iPhone 15 Pro recenzija: lakši i bolji nego što ste očekivali!

Apple je napravio dvije vrlo važne stvari s iPhoneom 15 Pro: prvo i najvažnije, učinio je telefon mnogo lakšim i lakšim za korištenje s novim značajkama kao što su USB-C priključak i akcijska tipka, a drugo, napravio je niz važne promjene fotoaparata koje će poboljšati iskustvo korištenja kamera.

U isto vrijeme, neke od najvažnijih novih značajki poput potpuno novog A17 Pro čipa pod povećalom su zbog zagrijavanja.

Jedno ključno područje, trajanje baterije, ostalo je otprilike isto kao i prije, a ni brzina punjenja se nije poboljšala.

No bez obzira na sve, iPhone 15 Pro sadrži mnoštvo elemenata koji imaju potencijal privući mnoge nove kupce, pogotovo one koji žele nešto između standardnog iPhone 15 i Pro Max modela.

iphone 15 pro recenzija
iPhone 15 Pro recenzija

iPhone 15 Pro: Dizajn i izgled uređaja

Kutija za iPhone 15 Pro je lijepa i tanka, ali na žalost u kutiji ne dobivate punjač. Dobivate pleteni USB-C kabel u bijeloj boji, ali imajte na umu da ovaj kabel podržava samo USB 2 brzine, dok sam iPhone podržava USB 3 standard.

Dakle, ako želite ovo spojiti na SSD i prenositi datoteke bržim brzinama, trebate kupiti USB 3 kabel.

iPhone 15 Pro zadržao je poznati kompaktni 6,1-inčni oblik, ali dok ukupni oblik i veličina ostaju slični, nije sasvim isti kao prethodni model 14 Pro.

Prva i najznačajnija promjena koju Apple učinio je prelazak na titan: novi, izdržljiviji i lakši materijal koji se koristi za ogradu telefona, no unutarnji okvir je i dalje aluminij. Titan zamjenjuje sjajne tračnice od nehrđajućeg čelika koje smo imali prije, a sama težina čini to vrijednim toga.

iphone 15 pro test

Tamniji modeli i dalje hvataju mrlje od otisaka prstiju, ali svjetliji modeli ne, pa imajte to na umu. Druga velika promjena je novi USB-C utor.

Također dobivate veće brzine prijenosa putem USB-C pri brzinama od 10 Gbps, što je poboljšanje za oko 20 puta u odnosu na spori Lightning konektor.

Ipak, imajte na umu da USB-C kabel uključen u kutiju ne podržava ove veće brzine prijenosa.

iphone 15 pro cijena
iPhone 15 Pro recenzija

Što se tiče tipka, imamo poznate fizičke tipke za uključivanje (desno) i glasnoću (lijevo), ali umjesto prekidača za isključivanje zvuka iznad gumba za glasnoću sada imamo novu akcijsku tipku.

Tipku je moguće reprogramirati i iako postoji nekoliko prijedloga koje vam Apple daje, poput korištenja za pokretanje kamere ili trenutnog pokretanja glasovnog podsjetnika, Action tipku možete doslovno postaviti na bilo što putem aplikacije Prečaci.

iphone 15 pro zaslon
iPhone 15 Pro recenzija

iPhone 15 Pro: Zaslon i prikaz slike

Appleov iPhone 15 Pro ima istu veličinu zaslona kao njegov prethodnik, kao i iste specifikacije, ali to nikako nije loše.

Mogao bih tvrditi da manji Pro model ima malo prostora za povećanje svoje veličine zaslona, a da pritom ostane kompaktan, no ovo zasad izgleda jako dobro.

To znači da dobivate zaslon od 6,1 inča koji je iste veličine kao i standardni model iPhonea 15, s prekrasnim OLED panelom koji pruža živopisne i prodorne boje, duboku crnu i svijetlu bijelu.

Apple već dugo isporučuje fantastične zaslone, a modeli iPhonea 15 nisu ništa drugačiji. IPhone 15 Pro ne pruža najveću rezoluciju među vodećim pametnim telefonima, ali ne mora.

Detalji su super oštri, a kutovi gledanja su također izvrsni. Treba reći da Pro model ima nekoliko trikova u rukavu u usporedbi s običnim iPhoneom 15, baš kao što je to učinio iPhone 14 Pro u usporedbi s iPhoneom 14.

Prvo, tu je ProMotion, koji nudi prilagodljivu brzinu osvježavanja od 120 Hz, u usporedbi s standardni iPhone 15 ima fiksnu brzinu osvježavanja od 60 Hz, što ga čini boljom opcijom za igrače, a istovremeno štedi trajanje baterije.

Također ćete pronaći Always-On Display na iPhoneu 15 Pro, što je jedna od značajki koje su se mnogima jako svidjele na prethodnom modelu.

Always-On Displays nisu nikakva novost, iako su prošle godine bili novost za korisnike Applea. Novost se možda malo istrošila ako imate iPhone 14 Pro, ali za one koji nisu uložili u modele Pro iz prošle godine, ovo je značajka u kojoj ćete vjerojatno uživati.

Po mom iskustvu to malo utječe na trajanje baterije, ali nije toliko da ga morate isključiti, a korisno je i da ne morate uvijek dodirivati zaslon kako biste ga probudili samo da biste vidjeli vrijeme ili koje ste obavijesti dobili.

Svjetlina ostaje ista za iPhone 15 Pro kakva je bila i na iPhone 14 Pro, na vrhuncu od 2000 nita.

Ovo stvarno dolazi do izražaja kada ste vani u svijetlim i sunčanim uvjetima, ali općenito, zaslon je ovdje izvrstan, s lijepim tanjim okvirima zbog kojih izgleda još bolje od iPhonea 14 Pro.

iphone 15 pro performanse

iPhone 15 Pro: Performanse i hardver

Apple lansira nove čipove sa svakim izdanjem iPhonea, ali ova je godina posebna: novi Apple A17 Pro procesor unutar iPhonea 15 Pro donio je veliki skok na3-nanometarsku tehnologiju, što je pa recimo, veliki skok, barem u teoriji i barem zasad.

Nova tehnologija bi trebala biti najbolja dosad, s najboljim mogućnostima za jedan SoC. Evo što Apple kaže da nam je donio novi SoC:

 • 10% brže performanse za jezgre, najbrži SoC za pametne telefone
 • 4 jezgre osmišljene za energetsku učinkovitost s neusporedivim s tri puta većom izvedbom po wattu u usporedbi s konkurencijom
 • Neuralni motor koji je dvostruko brži od prethodnog modela SoC, s 35 trilijuna operacija u sekundi
 • Namjenski motori za Pro značajk: ProRes kodek, Pro Display engine, AV1 dekoder za učinkovitije video iskustvo

Mjerenja zasad pokazuju da iPhone 15 Pro stvarno pruža velika poboljšanja u pogledu mjerenja mogućnosti SoC-a.

GPU također ima bolje rezultate za dugotrajnu upotrebu i postiže rezultate koji su bolji gotovo 30% u odnosu na protekli model.

Nažalost, daljnja mjerenja pokazuju da dobitak u performansama dolazi s velikom potrošnjom energije, jer ju ovaj SoC troši nemilosrdno.

Nažalost, na internetu su osvanula i različita izvješća o modelima iPhonea 15 koji se jako zagrijavaju tijekom punjenja ili čak uz samo redovitu upotrebu, što naravno ne doprinosi cjelokupnom dojmu.

Testna jedinica je radila normalno i da stvar bude neobičnija, Apple još uvijek šuti o ovom problemu, no možda bi bilo mudro pričekati i vidjeti radi li se o ozbiljnom problemu ili samo o nekoliko izoliranih slučajeva.

iPhone 15 Pro sada također dolazi s 8 GB RAM, , ali s istom LPDDR5 tehnologijom.

Apple ne govori mnogo o povezivosti, ali sada znamo da koristi novi Qualcomm X70 modem, koji mu pomaže u dobivanju boljeg i dosljednijeg signala.

Također dobivamo i Wi-Fi 6E. Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da iPhone 15 Pro radi samo s eSIM-om u Sjedinjenim Državama, dok modeli koji se prodaju u EU, pa tako i u Hrvatskoj još uvijek koriste običnu, fizičku SIM karticu.

iphone 15 pro kamere

iPhone 15 Pro: Kamere

iPhone 15 Pro dolazi s vrlo poznatim sustavom trostruke stražnje kamere s glavnom 1X kamerom, ultra-širokokutnom kamerom i 3X telefoto lećom.

Što se tiče veličine hardvera i senzora, čini se da sve tri kamere imaju iste specifikacije kao iPhone 14 Pro.

Međutim, zahvaljujući novom A17 Pro čipu i novom procesu obrade, iPhone 15 Pro sada podržava izrezivanje senzora pri zumiranju od 1,2X i 1,5X, tj. žarišne duljine od 28 mm i 35 mm.

Apple kaže da su ovo praktički dvije nove “leće”. Što je najbolje, ove nove “leće” savršene su za svakodnevnu fotografiju.

Standardna kamera od 24 mm 1X samo je malo preširoka i odmah smo promijenili zadanu postavku na iPhoneu 15 Pro na 1,5X, što je puno bolje.

Još jedan novi trik obrade koji čini veliku razliku u kvaliteti je ono što Apple naziva načinom slike Super High Res.

U biti, ovo je nova zadana razlučivost: iPhone 15 Pro sada snima slike u veličini od 24 megapiksela, u odnosu na 12 MP na prethodnim modelima.

Ovo je izvrsna sredina između snimaka od 12 MP s niskim brojem detalja i datoteka s puno detalja, ali vrlo velikih od 48 MP. Treba reći i to da je iPhone 15 Pro zadržao poznati 3X zum objektiv.

Neki ljudi su jako uzbuđeni zbog 5X zum objektiva na Pro Max modelu, koji ovdje nemate, ali taj dolazi nauštrb kvalitete u rasponu 3X do 4,9X zumiranja, pa čak i na razini 5X zumiranja, iPhone 15 Pro model ima dobru količinu detalja i ne zaostaje previše za 15 Pro Max.

Primjer fotografija dobivenih s iPhone 15 Pro kamerom:

primjer fotografija dobivenih s iphone 15 pro kamerom
iphone 15 pro recenzija: lakši i bolji nego što ste očekivali!
iphone 15 pro recenzija: lakši i bolji nego što ste očekivali!
iphone 15 pro recenzija: lakši i bolji nego što ste očekivali!
iphone 15 pro recenzija: lakši i bolji nego što ste očekivali!
iphone 15 pro recenzija: lakši i bolji nego što ste očekivali!

Pri slabom osvjetljenju, iPhone 15 Pro automatski fotografira fotografije od 12 MP, a nova rezolucija od 24 MP nije dostupna.

Razlog tome je što Apple kombinira četiri piksela u jedan s postupkom združivanja četverostrukih piksela kako bi smanjio šum noću.

No unatoč tome što 15 Pro ima istu rezoluciju od 12 MP kao prethodni model, pri slabom osvjetljenju slike izgledaju malo čistije. Nije velika razlika, ali ako bolje pogledate uočit ćete manje šuma i manje pretjeranog izoštravanja što je dobra stvar.

iPhone 15 Pro: Softverske mogućnosti

iPhone 15 Pro lansira se s novim softverom iOS 17, koji dobivaju i svi prethodni podržani iPhone uređaji. Zapamtite, iOS 17 možete preuzeti i instalirati na starije modele, kao na primjer na iPhone XR.

Promjene u aplikaciji Phone vjerojatno će na kraju biti najprimjetnije jer sada možete postaviti Contact Poster za sebe koji će biti prikazan preko cijelog zaslona na drugim iPhone uređajima kada prime vaš poziv.

NameDrop je još jedan novi trik u kojem samo približite svoj iPhone drugom da biste razmijenili podatke za kontakt. U aplikaciji za poruke, moći ćete odgovoriti animiranim naljepnicama stvorenim iz vaših Live Photos.  

Ostale nove značajke uključuju interaktivne widgete, praćenje stanja u aplikaciji Health, kao i potpuno novu aplikaciju za vođenje dnevnika.

iphone 15 pro baterija
iPhone 15 Pro recenzija

iPhone 15 Pro: Baterija i vijek trajanja

iPhone 15 Pro dolazi s baterijom od 3274 mAh, što je nešto više (+2,3% više) od prethodnog modela.

U našem testiranju, iPhone 15 Pro je dobio nižu ocjenu od prethodnog modela, a velika je vjerojatnost da je to zbog većeg radnog takta procesora koji dodatno opterećuje i možete osjetiti kako se telefon malo zagrijava nego inače.

Za samo redovitu upotrebu, bez mnogo multitaskinga, trebali biste imati sličan vijek trajanja baterije na 15 Pro kao na 14 Pro, ali uz intenzivniju upotrebu, treba reći da će baterija na iPhoneu 15 Pro trajati kraće.

Video strimingApple iPhone 15 Pro 6h 54 min

Apple iPhone 15 Pro Max 9h 45 min

Apple iPhone 14 Pro 9h 14 min

Samsung Galaxy S23 8h 6 min

Surfanje webomApple iPhone 15 Pro 14h 54 min

Apple iPhone 15 Pro Max 19h 1 min

Apple iPhone 14 Pro 16h 18 min

Samsung Galaxy S23 15h 21 min

3D GamingApple iPhone 15 Pro 8h 51 min

Apple iPhone 15 Pro Max 9h 36 min

Apple iPhone 14 Pro 5h 38 min

Samsung Galaxy S23 6h 7 min

iphone 15 pro

Zaključna riječ

Appleov iPhone 15 Pro donosi više promjena i poboljšanja nego što može djelovati na prvi dojam.

Tu je na primjer manja masa, osim toga, Apple je nadogradio kameru na svim pravim mjestima. Postavke kamere također su dobrodošle i dobivate detaljnije snimke i nove “leće” koje bi mogle postati vaši novi zadani načini snimanja.

Ostale promjene poput novog USB-C utora olakšavaju mnoge stvari, što vrijedi i za novu akcijsku tipku.

Sve ovo naravno košta. Isplati li se iPhone 15 Pro cijene ili ne, ostaje za vidjeti. Razlog toga leži u činjenici da su neki korisnici već prijavili problem koji se odnosi na pretjerano zagrijavanje telefona zbog novog SoC-a.

Je li to problem koji se odnosi na cijelu seriju ili samo na nekoliko izoliranih slučajeva, vrijeme će pokazati. Sve u svemu, iPhone 15 Pro bi sve u svemu mogao zadovoljiti sve one koji žele nešto između standardnog i Pro Max modela.

iphone 15 pro specifikacija

iPhone 15 Pro: Tehničke specifikacije uređaja

Zaslon:

 • Veličina: 6,1 inča
 • Rezolucija: 2556 x 1179 piksela, 461 PPI
 • Tehnologija: OLED
 • Brzina osvježavanja: 120Hz
 • Zaslon-tijelo: 88,23 %
 • Vršna svjetlina: 2000 cd/m2 (nit)
 • Značajke: Super Retina XDR, HDR podrška, Oleofobni premaz, staklo otporno na ogrebotine (Ceramic Shield), Senzor ambijentalnog svjetla, Senzor blizine

Hardverska obilježja:

 • Sistemski čip: A17 Pro (3 nm)
 • Procesor: Hexa-core
 • GPU: Apple GPU sa 6 jezgri
 • RAM: 8 GB
 • Interna memorija: 128 GB, nije proširiva
 • Vrsta uređaja: pametni telefon
 • OS: iOS (17.x)

Baterija:

 • Kapacitet: 3274 mAh
 • Vrsta: neizmjenjiva
 • Punjenje: Brzo punjenje, MagSafe bežično punjenje
 • Maksimalna brzina punjenja: Bežično: 15,0 W

Kamere:

 • Stražnja: Trostruka kamera
 • Glavna kamera: 48 MP (OIS s pomakom senzora, PDAF)
 • Specifikacije: Veličina otvora blende: F1.8; Žarišna duljina: 24 mm; Veličina piksela: 2,44 μm
 • Druga kamera: 12 MP (telefoto, OIS s pomakom senzora)
 • Specifikacije: Optički zoom: 3.0x; Veličina otvora blende: F2.8; Žarišna duljina: 77 mm
 • Treća kamera: 12 MP (ultra-širokokutna)
 • Specifikacije: Veličina otvora blende: F2.2; Žarišna duljina: 13 mm; Veličina piksela: 1,4 μm
 • Video snimanje: 3840×2160 (4K UHD) (60 fps), 1920×1080 (Full HD) (240 fps)
 • Značajke: ProRes, kinematografski način rada
 • Prednja: 12 MP (Time-of-Flight (ToF))

Cijena uređaja: oko 1.400 eura

Preporučujemo da pročitate:

Možda vas zanima