Android 8 Oreo – 10 stvari koje trebate znati | ITRevolucija

Android 8 Oreo, Android Oreo, Android 8 – kako god ga želite nazvati – stigla je Googleova najnovija verzija mobilne platforme i imam 10 najbitnijih stvari koje trebate znati o njemu.

Od datuma  kada ćete ga dobiti na telefonu i nove ključne mogućnosti , pa do easter eggova i dodatnih promena koje je Google napravio iza scene , sve najbitnije stvari imate ovde na jednom mjestu.

O je skraćenica od Oreo

Već smo znali da će ova verzija Googleovog softvera imati naziv Android 8, ali pitanja su ostala vezana za koji će naziv gigant dati svojoj novoj verziji najpopularnijeg operativnog sistema na telefonima.

Oreo je bio najpopularniji izbor uoči najava imena, s konačnim nazivom  Android Oreo.

Datum izlaska Androida 8.0

Suočimo se sa tim, ono što stvarno želite znati jeste kada će Android Oreo sleteti na vaš Android uređaj – i to sve zavisi o uređaju koji imate.

Za vas koji imate  Google Pixel, Pixel XL, Pixel C ili čak Nexus 6P ili Nexus 5X možete očekivati gotovo trenutno ažuriranje da se pojavi na traci obavesti nakon što je Android Oreo službeno pušten.

Međutim, oni s uređajima sa sistemom Android , kompanije Sony, Samsung, LG, HTC, Huawei, Honor, OnePlus, Motorola i drugi  verovatno će imati nekoliko sedmica – ako ne i meseci – pre nego što dobiju svoj novi sistem.

Zašto je potrebno tako dugo? Pa, za razliku od uređaja Pixel i Nexus koji su napravili uređaje za Google, drugi proizvođaši dodaju nešto svoje Androidu, što zahteva da ponovo prerade svako novo izdanje softvera pre nego što ga mogu gurati. To traži vremena, a ponekad i dugo vremena.

Dobijamo odličan multitasking videa

Možda nije sasvim nova mogućnost, koju  smo videli s Samsung Galaxy S3 i Galaxy S4, ali sada Picture-in-picture mode je utemeljen u Android.

To znaši da ćete moći smanjiti videoisečak ( kao što je YouTube ili videochat ) izvan svoje aplikacije i u manju deo na ekranu, što vam omogućava da i dalje upotrebljavate telefon dok držite jedno oko na akcijiji.

Stoga nije najveći razvoj koji menja život, ali oni s većim ekranima kod svojih uređaja – mislim na 6-inčni + pametni telefoni i korisnici tableta – verovatno će ceniti veću svestranost i multitasking ovog moda.

Značajna obaveštenja

Za razliku od implementacije iOS-a, tačke na ikonama aplikacije ne daju vam broj koliko ste obavesti imali – moraćete dugo pritisnuti da biste dobili te informacije.

Google uvodi tačke obavesti aplikacijama u Oreu, što vam omogućava da brzo vidite šta se događa bez otvaranja aplikacije – ili pređite prstom po traci obaveštenja.

Oni rade na sličan način kao s pop-upima s Appleovim 3D Touch omogućenim mehurima i daju vam detalje o notifikacijama koje imate.

U gornjem desnom uglu ikone aplikacije pojaviće se mali krug u krugu kako biste bili obavešteni da postoje notifikacije za tu određenu aplikaciju, a dugi pritisak će pokazati skočni prozor i prikazati vam više informacija.

Ako programeri odluče , možda ćete moći delovati na neke od tih obavesti, poput odgovaranja na komentar ili sastavljanja e-pošte, direktno s skočnog prozora bez potrebe za ulaženjem u aplikaciju.

android 8.0 oreo - 10 stvari koje trebate znati
Android 8 Oreo

Dupla brzina

Google je dosta toga uradio ispod kućišta kako bi Android 8 bio najbrža mobilna platforma ikada. U stvari, Google tvrdi da će Android Oreo moći učitati aplikacije i podići ih do dvostruko veće brzine od  Android Nougata – što bi trebalo kao rezultat  dati glatku upotrebu. Posebno se nadam da će ovo pojašanje poboljšati performanse na jeftinijim uređajima, potencijalno dajući im novi zakup života.

Duži životni vek baterija

To je jedina stvar koja će sigurno oduševiti sve korisnike Androida – jednostavno, besplatno ažuriranje softvera koje će poboljšati vek trajanja baterije uređaja. Ovo nije prvi put da je Google tvrdio da novo ažuriranje donosi bolje performanse baterije i vredi mu verovati, jer i u prošlosti je tvrdio isto za Nougat, ali je i to variralo kod svakoga uređaja drugačije.

Google kaže da je Android Oreo pametniji kada je u pitanju dopuštanje rada aplikacija u pozadini, smanjujući količinu energije i memorije koju upotrebljavaju te ostavljajući više za korištenje u zadacima koje trenutno obavljate.

Više emodžia nego što će većini nas ikada trebati

Ne možemo se udaljiti od činjenice da su emoji čvrsto ukorenjeni u našim svakodnevnim komunikacijama – čak su i dobili svoj vlastiti film – i Google se obvezuje na najnovije dodatke porodice  koja se širi putem emocije u Androidu Oreo.

Android obično pada iza Appleovih iOS-a kada je u pitanju predstavljanje korisnicima najsvežije emocije, tako da će uključivanje najnovije vrste izraza, životinja i predmeta – poput bacanja, vilenjačke, sirene, žirafe i čarobnjaka – verovatno oduševiti mlađe korisnike. Ukupno ima više od 60 novih emojija.

A kao da to nije dovoljno, Google redizajnira i celi katalog emocija – pa pazite na sveži novi izgled kada Android 8 stigne na vaš uređaj.

Funky ikone aplikacija

Google vam nudi podsticaj za više interakcija s ikonom aplikacija – kao što je dugotrajno pritiskivanje za dobijanje obavesti pop-up – to takođ pruža programerima više alatima kako bi ove interakcije imale malo više zabave.

Kao što je gore prikazana animacija, ikone aplikacija mogu oživeti kada stupite u interakciju s njima ili se pomaknete kroz ekran  početne stranice, to je potencijalno lepa osobina i jedna od kojih imam velika očekivanja,jer verujem da će programeri pokušati svašta uraditi sa njom.

Pametniji copy/paste

Google upotrebljava mašinsko učenje na više načina u Oreu, a jedno od tih područja takođe je jedna od najjednostavnijih funkcija. Kopiraj i zalepi uskoro će biti pametno.

Označite telefonski broj i Android Oreo će predlođiti aplikaciju Telefon, odabrati e-adresu i ponuditi vezu s Gmailom, a adrese ulice mogu vam pružiti brzi link na Google kartama.

To bi trebalo olakšati i omogućiti bržu upotrebu vašeg uređaja.

Pronađite skrivenu hobotnicu

Google uvek sadrži malu tajnu igru u svojim izdanjima za Android kako biste ih pronašli, a Android 8 se ne razlikuje. Idite na Postavke> Sistem> O telefonu i više puta dodirnite na red Verzija Androida kako biste pristupili tajnoj igri. Prvo ćete biti predstavljeni s Android O logom. Dajte mu par klikova, a zatim dugo pritisnite logo za pokretanje hobotnice. Zatim možete povući malo stvorenje po ekranu , uživajući u glavi u obliku uskrsnog jajeta i osam (to je Android 8, nakon svega) nogu. Zabavnije je nego što se čini.

Možda vas zanima