Mobitel s najboljom kamerom u 2016. godini

Godina 2016. mnogo toga je dala za IT svijet, a u nastavku donosimo koji je to Mobitel s najboljom kamerom.

Kamere na mobitelima su se dosta razvile u posljednih nekoliko godina. Postoji bezbroj novih značajki koje su drastično popravile kvalitetu fotografije. Neke od njih su optička stabilizacija slike, veliki senzori, sjajna sočiva, te čak i optički zoom. Sve navedeno je poboljšalo fotografisanje na mobitelima. Pitanje je koji je to mobitel s najboljom kamerom u 2016. godini?

Ovdje ćemo istaknuti neke od mobitela sa najboljom kamerom do sada. Također ćemo navesti stvari koje ih čine jedinstvenim, tako da možete biti bolje informisani prilikom kupovine. O svakom mobitelu ćemo napisati kraću recenziju.

1.) Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 je po mnogima mobitel s najboljom kamerom. Stražnja kamera ovog uređaja broji 12 megapiksela sa dual pixel tehnologijom i sočivom sa otvorom od f/1.7. Posjeduje quad HD ekran koji će pružiti kristalno jasan pegled. Također može kreirati 4K video zapise, a video mod stoji na 9 megapiksela. Otporan je na prašinu i vodu na dubini od 1.5m do 30 minuta. Ima i mogućnost proširenja memorije sa microSD karticom i sa čvrstim Gorilla Glass 4 staklom na prednjoj i zadnjoj strani. Ovaj mobitel je idealan za one koji vole izlaziti i stalno fotografisati ili snimati, bez obzira na vremenske prilike. Radi na impresivnoj brzini i možete koristiti tipke za zvuk kao tipku za slikanje.

2.) Sony Xperia Z5 Compact

Drugi na listi kao mobitel s najboljom kamerom je Sony Xperia Z5 Compact. Ovaj uređaj ima stražnju kameru od nevjerovatnih 23 megapiksela sa sočivom od f/2.0. Sa prednje strane se nalazi selfie kamera koja broji 5 megapiksela. Z5 ima mogućnost snimanja 4K video zapisa na UHD rezoluciji. Ovo ga čini odličnim za one koji su osim fotografije zainteresovani i za video zapise.

Što se veličine tiče, dug je 5 a širok 2.55 inča. Baš kao i prethodnik, ovaj mobitel je isto tako otporan na prašinu i vodu. Baterija može trajati skoro dva dana. Sve u svemu, ovaj mobitel je odličan izbor za one koji su strastveni za fotografijom, ali opet brinu o veličini uređaja. Zahvaljujući nešto manjem, 4.6 inčnom displeju, ovaj uređaj će biti odličan za rukovanje. Posjeduje ISO raspon do ISO12800, ručno upravljanje i namjensku tipku za slikanje.

3.) Moto X Play

Moto X Play je smješten između Moto G i Moto X Style mobitela kao model srednjih specifikacija. Posjeduje stražnju kameru sa 21 megapikselom i sa sočivom od f/2.0. Sa prednje strane nalazi se kamera od 5 megapiksela, a ispod nje veliki 5.5-inčni displej. Slike sa X Play senzora od 21Mp su jarke, dobro izložene i imaju dosta dinamičkog raspona.

Ako kamera uoči scenu sa visokim kontrastom, automatski će napraviti značajna podešavanja pomoću HDR moda. Pojačava živost boja i daje konture i sjenu intenzitetu. Ovaj efekat je vrlo primjetan, iako u nekim slučajevima može izgledati previše intenzivno. Stvari postaju manje impresivnim u uslovima sa slaboim osvjetljenjem, ali to je razumno. Kameri je potrebna jača ISO osjetljivost kako bi nadoknadila nedostatak stabilizacije slike i nedostatak kontrole nad ISO postavkama. Prostor za pohranu se može proširiti sa microSD karticom.

4.) Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 ima kameru od 16 megapiksela sa strvarnom optičkom stabilizacijom slike. Maksimalna apertura sočiva iznosi f/1.9. Može snimati Ultra HD video zapise na rezoluciji od 3840×2160. Prednja kamera broji 5 megapiksela. Kada je osvjetljenje dobro, kvaliteta slike može biti jednostavno rečeno čedesna.

Reprodukcija boja i mjerenja ekspozicije su također prvoklasne i kamera daje žive i precizno izložene rezultate. Izvodba kamere na slabijem osvjetljenju je nešto lošija, jer je ISO domet od ISO100 do ISO800. Međutim, posjeduje odli?no HRD svojstvo. Samsung Galaxy S6 nije vodootporan kao S5. Isto tako, nažalost, ne posjeduje utor za microSD karticu, tako da se prostor za pohranu ne može proširiti.

5.) Moto G (treće generacije)

Treća Moto G generacija mobitela posjeduje senzor od 13 megapiksela sa pozadinskim osvjetljenjem. Sočivo ima 28mm, f/2.0 sa 4x digitalnim zoomom. Posjeduje veliki 5-inčni IPS LCD ekran na kojem ćete jasno moći pregledati fotografije. Kamera proizvodi slike bez distorzije i oštrina uglova je gotovo identična centru okvira. Jedina mana je nedostatak pojedinih opcija unutar aplikacije.

Prednja selfie kamera stvara slike solidne kvalitete za dijeljenje putem društvenih medija u 6×4 formatu. Međutim, kada se slike pregledaju u većem, može se veoma jasno vidjeti nedostatak detalja. Panorama način je pomalo razočaravajući, ali video, s druge strane, ima veoma fine detalje na rezoluciji od 1920×1080. Moto G je jedan od najjeftinijih vodootpornih mobitela koji su dostupni i prostor za pohranu se može proširiti sa microSD karticom.

6.) Apple iPhone 7/7 Plus

Apple iPhone 7 posjeduje senzor od 12 megapiksela sa BSI CMOS opcijom, 4K video snimanje, bistro f/1.8 so?ivo i optičku stabilizaciju slike. Ima ekran od 4.7 inča, što ga čini nešto kompaktnijim od drugih. Ekran, kao i slike su širokog raspona boja i veoma bolje u odnosu na prethodne verzije.

Prednja kamera je također poboljšana i sada broji 7 megapiksela. Možete sačinjavati surove fotografije ako imate aplikaciju treće strane, a kad smo već kod toga Adobe nudi Lightroom Mobile gdje možete pronaći dosta munalnih opcija. Detalji i reprodukcija boja u su veoma dobri, iako se detalji ne poklapaju sa kamerama koje imaju senzore visoke rezolucije. ISO domet se kreće od ISO20 pa sve do ISO1600. Ne posjeduje utor za microSD karticu, a možete izabrati modele od 32, 128 i 256GB, iako su prilično skupi.

iPhone 7 Plus posjeduje dvije kamere od 12 megapiksela, jedna sa širokougaonim, a druga sa telefoto objektivom. Uz to posjeduje x2 optički zoom uz dodatne opcije osmišljene da pruže performans kao DSLR sa zamu?enom pozadinom.

7.) HTC 10

Sa kamerom od 12 megapiksela i 4K videom, HTC 10 stoji na vrhu kao mobitel s najboljom kamerom u HTC smartphone liniji. S prednje strane se nalazi 5,2-inčni ekran sa QuadHD rezolucijom. Dizajnirana kako bi pružila bolji performans pri slabom osvjetljenju, kamera ima senzor od 12 megapiksela sa jasnim f/1.8 senzorom. Uz to posjeduje opciju optičke stabilizacije slika sa ISO dometom od ISO100 do ISO3200. Čak i prednja selfie kamera ima optičku stabilizaciju slike!

Aplikacija za kameru je sama po sebi jasna, brza i jednostavna za upotrebu. Dobit ćete mnogo uputa ukoliko aktivirate Pro način fotografisanja koji se nalazi odmah uz dugme za slikanje. Detalji i reprodukcija boje su sve u svemu odlični, i mobitel je sposoban da sačinjava slike koje izgledaju prirodno. HDR opcija radi sasvim solidan posao prilikom pojačavanja dinamičkog raspona, a čak je i performans pri slabom osvjetljenju za svaku pohvalu. Slot za microSD karticu daje mogu?nost proširenja prostora za pohranu kako bi mogli sačuvati više fotografija i video zapisa.

8.) Huawei P9

Ovaj uređaj je definitivno napravljen s ciljem da bude mobitel s najboljom kamerom. Najveća značajka ovog mobitela je upravo njegova kamera jer ima dva f/2.2 sočiva. Mobitel također ima 5.2-inčni ekran i sposobnost snimanja FullHD video zapisa. P9 izgleda odlično u većini slučajeva ima zaista dobar performans. Kamera daje odlične rezultate i ima mnoštvo dodatnih opcija. Oni koji koriste mobitele za fotografisanje, osobito selfije, će imati auto mod koji je veoma jednostavan za upotrebu. Uz to, ako želite eksperimentisati sa manualnim fotografijama, postoje opcije s kojim možete, a ISO domet je u rasponu od ISO 100 do ISO3200. Prostor za pohranu možete proširiti sa microSD karticom.

9.) Huawei P8

Huawei P8 ima tanko metalno kućište, veliki 5.2-inčni fullHD ekran i kameru od 13 megapiksela sa sjajnim f/2.0 sočivom. Ovaj mobitel također posjeduje i mnoge napredne opcije za fotografisanje, uključujući optičku stabilizaciju slike i light painting način.

Kvaliteta fotografija je jako dobra, ali ne toliko jasna i detaljna kao kod konkurentnih mobitela sa gotovo istom cijenom. Ali ako želite mobitel s vrhunskom kamerom, onda je P8 izbor za vas. Kamera ima Sony senzor koji je dizajniran za uslove sa slabim osvjetljenjem, a ISO domet se kreće od ISO64 do ISO1600. Kao i kod prethodnika, prostor za pohranu se može proširiti sa microSD karticom.

10.) Samsung Galaxy S5

Galaxy S5 može slikati na impresivnih 6FPS za burst od 30 sekundi i može snimati 4K, Ultra HD video zapise. Samsung Galaxy S5 je također certificiran kao mobitel otporan na prašinu, kao i na vodu na dubini od 1 metar. Dostupan je u dva modela kad je interna memorija u pitanju, sa 16 i 32GB i može se proširiti sa microSD karticom.

Što se kamere tiče, posjeduje fiksirano f/2.2 sočivo od 31mm i ima opciju digitalne stabilizacije slike. Ovaj mobitel bilježi dobre nivoe detalja na bliskim i dalekim objektima na ISO400 i niže, sa maksimalnom ISO brzinom od ISO800. Također održava impresivno niske razine izglađivanja detalja i šuma slike na višim osjetljivostima. Reprodukcija boja je veoma precizna i matrično mjerenje pouzdano proizvodi dobro eksponirane snimke sa pristojnim dinamičkim rasponom.

Ukoliko vas zanima više o mobitelima pročitajte neke od naših članaka ovdje.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima