back to top

CompactGUI – odličan alat za kompresiju koji ubrzava spore diskove na Windows 10

Imate li instalirane aplikacije, igre ili podatke na vašem Windows 10 računaru koji zauzimaju puno prostora na disku? Vjerovatno mnogi od vas to mogu potvrditi, jer se često dešava da se instaliranjem niza sličnih softvera kapacitet diska naglo drastično smanji. U tom trenutku prvo pribjegavamo brisanju kako bismo oslobodili potreban prostor kako bi računar mogao raditi nesmetano, ali postoji i alternativa. CompactGUI je odličan alat pomoću kojeg možete smanjiti veličinu igrica, aplikacija, programa i mapa na vašem računalu.

Ono što je velika prednost CompatGUI alata je to što će napraviti kompresije bez uticaja na rad računara.

Kako to radi? Pročitajte u nastavku.

compactgui za windows 10

Šta je CompatGUI?

CompactGUI je Windows aplikacija koja nudi mogućnost komprimiranja igara, aplikacija, programa i mapa korištenjem naprednih algoritama kompresije koji rade na smanjenju veličine bez utjecaja na kvalitetu performansi i koristeći ih za uklanjanje suvišnih nizova podataka. CompactGUI također može čitati sadržaj pojedinačnih datoteka ako su već komprimirani.

CompactGUI u smislu grafičkog interfejsa koristi komande alata Compact.exe za komprimiranje datoteka i foldera. Drugim riječima, umjesto otvaranja naredbenog retka i ručnog unosa naredbi za Compact.exe koje su dostupne unutar Windows 10, uz pomoć CompactGUI aplikacije, možete učiniti istu stvar u pozadini uz pomoć nekoliko klikova .

compactgui

Kako preuzeti CompactGUI za Windows 10?

CompactGUI se preuzima na sljedećem linkovi gdje trebate kliknuti na “CompactGUI.exe“unutar”Imovina” i započnite instalaciju. Nakon što ste preuzeli aplikaciju, potrebno je da otvorite folder u kojem se nalazi pomenuti “.exe” datoteka se nalazi ispod i otvorite je.

Kako komprimirati datoteke i mape na Windows 10 koristeći CompactGUI aplikaciju?

Važno je reći da CompactGUI ne komprimira pojedinačne datoteke, već samo foldere. Da biste to učinili, potrebno je otvoriti CompactGUI i kliknuti na “Odaberite Ciljna mapa“.

Sada morate označiti folder čiji sadržaj želite komprimirati i kliknite na “Odaberite Folder“. U sljedećem prozoru vidjet ćete listu moćnih algoritama kompresije na lijevoj strani. Ovo su isti algoritmi koje Compact.exe koristi kada komprimuje datoteke i fascikle na Windows 10. Algoritmi će biti navedeni po redosledu od najbrže opcije kompresije (Xpress 4K) do najsporije (LZK). Važno je napomenuti da se spomenuta LZK kompresija ne smije koristiti za igre i aplikacije jer će negativno utjecati na njihove performanse.

Potpuni izbor algoritama kompresije je sljedeći:

  1. XPRESS4K – najbrži, ali najslabiji
  2. XPRESS8K – održava ravnotežu između brzine i kompresije
  3. XPRESS16K – spor, ali moćan
  4. LZK – najsporiji, ali najjači.

Nakon što odaberete jedan od dostupnih algoritama, kliknite na “Compress Folder” u donjem desnom uglu. CompactGUI će zatim komprimirati odabranu mapu i pokazati vam rezultate. Ako imate više foldera za komprimiranje, kliknite na “Povratak na ekran za odabir“ u gornjem lijevom uglu i ponovite postupak odabira.

Ako želite dekomprimirati mapu, otvorite CompactGUI i odaberite komprimiranu mapu. U nastavku kliknite na “Analyze Folder” na desnoj strani menija na vrhu. Nakon što CompactGUI analizira fasciklu, kliknite na „Dekomprimirajte folder” u donjem desnom uglu.

Kada komprimirate igru, aplikaciju ili mapu, možda mislite da je to skromno smanjenje veličine, ali rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Navest ćemo nekoliko primjera. Sa igricama imate primjer ARK-Survival Evolved naslov. Instalacija ove igre zauzima 169 gigabajta na disku, a kada odlučite da je komprimirate preko CompactGUI aplikacije, zauzet će 91,2 gigabajta.

Ako govorimo o aplikacijama i programima, možemo dati primjer Adobe Photoshop. Njegova instalacija zauzima 1,71 gigabajta na disku, a nakon kompresije sa CompactGUI aplikacijom, zauzeti prostor će se smanjiti na 886 megabajta.

Oba primjera jasno pokazuju da se ipak radi o značajnoj uštedi prostora na disku.

CompactGUI također ima neke dodatne karakteristike:

  • pruža povratne informacije o napretku kompresije i statistici
  • prikazuje listu datoteka sa lošijom kompresijom
  • ima mogućnost on-line integracije sa bazom podataka tako da korisnik može vidjeti procjene vezane za procese kompresije
  • može se integrirati kao naredba u kontekstni meni unutar File Explorer-a radi lakšeg korištenja
  • analizira statuse postojećih foldera
  • on prati proces kompresije foldera u pozadini i omogućava procese ponovnog kompresije za softver koji je ažuriran (npr. Steam igre).

 

Šta učiniti s formatima datoteka kod kojih je učinjena lošija kompresija?

Nažalost, neke datoteke je teško komprimirati. Ovo se prvenstveno odnosi na JPEG, PNG i GIF datoteke. Ako koristite CompactGUI da ih komprimirate, smanjenje veličine neće biti značajno jer su ti formati već u komprimiranom stanju. Zbog toga ćete moći primijetiti da će aplikacija automatski preskočiti ove datoteke.

Ako želite vidjeti slične formate unutar CompactGUI aplikacije koje će aplikacija preskočiti zbog lošijeg učinka kompresije, kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom kutu. Pomenuti formati će biti vidljivi u okviru za tekst ispod sekcije “loše komprimirani tipovi datoteka” gdje možete samostalno unositi tipove datoteka.

Oni koji i dalje žele komprimirati takve fajlove, bez obzira na skromne rezultate kompresije, to mogu učiniti tako da odu na “Postavke” odjeljak i onemogući “Preskočite datoteke koje su loše komprimirane” opcija. U nastavku je potrebno sačuvati promjene i ponovo pokrenuti CompactGUI kako biste mogli koristiti napravljene promjene.

CompactGUI je zaista odličan alat u slučaju da želite da oslobodite prostor na disku na Windows 10. CompactGUI koristi moćne algoritme kompresije i velike igre, aplikacije, programi ili fascikle se mogu značajno smanjiti na ovaj način, posebno kada vaš računar radi sporije zbog disk za preopterećenje.

Napisao: Ervin Mičetić

Post CompactGUI – odličan alat za kompresiju koji ubrzava rad sporih diskova na Windows 10 prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima