back to top

LG je uspješno testirao 6G prijenos podataka na udaljenosti od 320 metara

Južnokorejska kompanija LG napravila je korak dalje u razvoju 6G mreže. Naime, LG je uspješno testirao 6G THz bežični prijenos i prijem podataka na udaljenosti od 320 metara na otvorenom prostoru na Fraunhofer Heinrich Hertz Institutu (HHI) u Berlinu.

Test je obavljen 07.09.2022. u frekvencijskom opsegu od 155 GHz do 175 GHz predstavlja veliki korak u komercijalizaciji 6G THz u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima.

Kako 6G koji koristi ultra-širokopojasne frekvencije ima relativno kratak domet i moguć je gubitak snage od prijenosa do prijema, LG i njegovi partneri (Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institut za primijenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF)) zajednički su razvili višekanalno pojačalo od 20 dBm za prijenos podataka i prijemnik niske razine šuma, koji poboljšava kvalitetu dolaznog signala.

lg hq

„Uspjehom našeg najnovijeg testa, korak smo bliže postizanju 6G brzine od 1 terabit u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima, LG će nastaviti raditi s istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio svoje vodstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da će 6G biti glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, tako da ne postoji mjesto na kojem bismo radije bili nego na čelu njegovog razvoja,” rekao je dr. Kim Byoung-hoon, CTO i izvršni potpredsjednik LG Electronics-a .

U poređenju sa 5G mrežom, 6G mreža ima za cilj da obezbedi 50 puta veće brzine prenosa podataka sa 10 puta manjim kašnjenjem i većom pouzdanošću.

LG planira objaviti potpune rezultate svog najnovijeg 6G komunikacijskog testa i pregled dosadašnjeg razvoja tehnologije na predstojećem 6G Grand Summitu koji će se održati u LG Science Parku u Seulu 23. septembra.

Južnokorejska vlada je navela da očekuju da će 6G prototipovi biti spremni do 2026. godine, a komercijalizacija tehnologije spremna je za 2029/30.

Napisao: Marijan Živković

6g mreža

Zvanično saopštenje:

Zagreb, 16. rujna 2022. – LG Electronics (LG) je potvrdio svoje globalno vodstvo u tehnologiji mobilnih mreža, uspješno testirajući 6G THz bežični prijenos i prijem podataka – u frekvencijskom rasponu od 155 do 175 GHz – na udaljenosti od 320 metara na otvorenom .

Ovo dostignuće postignuto 7. septembra na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) u Berlinu predstavlja značajan korak ka komercijalizaciji 6G THz u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima, budući da je referentna pokrivenost baznih stanica za urbane makroćelije oko 250 metara na otvorenom. To je veliki skok čak i u poređenju sa avgustom 2021. godine, kada je LG dokazao da može prenositi 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

6G, koji koristi ultra-širokopojasne frekvencije, ima relativno kratak domet i moguć je gubitak snage od prijenosa do prijema. Kako bi riješili ove probleme, LG, Fraunhofer Heinrich Hertz Institute i Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) zajednički su razvili pojačalo koje može povećati snagu prijenosa i pojačalo prijemnika sa niskim nivoom šuma koje poboljšava kvalitetu dolaznog signala.

Višekanalno pojačalo korišteno u demonstraciji ima izlaz veći od 20dBm, što predstavlja povećanje od preko 5dBm u odnosu na rješenja koja su LG, HHI i IAF instalirali u prethodnom testu. Korišteno je i prijemno pojačalo koje minimizira stvaranje šuma u prijemnom signalu. Ove nove tehnologije integrisane su u najnoviji modularni dizajn kompanije LG spreman za buduću proizvodnju integrisanih kola kako bi se olakšao put ka komercijalizaciji.

“Sa ovim najnovijim uspjehom, korak smo bliže ostvarenju 6G brzine od 1 terabit u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima,” rekao je dr. Kim Byoung-hoon, tehnički direktor i izvršni potpredsjednik LG Electronics-a. „LG će nastaviti da radi sa istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio svoje liderstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da 6G bude glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, tako da nema mjesta gdje bismo radije bili nego ovdje, na čelu njegovog razvoja.”

LG planira objaviti potpune rezultate svog najnovijeg 6G komunikacijskog testa i pregled dosadašnjeg razvoja tehnologije na predstojećem 6G Grand Summitu koji će se održati 23. septembra u LG Science Parku u Seulu. Kompanija je domaćin događaja u saradnji sa Korejskim naprednim institutom za nauku i tehnologiju (KAIST) i Korejskim istraživačkim institutom za standarde i nauku (KRISS).

Očekuje se da će diskusije o standardizaciji 6G mreže početi oko 2025. godine, a komercijalizacija tehnologije se očekuje 2029. godine. U poređenju sa 5G bežičnim mrežama, 6G će pružiti daleko bolje brzine prijenosa podataka uz manje kašnjenje i veću pouzdanost.

Globalne kompanije se utrkuju da uđu u 6G prostor s obzirom na ključnu ulogu koju će imati u omogućavanju svih vrsta inovacija, od ultra-realističnih mobilnih holograma do sljedeće faze Interneta stvari i ambijentalnog računarstva, koji će omogućiti fleksibilniji i osobniji iskustvo kroz organsko povezivanje ljudi, predmeta i prostora.

Kako bi osigurao svoje kontinuirano vodstvo u 6G, LG aktivno sarađuje sa renomiranim istraživačkim institutima, univerzitetima i kompanijama iz cijelog svijeta. Kompanija takođe ima za cilj da uspostavi osnovnu 6G saradnju u istraživanju i razvoju sa organizacijama uključujući HHI, IAF, KAIST, KRISS i Keysight Technologies, Inc. kako bi ubrzala dolazak sledeće generacije bežičnih mrežnih komunikacija.

Također, Next Generation Alliance (Next G Alliance), inicijativa Alijanse za rješenja telekomunikacijske industrije (ATIS – Alliance for Telecommunications Industry Solutions), izabrala je LG u junu 2021. godine za vođu radne grupe za aplikacije koje će raspravljati o 6G tehnologijama i predvodi budući pravac 6G telekomunikacijskih usluga.

Post je LG uspješno testirao 6G prijenos podataka na udaljenosti od 320 metara prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima