back to top

USB-C – Koje su karakteristike USB-C porta i kako ga pravilno koristiti?

Danas se USB portovi mogu naći na bukvalno svim računarima i drugim vrstama elektronskih uređaja. Ima ih nekoliko vrsta, ali USB-C polako postaje standard kada su u pitanju, na primjer, laptopi i pametni telefoni.

USB-C utor na mobilnom telefonu sve je popularniji jer je brži, manji i prilagodljiviji od ranijih standarda, a povrh svega ima i neke svoje posebnosti o kojima se ne zna previše.

Šta je USB-C?

USB-C također poznat kao USB tip C, je tip USB porta koji je danas standard za punjenje uređaja i prijenos podataka. USB-C je dizajniran da bude praktičniji od ranijih portova i pristupačniji korisnicima.

Pismo “C” u nazivu predstavlja fizički dizajn konektora i ne odnosi se na nikakve posebne karakteristike.

Specifikacija USB-C porta podržava prijenos podataka velike brzine, brzo punjenje i alternativne načine rada koji omogućavaju prijenos sadržaja na audio i video izlaze.

Vrijednosti navedenih specifikacija nisu uvijek iste i razlikuju se od jednog do drugog USB-C porta.

Namjera je bila dazamijeni prethodne USB-A i USB-B veze i da se od njih razlikuje po svom specifičnom obliku.

Za sada, nije na svakom uređaju, ali postoji čvrsto uvjerenje da bi u budućnosti to zaista moglo biti.

Neke specifičnosti USB-C porta su još uvijek nepoznate korisnicima i mnogi ne bi znali kako ih koristiti kada ih koriste. U nastavku ćemo navesti pet stvari koje čine USB zaista jedinstvenim i ukratko ih opisati.

Obostrano povezivanje

Jedna od najvažnijih promjena dizajna u odnosu na prethodne USB portove je da port radi na obje strane kabela.

Za razliku od USB-A i USB-B konektora koji se moraju ubaciti u utore po određenom rasporedu, kod konektora raspored uopšte nije bitan, jer njegov ulazak u određeni slot može biti sa jedne strane ili drugi od kabla.

Ovo je rezultat specifične simetrije glava konektora i njihove konfiguracije pinova.

Iz tog razloga, nema potrebe da pokušavate da uključite i isključite port da biste pogodili ispravan raspored prema dostupnim slotovima.

Nije bitno kako ćete ga priključiti jer ćete dobiti isti efekat na obje strane kabla i vaši uređaji će biti povezani za tren oka.

Raniji USB standardi su također zahtijevali USB “host” i USB uređaj za pravilno planiranje napajanja i prijenosa podataka.

Kod USB-C porta to je nepotrebno jer može prenositi struju i podatke u oba smjera, što je dodatna pogodnost pri korištenju sučelja.

usb-c tehnologija

Velika brzina prijenosa podataka

USB4 2.0 specifikacija USB-C porta omogućava brzinu prenosa podataka od 80 Gbps. Češće se koristi USB-C 3.2 Gen 1 standard prenosa podataka koji omogućava solidnu brzinu 5 Gbps.

Donosi još impresivnije vrijednosti 3.2. Gen 2 standard koji može dostići prenos od 10 Gbps.

Zbog navedenih brzina, USB C port će biti izuzetno koristan i svakom korisniku će uštedjeti mnogo vremena pri prijenosu velike količine podataka.

Bolja isporuka energije

Power Delivery“ specifikacija je uvedena kao dio USB C porta na zahtjev proizvođača računara zbog potrebe za korištenjem veće snage.

Power Delivery” protokol stoga može prenositi 100 W na USB-C portu. Ovo na prvi pogled možda ne izgleda mnogo, ali treba imati u vidu da se mnogi laptopi danas pune punjačima od 45-65 W.

USB-C takođe može regulisati električnu snagu na način da uređaj uvek dobija adekvatnu deo toga.

Treba reći da svi USB C portovi nemaju “Power Deliveryprotokol, ali ide ka tome da postane njihov standard.

iphone sa usb-c

Prilagodba upotrebe

USB-C priključak nije ograničen samo na prijenos podataka. Može se koristiti i za video, audio i prijenos energije.

USB-C podržava različite namjene koje nisu dio USB protokola. Podrška uključuje HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, MHL i analogni zvuk.

Ovo omogućava uređajima da koriste jedan USB C port za različite svrhe kao što su punjenje, video izlaz ili audio izlaz, a takođe može pojednostaviti dizajn uređaja i učiniti ga lakšim za upotrebu.

Moguća podešavanja USB C porta:

  1. DisplayPort – USB-C podržava DisplayPort interfejs, koji omogućava prenos DisplayPort audio i video sadržaja. Ova upotreba je mnogo slabija od Thunderbolt 3ali može biti vrlo zgodno ako imate problema s kompatibilnošću.
  2. HDMI Alt Mode standard koji je deo USB-C konektora omogućava da se kombinuje u kablove koji imaju HDMI kao drugi nastavak. Ova vrsta kabla je najpraktičnija kada imate uređaj koji nema HDMI slot (npr. pametni telefon) i želite, na primer, da prenesete njegov sadržaj na televizor. Uz upotrebu Alt Mode standarda na USB-C portu, to je sada moguće.
  3. Thunderbolt – USB-C podržava Thunderbolt, sučelje velike brzine koje se povezuje s uređajima kao što su tvrdi diskovi ili ekrani. Thunderbolt 3 koristi iste fizičke konektore kao USB-C, ali omogućava mnogo brži prijenos podataka i razlikuje se u nekim detaljima.
  4. MHL – MHL ili Mobile High-Definition Link je tehnologija koja omogućava povezivanje mobilnog uređaja (npr. pametnog telefona ili tableta) na televizor ili drugu vrstu ekrana i preslikavanje sadržaja na ekran. USB-C port pruža podršku i u ovoj kategoriji.

Ne nude svi USB-C konektori podršku za sva navedena podešavanja, pa obavezno provjerite tehničke specifikacije kabela prije kupovine.

usb-c - koje su karakteristike usb-c porta i kako ga pravilno koristiti?

Prenosivost i kompaktnost

USB C port ima još jednu prednost u smislu prenosivosti i kompaktnosti. Savršen je za današnje laptope i pametne telefone jer je mali i vrlo prilagodljiv.

S druge strane, omogućava proizvođačima da kreiraju uređaje koji su praktičniji i u ergonomskom smislu imaju još izraženiju funkcionalnost.

Jedan USB standard se izdigao iznad ostalih

Realno će trebati dosta vremena da USB C port bude usvojen i da ga svi proizvođači postave kao jedinstven standard.

Iako se suočava sa brojnim izazovima, USB C je do sada pokazao da ima najveći potencijal od svih dosadašnjih USB portova.

Pruža mogućnost široke prilagodbe i raznovrsne upotrebe – od prijenosa podataka do zamjene za druge vrste priključaka – pa smo sigurni da će sve više postati standardni dio svih vrsta uređaja.

pcchip.hr

Preporuka:

Možda vas zanima