back to top

Dobre vijesti: Apple operativni sistemi će imati zaštitu od ozbiljnih cyber prijetnji

Apple je objavio da će predstojeći iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura imati Lockdown Mode, koji će biti opciona zaštita, dizajnirana za one koji se susreću sa ozbiljnim prijetnjama u cyber prostoru.

Srećom, sugeriše se da većina korisnika neće morati da koristi ovaj mod, ali za one kojima on bude bio potreban Apple će ga načiniti neophodnom alatkom, prenosi Neowin.

Prema navodima iz kompanije Apple, Lockdown Mode je kreiran za one koji su meta naprednih napada grupacija i firmi koje distribuiraju malver sponzorisan od država. Kada je aktiviran, Lockdown Mode će nuditi sljedeće zaštite:

Poruke: Većina poruka koje su prikačene, izuzev fotografija, bit će blokirane. Onemogućene su neke funkcije, poput pregleda linkova.

Pretraga interneta: Neke kompleksne veb tehnologije, poput JIT JavaScript kompilacija su blokirane.

Apple servisi: Dolazeće pozivnice i zahtjevi za servise (uključujući FaceTime pozive) su blokirani, osim ukoliko korisnik ranije nije poslao zahtjev ili poziv inicijatoru.

Konekcija preko mreže sa računarom ili dodatkom, je blokirana kada je iPhone zaključan.

Konfiguracioni profili ne mogu da se instaliraju, a uređaj ne može da bude dio MDM-a (mobile device management), kada je Lockdown Mode uključen.

Apple planira da tokom vremena ojača Lockdown Mode i aktivno traži povratne reakcije zajdenice za cyber sigurnost. Kompanija je pojačala i nagrade u okviru svog Apple Security Bounty programa, pa se za pronalaženje ozbiljnih ranjivosti može zaraditi i do dva miliona dolara.

Dobre vijesti: Apple operativni sistemi će imati zaštitu od ozbiljnih cyber prijetnji Noob.ba.

www.noob.ba

Možda vas zanima