back to top

Je li bežično punjenje štetno za bateriju?

Kada svoj telefon punite na tradicionalan način, pomoću USB kabela za punjenje, struja niskog napona prenosi se s punjača na telefon putem žica.

Bežično punjenje na tržištu je već godinama. Tehnologija je izumljena 2008., ali se nekoliko godina nije pojavila u komercijalnim proizvodima.

Kada punite telefon kompatibilan s bežičnim punjenjem s podlogom za bežično punjenje, tu su i dalje punjač i žica.

Ali žica ide na blok, ne na telefon. Umjesto toga, kada se podloga aktivira prisutnošću kompatibilnog uređaja, magnetska zavojnica unutar podloge počinje emitirati magnetsko polje male snage.

To polje stupa u interakciju sa sličnom zavojnicom na stražnjoj strani vašeg telefona koja pretvara magnetsku energiju koju stvara zavojnica punjača natrag u električnu energiju za bežično punjenje telefona.

bezicno punjenje
Je li bežično punjenje štetno za bateriju?

Je li bežično punjenje štetno za bateriju?

Prvi telefon koji podržava bežično punjenje, Nokia 920 Windows Phone, izdan je 2012. Iste godine, Samsung Galaxy S3 podržavao je bežično punjenje (ali vam je trebao adapter).

Prvi Galaxy koji je odmah podržavao bežično punjenje bio je Galaxy S6 2015. Apple je dodao bežično punjenje iPhone liniji izdavanjem iPhonea 8 i iPhonea X 2017. godine.

Oštećuje li bežično punjenje bateriju vašeg telefona?

Odakle dolazi zabrinutost oko bežičnog punjenja i zdravlja baterije? Bežično punjenje nije 100% učinkovito, a dio energije korištene za aktiviranje bazne zavojnice i zavojnice telefona gubi se u okolišu kao toplinska energija.

Ako dodirnete stražnju stranu telefona dok ga punite običnim zidnim punjačem, podlogom za bežično punjenje ili brzim punjačem, vjerojatno ćete osjetiti razliku u temperaturi.

Punjenje običnim punjačem za telefon od 5 W (ili manjim) jedva će zagrijati vaš telefon i možda će biti teško uočiti razliku ovisno o sobnoj temperaturi.

Punjenje bežičnim punjačem obično će generirati dovoljno topline da ćete primijetiti malo topline kada skinete telefon s punjača.

A brzi punjači obično će generirati dovoljno topline da zastanete kada vidite koliko je stražnja strana telefona napeta kada ga podignete.

Što se proizvođača telefona tiče, sva tri iskustva su sasvim normalna i unutar očekivanih radnih parametara telefona.

bezicno punjenje
Je li bežično punjenje štetno za bateriju?

U svojoj dokumentaciji o bežičnom punjenju, Apple napominje da vaš telefon može biti topao, ali ako postane prevruć, automatski će ograničiti proces punjenja.

Samsung dokumentacija ponavlja istu stvar: ako se vaš Samsung telefon zagrije tijekom punjenja, prestat će se puniti.

U mjeri u kojoj bežično punjenje stvara malu, ali mjerljivu količinu topline osim korištenja “sporog” USB zidnog punjača, možete tvrditi da bežično punjenje tehnički stari vašu bateriju i oštećuje je.

U stvarnom svijetu nema mnogo dokaza za ovu štetu. Toliko je drugih varijabli u igri, kao što je koliko često praznite i punite bateriju, radno okruženje i tako dalje, da je teško izolirati bežično punjenje kao jedini čimbenik zdravlja baterije.

bezicno punjenje
Je li bežično punjenje štetno za bateriju?

Trebate li prestati bežično puniti svoj telefon?

Možda ste pročitali posljednji odjeljak i razmišljate o prebacivanju s bežičnog punjenja na samo sporo punjenje telefona noću žičanim punjačem.

Mogli biste to učiniti i teoretski mogli održavati bateriju zdravom za postotak ili dva više nego inače nekoliko mjeseci dulje.

Ali teško da bismo ga preporučili ako uživate u bežičnom punjenju. Ideja da bateriju telefona možete zauvijek održati u savršenom stanju je mit.

Baterija u vašem telefonu je potrošna, baš kao i gume na vašem automobilu. Ne biste ostavili auto u garaži kako biste izbjegli zamjenu guma, niti biste trebali pohraniti telefon kako biste izbjegli zamjenu baterije. Trebali biste prestati brinuti o bateriji svog telefona i jednostavno uživati ​​u njemu.

Stvarnost je takva da ćete vjerojatno zamijeniti svoj telefon prije nego što se baterija značajno isprazni.

ekako.info

Preporuka:

Možda vas zanima