Nova funkcija na iOS-u 16: Bez dosadnih testova verifikacije?

Objavljeno na:

I dan danas mnoge web stranice koriste CAPTCHA sistem kako bi natjerale korisnike da dokažu da nisu botovi. Naravno, sve je ovo u cilju zaštite sigurnosti, ali ponekad ovi testovi znaju biti poprilično dosadni. Izgleda da je Apple to prepoznao i kompanija je na iOS-u 16 predstavila funkciju koja omogućava korisnicima da zaobiđu CAPTCHA testove u podržanim aplikacijama i web stranicama.

MarRumors prenosi informaciju da je Apple uveo novu funkciju za iOS 16, iPadOS 16 i MacOS Ventura pod nazivom Automatska verifikacija. Kao što joj i sam naziv kaže, ova će funkcija nekim web stranicama i aplikacijama sama dati do znanja da ste čovjek, te nećete morati rješavati CAPTCHA.

U izvještaju se navodi da je Apple otkrio detalje o tome kako će ova opcija funkcionisati u video snimku na WWDC 2022. Funkcija se može pronaći u Postavkama pod Apple ID -> Šifra i sigurnost -> Automatska verifikacija. Apple navodi da će iCloud automatski provjeriti vaš uređaj i Apple ID račun kada omogućite ovu novu opciju, čime se uklanja potreba za CAPTCHA verifikacijom u aplikacijama i web stranicama.

Apple se u izradi ove funkcije udružio sa dvije velike mreže za isporuku sadržaja (CDN) – Fastly i Cloudflar. Ova dva CDN-a koristi većina web stranica, što znači da je mogućnost zaobilaženja CAPTCHA testa velika.

Ova je funkcija omogućena trenutno u beta verziji iOS 16 i iPadOS 16 za programere, kao i na macOS Ventura. Stabilna verzija iOS-16 svim korisnicima trebala bi stići ove jeseni, kada bi kompanija službeno trebala predstaviti i sljedeću iPhone seriju, prenosi GizmoChina.

Nova funkcija na iOS-u 16: Bez dosadnih testova verifikacije? Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Povezano