9 glavnih razloga za prelazak na Windows 11

Postoje razlozi zašto biste uvijek trebali držati svoj operativni sistem na najnovijoj dostupnoj verziji. Windows 11 nisu izuzetak. Pogotovo kada znamo da je Windows 11 prva velika nadogradnja Windowsa u posljednjih sedam godina. Osim toga, kada pređete na novi Windows, dobit ćete najnoviju Microsoft tehnologiju i (potpuno) novi dizajn. Osim toga, imat ćete nove funkcije koje su dostupne samo u najnovijoj verziji ovog softvera.

Svjesni smo i činjenice da svi ljudi ne vole velike promjene i da je neke navike teško promijeniti. Windows nije izuzetak, ali možda ćete se nakon ovog teksta predomisliti i ipak dati šansu najnovijoj verziji Windowsa. U nastavku pogledajte koje 9 razloga izdvojili smo kao najvažnije za prelazak na novi OS.

1) Konzistentan interfejs

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Budimo iskreni i priznajmo da smo mnogo puta bili ‘zavidni’ prijateljima koji su nam pokazali nove verzije MacOS-a i Chrome OS-a. Njihov interfejs je fantastičan. Možda vam se ne sviđaju pomenuti operativni sistemi, ali da imaju konzistentan interfejs – s tim je teško raspravljati. Windows 11 može stati uz bok ovim operativnim sistemima jer i oni izgledaju sjajno! Osim dijaloga stare škole Control Panel. Novi Windowsi imaju prekrasne, zaobljene ivice, kompaktnu traku zadataka, prilagođeni su dodiru i dizajn je samo “skrojen”. Tačno kako treba da bude. Jednostavno izgleda bolje od ‘desetog’ interfejsa.

I za kraj ovog dijela – ne zaboravimo na nove sistemske zvukove!

2) Poboljšane aplikacije

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Aplikacije koje dolaze sa Windows 11 su bolje od onih koje dolaze sa deset. Na primjer, potpuno novi Media Player će vas usrećiti kada gledate film, slušate muziku ili podcaste. Korisničko iskustvo je mnogo bolje. Isto tako, korisnici Windowsa 11 će dobiti Clipchamp (uskoro). To je jednostavna aplikacija za uređivanje videa zasnovana na šablonima, koja će dobro doći malim kompanijama koje se bave marketingom i/ili oglašavanjem. Nadalje, Windows 11 aplikacija “Sat” zaslužuje posebnu pažnju jer ima novu funkciju “Focus Sessions” koja će vam pomoći da se koncentrišete na posao. Aplikacija Photos uključuje i mogućnost montaže videa, a ima i neke opcije koje nećete pronaći ni u spomenutom Clipchampu.

Da ne spominjemo da su aplikacije kao što su Notepad, Paint, Calculator… i sve one na koje ste navikli u prethodnim verzijama Windowsa također ažurirane.

3) Bolji alat za kreiranje “screenshotova”

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Pravljenje “screenshotova” u Windows 11 nastavlja da se poboljšava, odnosno donosi mnogo dobrih opcija. Microsoft je zamenio “nezgrapni” i stari alat za izrezivanje (koji ste koristili za pokretanje koristeći Windows taster-Shift-S), sa mnogo superiornijim i boljim alatom “Snip & Sketch”.

Ovaj alat vam također daje mogućnost da snimite određeni dio ekrana, nacrtate pravougaonik na ekranu koji želite da snimite, označite prozor aplikacije koji želite da snimite ili snimite cijeli ekran. Nakon toga otvara se mini uređivač za izrezivanje slike i dodavanje oznaka. Također, alat za snimanje ekrana ima tajmer za odlaganje i ugrađenu opciju za brzo spremanje ili dijeljenje.

Ili možete koristiti stari “PrtSc” taster i snimiti ekran, koji će odmah biti sačuvan u međuspremniku ili OneDrive.

4) “Snap layout”

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

U Windows-u ste oduvek bili u mogućnosti da rasporedite prozore aplikacija na radnoj površini onako kako ste želeli. U operativnom sistemu Windows 10 imali ste odličnu opciju da “zakačite” prozor na polovinu ekrana (levo, desno, gore, dole). Ali onda je Microsoft došao sa Windows 11 i doneo “Snap layouts”. Kada pređete kursorom miša preko ikone povećala ekrana u gornjem desnom uglu, dobićete više opcija za to kako želite da postavite ekran na radnu površinu. Možete čak i sačuvati odgovarajući izgled (raspored vaših prozora nekada) za grupu aplikacija koje često koristite paralelno. Poigrajte se s tim – nije teško, a može biti vrlo korisno.

5) Widgeti za brzi pristup aplikacijama Vrijeme, Vijesti itd.

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Windows 10 ima zgodnu tablu sa vestima i interesovanjima koja se pojavljuje kada pređete mišem preko ikone na traci zadataka, ali Widgeti u Windows 11 su prilagodljiviji. Osim toga, Windows 11 će uskoro podržavati widgete trećih strana.

Već su Windows 11 widgeti izuzetno korisni. Neke od njih su: Vijesti, Vrijeme, Sport, Saobraćaj, Porodična sigurnost, Cijene akcija, Outlook kalendar, To Do i OneDrive fotografije. Nebo je granica, na vama je da ih rasporedite kako vam odgovara.

6) Manje šanse za malver

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Prema nekim studijama vodećih sigurnosnih analitičara, Windows 11 je izuzetno siguran. Možemo puno zahvaliti za korištenje “sigurnih” procesora pod nazivom – Trusted Platform Module (TPM).

Ove tvrdnje treba uzeti u obzir jer se Windows 11 poredi sa starijim računarima koji nemaju TPM i imaju starije verzije Windowsa, ali su ovi Windowsi sigurno sigurniji od prethodnih.

Neki kažu da je i do duplo sigurnije, ali videćemo koliko je to tačno u praksi. Do sada, Windows 11 nema većih problema sa malverom.

7) Poboljšano “više monitora” i “priključivanje monitora”

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Novo ponašanje pristajanja u Windows 11 olakšava korištenje velikih vanjskih monitora i poboljšava korisničko iskustvo. OS sada pamti lokaciju prozora aplikacije, pa kada isključite ili uključite vanjski monitor, aplikacija će se “vratiti na svoje mjesto”, odnosno gdje je bila.

Također, sada možete odabrati različite pozadine za svaki vanjski monitor. Vjerujemo da će ova „sitnica“ biti od koristi mnogima koji su to do sada željeli da urade, ali nisu mogli. Ili su za to morali koristiti aplikacije trećih strana.

8) Pokrenite Android aplikacije na računaru

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Mogućnost pokretanja Android aplikacije direktno na vašem Windows 11 PC-u bila je vruća tema prije pokretanja samog Windowsa. Međutim, ova opcija ima određena ograničenja. Možete instalirati samo one aplikacije koje dolaze iz Amazon AppStore, a ne iz najvećeg “izvora” Android aplikacija. Da, nažalost, govorimo o Google Play-u.

Na internetu postoji mnogo tutorijala o tome kako to učiniti. Prije svega, potreban vam je Amazon račun, a kada instalirate aplikacije, one su obično ograničene. Po našem mišljenju, “Phone Link” je mnogo bolji, koji vam omogućava da pokrenete bilo koju aplikaciju sa vašeg Android telefona.

Ipak, zanimljiv “preview”. Nadamo se da će sa budućim nadogradnjama na Windows 11 i ova podrška biti bolja.

9) Performanse igranja i poboljšanja HDR-a

9 glavnih razloga za prelazak na windows 11

Windows 11 dobija dva velika poboljšanja kada je u pitanju korišćenje HDR (visokog dinamičkog opsega) boja na vašem kompatibilnom ekranu. Ovu opciju možete uključiti ili isključiti preko Windows trake za igre. Tu je i nova “Auto HDR” funkcija koja će vam uštedjeti nevolje da ručno uključite ovu opciju.

Još jedno poboljšanje je nova DirectStorage funkcija, koja vam omogućava da učitate video igru ​​direktno u video memoriju, zaobilazeći CPU za mnogo brže učitavanje igre. Vjerujemo da je ovo samo početak poboljšanja igara i da će nas još mnogo stvari iznenaditi u bliskoj budućnosti.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava 9 glavnih razloga za prelazak na Windows 11 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima