno, što je jedan od razloga zašto je diktiranje u MS Word-u tako sjajna funkcija!

 • Idite na prvu karticu, odnosno na “Početnu” i odaberite “Diktat”. Opcija za diktiranje nalazi se u gornjem lijevom kutu, unutar kartice Početna, pored “Ponovna upotreba datoteke”.
 • Kada se pojavi traka sa alatkama za diktiranje, samo počnite da govorite. Pritisnite ikonu mikrofona da pauzirate i nastavite.
 • Možete odabrati ikonu zupčanika da prilagodite postavke za govorni jezik, automatsko otkrivanje interpunkcije i osjetljivo filtriranje fraza.
 • Koristite X u gornjem desnom uglu trake sa alatkama da zatvorite alatku za diktiranje kada završite.

microsoft-editor-in-word-1

Mogućnost razmjene dokumenata putem Microsoft Editor-a ili putem Exchangea”

Još jedna sjajna funkcija u Microsoft Officeu je Editor ili Changer. Pomoću njega možete provjeriti u svom dokumentu razne stvari kao što su pravopis, gramatika, interpunkcija, čitljivost i još mnogo toga, sve na jednom mjestu, što ovu funkciju čini još boljom.

 • Idite na karticu Početna i odaberite opciju “Swap” koja se nalazi u odjeljku Početna.
 • Kada se bočna traka otvori, vidjet ćete svoj rezultat na vrhu. Zatim možete pregledati potrebne ispravke, neobavezna pojašnjenja i vidjeti da li se slični dokumenti pojavljuju na webu.
 • Odaberite “Statistika dokumenta” u odjeljku Uvidi da vidite broj riječi i pasusa, prosječne znakove po riječi i riječi po rečenici i ocjene čitljivosti za nivo razreda i pasivne rečenice.
 • Koristite X u gornjem desnom uglu bočne trake uređivača da zatvorite alat kada završite.

 

Historija međuspremnika za lijepljenje kopiranih stavki

Prilikom sastavljanja dokumenta, možda ćete pomicati blokove teksta rezanjem ili kopiranjem i lijepljenjem. Alternativno, možete koristiti ove radnje za kontinuirano umetanje dijelova teksta kao što su imena, adrese ili upute. Pomoću alata Clipboard možete pregledati svoju historiju i brzo ponovo koristiti stavke međuspremnika. Međuspremnik u Microsoft Word-u može da sadrži do 24 stavke istovremeno. To znači da su sve one stvari koje ste izrezali ili kopirali tokom dana udaljeni samo jedan klik.

 • Idite na karticu Početna i kliknite na strelicu u donjem desnom uglu odjeljka Clipboard trake.
 • Istorija međuspremnika je prikazana na bočnom panelu sa leve strane. Odatle možete pregledati stavke, odabrati jednu za ponovnu upotrebu, zalijepiti ih sve ili izbrisati historiju.

screen clipping

Alat za snimanje ekrana

Da li vam je ikada bilo potrebno da napravite snimak ekrana druge aplikacije na radnoj površini ili čak delu prozora? Wordov ugrađeni alat za snimanje ekrana služi upravo u takve svrhe. Idite na karticu Umetanje i kliknite na strelicu padajućeg izbornika Screenshot u odjeljku Ilustracije na traci. Na vrhu ćete vidjeti sve ostale otvorene prozore na radnoj površini. Jednostavno odaberite jednu i njena slika će se pojaviti u vašem Word dokumentu.

Ako biste radije naslovili dio prozora ili druge aplikacije, umjesto toga odaberite “Screen Clipping” iz padajućeg okvira. Kada se vaš kursor promijeni u križić, povucite ga da snimite ono što vam treba i otpustite da dovršite snimak ekrana. Vaš klip će se odmah pojaviti u vašem dokumentu. Ako je potrebno, možete urediti snimak ekrana ili isječak kao bilo koju drugu sliku u programu Microsoft Word.

ms word researcher

Alat za istraživanje unutar odjeljka Reference

Još jedna značajka u Wordu koja ostaje pomalo neprimijećena i koju korisnici ne koriste onoliko koliko bi mogli biti alat Researcher. Pomoću njega možete potražiti gotovo sve na internetu i unijeti detalje o tome, bez napuštanja, isključivanja ili stavljanja X na dokument.

 • Idite na karticu Reference i odaberite “Istraživač” u odjeljku Istraživanje ili “Istraživanje” na traci.
 • Bočna traka Explorera se otvara sa desne strane. Unesite termin za pretragu u polje i pritisnite Enter.
 • Tada ćete vidjeti rezultate Vaše pretrage. Odaberite jednu da pročitate više. Možete kopirati i zalijepiti tekst koji vidite u svoj dokument, a zatim kliknite na znak plus u gornjem desnom kutu stavke bočne trake da dodate citat za njega. Istraživač je praktičan i koristan alat, na primjer, za eseje, radove i istraživačke dokumente, seminare i slično.

Svaka od ovih sedam sjajnih funkcija može vam dodatno pomoći, bez obzira na vrstu dokumenta, članka ili papira koji kreirate ili planirate kreirati. Ali to svakako nisu sve mogućnosti. MS Word je pun mogućnosti i svaka nova iteracija programa dolazi sa uglađenim i često dodatnim funkcijama, koje često nisu vidljive na prvi pogled.

Napisao: Ivan Hečimović

Post 7 sjajnih Microsoft Word funkcija koje morate znati! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima