Kako će završiti sapunica Musk i Twitter?

Trenutno se Musk i Twitter prepucavaju oko njegove obveze preuzimanja ove kompanije, a čini se da bi cijela stvar mogla završiti na sudu.

Osim toga, nekoliko je zanimljivih mogućih scenarija. Hoće li se pojaviti bijeli vitez ili će možda sve završiti dogovorom? U najnovijem obratu Elon Musk je otkrio da odustaje od kupnje Twittera, na šta su iz te kompanije poručili da – idu na sud.

Teško je predvidjeti što bi se s 44 milijarde dolara vrijednom sagom moglo dogoditi, ali nekoliko je mogućih scenarija, piše CNBC.

Posao propada Musk plaća kaznu

U teoriji, ovo bi mogla biti najčišća opcija za sve – nema parnice, Musk pristaje platiti naknadu za raskid ugovora od milijardu dolara, a Twitter nastavlja sa svojim poslovanjem.

Čini se da je to put koji podržava suosnivač Twittera Ev Williams kada je tvitao ‘možemo li pustiti da cijela ova ružna epizoda konačno prođe’. Problem je u tome što bi odbor mogao prekršiti svoju fiducijarnu dužnost ako dopusti Musku da samo odšeta.

Twitter također ima jak pravni argument da je Musk odlučio kupiti kompaniju za 54,20 dolara po dionici. Dopustiti mu da ode nakon što je platio samo naknadu za raskid veze vjerovatno bi gurnulo Twitter u propast.

musk i twitter
Kako će završiti sapunica Musk i Twitter?

Twitter pobjeđuje na sudu Musk kupuje kompaniju

Ne postoji presedan da sudac podrži takozvanu klauzulu o ‘specifičnom učinku’ za provedbu ugovora za posao težak čak 44 milijarde dolara, ali ima primjera da suci tjeraju kupce na sklapanje poslova čak i kada oni to ne žele.

U 2001. Delawareu sud je presudio da Tyson Foods mora kupiti IBP Inc., tada najvećeg američkog distributera govedine, po prethodno dogovorenoj cijeni od 30 dolara po dionici.

Tyson se pokušao povući iz ugovora nakon što su financijski rezultati obje kompanije pali poslije potpisivanja ugovora – baš kao što se Musk pokušava udaljiti od Twittera.

Sudac je odlučio da Tyson ne može tek tako otići i kompanija i danas posjeduje dionice IBP-a.

Twitter pobjeđuje na sudu Musk plaća odštetu

Kao što je tvitao profesor prava na Vanderbiltu Morgan Ricks, moguće je da bi sudac odlučio kako Musk mora platit odštetu umjesto da ga prisili na vlasništvo, posebno s Muskovim iskustvom u kršenju vladinih pravila i propisa.

Sudac bi mogao biti zabrinut da bi Musk, ako ne želi kupiti Twitter, mogao toliko otežati vlasničku tranziciju da bi kolateralna šteta bila brutalna.

Ako je tako, sudac bi mogao naložiti Musku da plati milijarde dolara odštete Twitteru umjesto preuzimanja vlasništva. Visina isplaćene štete ovisit će o sudu.

kako će završiti sapunica musk i twitter?
Kako će završiti sapunica Musk i Twitter?

Musk pristaje na nagodbu s Twitterom

U ovom slučaju Musk bi vjerovatno platio svoju naknadu od milijardu dolara za raskid i još milijarde u posredničkoj nagodbi s Twitterom.

Nagodba bi vjerovatno trebala biti dovoljna da odbor Twittera argumentira investitorima da je donio ispravnu fiducijarnu odluku uzeti novac od nagodbe umjesto pokretanja parnice.

Musk pobjeđuje na sudu ne plaća naknadu

Ako Musk dokaže da mu je Twitter dao lažne informacije i da istiniti detalji imaju materijalno negativan učinak na kompaniju, mogao bi otići bez plaćanja naknade za raskid.

U svom podnesku o tome zašto raskida ugovor, Musk tvrdi da Twitter nije poštovao svoje ugovorne obveze nakon što je potpisao ugovor o spajanju.

Muskov primarni argument je da Twitter nije pružio dovoljno detalja ili dokaza koji bi pokazali da njegovi lažni računi čine pet posto ili manje od svih računa, kako kompanija tvrdi da ih procjenjuje.

Musk se ponovno predomišlja

U proteklih nekoliko mjeseci Musk je pristao pridružiti se Twitterovoj upravi, odlučio se ne pridružiti Twitterovoj upravi, stavio je posao s Twitterom ‘na čekanje’ i revidirao ugovor.

Sada kaže da više ne želi Twitter. S obzirom na takvu povijest, ne treba isključiti mogućnost da se ponovno predomisli.

Musk bi mogao dobiti više informacija od Twittera o lažnim računima, odlučiti da je zadovoljan i još jednom reći da će ga kupiti za 54,20 dolara po dionici.

musk i twitter
Kako će završiti sapunica Musk i Twitter?

Musk i Twitter pristaju na nižu cijenu

Muskova motivacija da pokuša raskinuti ugovor mogla bi biti pregovaračka taktika kako bi natjerao Twitter da snizi cijenu akvizicije. Tržište, a posebno neke medijske i tehnološke dionice, značajno su pale u vrijednosti od 25. aprila, kada je Musk pristao kupiti Twitter.

Na primjer, Snap je pao za 50 posto u tom periodu. Moguće je da bi se Musk i Twitter mogli dogovoriti za nižu cijenu – vjerovatno uz vrlo bolnu naknadu za raskid kako bi se osiguralo da neće ponovno pokušati pregovarati – da bi se prilagodili korekciji tržišta.

Bijeli vitez kupuje Twitter

Ovo je možda najnevjerovatnija opcija od svih, ali moguće je da bi neka druga kompanija mogla uletjeti i kupiti Twitter po nižoj cijeni od 54,20 američkih dolara po dionici. Odbor Twittera mogao bi tvrditi da dogovor pruža veću sigurnost nego odlazak na sud s Muskom.

Ipak, čini se vjerovatnijim da će se dogoditi scenarij u kojem drugi kupac preuzima Twitter nakon parnice ako je izgubi ili se nagodi. Tada bi Musk ispao iz kombinacije, ali Twitter će istražiti svoje opcije da dobije sve 44 milijarde dolara ili dodatnu odštetu.

Nema poznatih kupaca zainteresiranih za kupnju Twittera.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima