back to top

Prvi model iPhonea nije imao opciju “copy-paste”: Konačno otkrili razlog!

Bez obzira na to volite li ili ne Appleove uređaje, činjenica je da mobilno tržište prije i nakon iPhonea više nije bilo isto. Iako su pametni telefoni postojali i prije nego je Steve Jobs najavio prvi Appleov telefon, to se tržište radikalno promijenilo, ostavivši u retrovizoru dotadašnje tržišne lidere poput Nokije i RIM-a, odnosno BlackBerryja.

Prvi model iPhonea bio je daleko od savršenog pa tako nije imao opcije poput podrške za 3G i copy/paste. Od predstavljanja tog telefona prošlo je 15 godina te smo, zahvaljujući softverskom inženjeru koji je tada radio u kompaniji Kenu Kociendi, napokon saznali zašto iPhone nije imao jednu na prvi pogled tako jednostavnu opciju poput kopiranja i lijepljenja teksta.

Koceinda je bio u Appleu još od 2001. gdje je prvo bio dio tima zaduženog za razvoj preglednika internetskih stranica Safari, a kada je kompanija krenula u razvoj svog telefona, upravo je on bio jedan od ključnih softverskih inženjera u njegovom razvoju. On je nedavno podijelio nekoliko priča o razvoju prvog modela njihova telefona te je najviše pažnje privukla priča o nedostatku opciju copy-paste.

Kratko objašnjenje zašto nije bio te opcije jest što Appleovi inženjeri nisu imali vremena za implementaciju te opcije. Naime, bili su previše zauzeti razvojem virtualne tipkovnice i opcije samoispravka da se jednostavno nisu stigli pozabaviti s kopiranjem i lijepljenjem teksta.

Razvoj i implementacija takve opcije nisu bili tako jednostavni kako se čine – problem je bio što se kursor na telefonu pomaknuo između slova čim bi korisnik podigao prst s ekrana pa je Koceinda morao razviti tzv. “dnevnik povijesti dodira” prsta po ekranu samo za uređivanje teksta kako bi telefon automatski prepoznao poziciju prsta nakon posljednjeg dodira prije podizanja prsta.

Prvi model iPhonea predstavljen je početkom 2007., a opciju copy and paste korisnici su dobili tek 2009. godine, prenosi 9to5Mac.

pressmediabih.com

Možda vas zanima