Američki FCC od Applea i Googlea traži uklanjanje TikToka iz trgovina aplikacijama

Povjerenik američkog FCC-a Brendan Carr, putem e-maila je zatražio od Applea i Googlea da uklone TikTok aplikaciju iz svojih trgovina, App Store, odnosno Play Store. U svojoj poruci, koju je objavio i na Twitteru, navodi da TikTok predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, budući da se radi o kineskoj kompaniji, te su slijedom toga podaci američkih građana dostupni kineskim vlastima.

Carr je navreo i rok do 8. jula, kada će Apple i Google, ukoliko ga ne poslušaju, morati objasniti zašto je TikTok još uvijek dostupan.

Ovo je sada već stara priča, započeta još u doba Trumpove administracije, kad je nakon kratke, ali prilično bučne hajke na TikTok, te nakon Microsoftovog odbijanja da preuzme njegovo poslovanje na američkom tlu, cijela priča iz nekog razloga jednostavno stala.

S obzirom da je Carr samo jedan od četiriju povjerenika, za sada je nejasno je li ovo službeni stav FCC-a, tj. svojevrsna najava nove epizode u sagi američko-kineskog trgovinskog rata ili nešto drugo.

U međuvremenu je TikTok postao najpopularnija društvena mreža na svijetu, a njegova web stranica je ponijela titulu najposjećenije.

Američki FCC od Applea i Googlea traži uklanjanje TikToka iz trgovina aplikacijama Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima