back to top

Redizajn web stranica

Da li ste se ikada zapitali zašto je redizajn web stranica važan?

U svijetu kada internet igra važnu ulogu u svakodnevnom životu, posjedovati web stranicu postala je neophodna stvar.

Bez obzira da li ste tek osnovali biznis ili ste već duži niz godina na tržištu ukoliko niste prisutni na internetu kao da i ne postojite.

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je web stranica važna za vaše poslovanje i zbog čega je redovan redizajn web stranica potreban.

Redizajnom ćete svojoj web stranici dati novi izgled, a posjetiocima drugačiji doživljaj sadržaja koji se na njoj nalazi.

Vaša stranica će biti u skladu sa najnovijim trendovima u web dizajnu pa će joj se produžiti i životni ciklus.

S obzirom da i redizajn, kao i sama izrada web stranice košta, veoma je bitno da znate i kada vam je on zaista i neophodan, kako ne bi uzalud trošili novac.

U nastavku vam donosimo nekoliko situacija u kojima se obično radi redizajn web stranica. Ukoliko se pronalazite bar u jednoj u njih znači da je pravo vrijeme da započnete sređivanje svoje internet adrese.

Šta je to redizajn web stranica

Redizajn podrazumijeva unapređenje izgleda i funkcionisanja već postojeće web stranice kako bi se ostvarilo bolje korisničko iskustvo.

Najčešće se radi u situacijama kada postojeća web stranica ne ispunjava svoju svrhu.

Znakovi da treba da radite redizajn web stranica

Redizajn je neminovan i u jednom trenutku ćete biti prisiljeni da osvježite izgled svoje stranice. Evo kako da znate da je pravo vrijeme za to:

Dizajn izgleda zastarjelo

I sami ste vjerovatno nailazili na sajtove na kojima se veoma teško snaći i koji izgledaju kao su već godinama neaktivni. E upravo to znači da je dizajn zastario.

Trendovi u svijetu dizajna se veoma brzo mijenjaju i ono što je sada moderno za nekoliko godina vrlo vjerovatno neće biti. Zato je bitno da pratite trendove i da sređujete svoj sajt u skladu sa onim što je aktuelno i moderno.

Ne želite da se posjetiocima vašeg sajta desi situacija kao sa početka ovog pasusa.

redizajn web stranica
Kodiranje dizajna web stranica

Bitne stvari se teško pronalaze

Uradite kratki test od 5 minuta.Pokažite svoj sajt nekome ko uopšte ne zna ništa o vama i poslu kojim se bavite.

Ukoliko ta osoba ne shvati čime se bavite i ukoliko ne može da pronađe bitne stvari o vašoj firmi, znači da je vam potreban redizajn web stranice.

Ukoliko linkovi ne rade, ukoliko stranica nije povezana sa društvenim mrežama i ukoliko navigacija ne funkcioniše i broj posjeta će biti nizak.

Da li ste znali da:

Istraživanja pokazuju da posjetioce određene stranice trebaju dijeliti najviše tri klika od bilo koje informacije kako bi ostali na stranici.

Takođe Website Builder Expert ističe i ove zanimljive činjenice o uticaju funkcionalnosti stranice na posjetioce:

 • 1 od 4 korisnika će napustiti sajt ukoliko su potrebne 4 sekunde da se on učita
 • 46% korisnika neće više posjetiti ovakav sajt
 • 1 sekunda dodatnog učitavanja, smanjuje zadovoljstvo potrošača za 16%

Ovo je veoma bitno jer posjetioci smatraju da je na jednoj stranici najbitnije da mogu pronaći informacije koje su im neophodne. Ukoliko to ne pronađu kod vas, vrlo vjerovatno hoće kod vaših konkurenata.

redizajn web stranica
Redizajn web stranica

Web stranica nije optimizovana za SEO

Nije samo važno da kreirate stranicu već da razumijete sve što je vezano za optimizaciju tražilice. Bez SEO-a vaša stranica neće zabilježiti željeni promet. Uvijek postoji opcija promocije preko društvenih mreža ali je važno da imate i organski promet.

Prema istraživanju ljudi obično čitaju tekstove koji se prikažu odmah na prvoj stranici pretraživača. Zato je važno da znate kako biti prvi na googlu.

Ovo su samo neka od SEO pravila koja morate obratiti pažnju.

 • Brzina učitavanja stranice bi trebala da bude manje od 20 ms,
 • Stranica bi trebala da bude prilagođena mobilnim preglednicima,
 • Sadržaj koji objavljujete treba biti aktuelan i ažuriran

Web stranica nije responzivna

Pod responzivnošću se podrazumijeva da se vaša stranica prilagođava veličini ekrana uređaja.

Ovo je vrlo bitno jer danas veliki broj korisnika internet pretražuju sa mobilnih telefona pa će se vrlo vjerovatno frustrirati ukoliko budu morali povećavati i smanjivati stranicu da bi mogli da pročitaju sadržaj.

Da li ste znali da:

Istraživanja pokazuju da oko 70% korisnika prilikom pretrage koristi mobilni telefon, dok ostatak zauzimaju korisnici koji koriste tablete i desktop računare.

Šta vam sve ovo govori?

Vrlo jednostavno, da bi i vaša stranica trebala da bude prilagođena i drugim vrstama uređaja, prvenstveno pametnim telefonima i tabletima.

Ukoliko svoju stranicu ne optimizujete na ovaj način, vaši posjetioci će brzo odustati od posjeta. Dodatno, stranice koje su optimizovane za različite vrste uređaja gugl favorizuje i one se nalaze na boljoj poziciji tokom pretraživanja.

redizajn web stranice će unaprijediti vaše poslovanje
Redizajn web stranica

Web stranica vam ne donosi rezultate

Cilj svakog sajta je da donosi profit. Ukoliko to nije slučaj, znači da je sajt potrebno unaprijediti kako bi mogao da ostvaruje svoj cilj.

Naravno, u ovom slučaju prvo treba da odredite na osnovu čega mjerite svoje rezultate i šta smatrate uspjehom. To može biti količina prodate robe, broj klijenata, broj posjeta na sajtu i slično.

Kakav god da je cilj, bitno je da ga znate kako bi mogli da vršite redizajn web stranica u skladu sa tim ciljevima.

Stranica ne odgovara vašem brendu

Kako se vaša kompanija razvija i kako povećavate obim usluga i proizvoda koje lansirate na tržište, mijenjaju se i vaši marketinški ciljevi.

Ovaj je vrlo dobar razlog da se radi redizajn web stranica.Zašto?

Vrlo jednostavno, vaš sajt treba da bude usklađena sa ostalim marketinškim kanalima i da šalje pravu poruku o vama

Da li vrijedi raditi redizajn web stranice

Odgovor na ovo pitanje je jasan.

Naravno da vrijedi.

Iako će vas kvalitetan redizajn web stranice koštati nekoliko stotina pa i hiljada evra, rezultati koje ćete ostvariti su nemjerljivi.

Kvalitetan web sajt će vas predstaviti kao ozbiljnu i kvalitetnu firmu u očima kupaca i staviti na listu ispred konkurencije.

Mnoge su koristi redizajna web stranice:

 • Unaprijedićete svoje poslovanje i ostvariti bolje finansijske rezultate.
 • Povećate povjerenja kupaca
 • Veći broj posjeta
 • Poboljšanje izgleda i unapređenje korisničkog iskustva
 • Bolja optimizacija
 • Bolja sigurnost i zaštita od hakerskih napada
 • Bolji renking u pretragama i veći saobraćaj ka stranici

Zapamtite, upravo je web stranica vaš najmoćniji prodajni alat i bez nje kao da i ne postojite. U

pravo zato je bitno da ona bude kvalitetna i aktuelna.Baš zato ni redizajn web stranica ne treba da vas plaši – to je nešto sa čime se svaka kompanija susretne u nekom trenutku svog poslovanja.

Možda vas zanima