Android Marshmallow 6.0 | ITRevolucija

Android Marshmallow 6.0 ili šesta po redu inačica Google-ovog operacijskog sistema (6.0) je trenutna jedna od najkorištenijih verzija Androida.

Kroz ovaj članak ćemo obraditi najbitnije karakteristike Marshamallow-a.

Dizajn

Android Marshmallow je veoma sličan svom prethodniku (Lollipop ili 5.0/5.1) na mnogo načina. Google-ov prepoznatljivi “Material design” je očitiji nego ikad prije i glavni elementi sučelja su ostali nepromijenjeni: Postavke, traka s obavijestima i kontrolne tipke. Ali ipak Android Marshmallow posjeduje neke nove karakteristike u pogledu izgleda.

Android omogućuje stvaranje prečica ka pojedinim opcijama unutar postavki, kao što su zaslon ili baterija, ali prije Marshmallowa ikonice za ove prečace su bile sve identične. Marshmallow sada uvodi distinkciju prikazujući unutar klasične ikonice zupčanika i ikonu koja označava prema kojoj tačno opciji prečac vodi. Primjer možete vidjeti na slici ispod.

Što se tiče prikaza zaključanog ekrana, on je gotovo nepromijenjen od Lollipopa s iznimkom promjene prečaca u donjim kutevima ekrana. Naime, prečaci za kameru i tipkovnicu za pozivanje iz Lollipopa su djelimično izmijenjeni na način da umjesto tipkovnice za biranje brojeva sada imamo prečac ka Google glasovnoj pretrazi. Ovo još jednom dokazuje koliko Google promovira glasovne komande unutar Android operacijskog sistema.

Ista funkcionalnost glasovnih komandi ugrađena je i u početni zaslon kroz Google pretragu. Ostatak početnog zaslona je isti kao i kod prethodne verzije Androida.

Animacije su na Marshmallowu još bitniji dio sistema. Kretanje između aplikacija i stranica je u većini slučajeva popraćeno animacijama koju su vrlo dobro odrađene i doprinose sveopštoj ispoliranosti ove inačice Google-ovog operacijskog sistema.

Ažurirana verzija sistema 6.0.1 je donijela i 200 novih emoji smajlija :).

Performanse

Najveći novitet na Android Marshmallowu je Doze. Radi se o inteligentnom upravljanju potrošnjom baterije. Doze prepoznaje kada se uređaj ne koristi (npr. stoji na stolu) i uključuje hibernacijski mod.

Uštede pri potrošnji baterije su fenomenalne. Gdje su druge verzije Androida gubile 15-25 procenata baterije, Marshamallow potroši u prosjeku 3-5 posto.

Još jedna bitna opcija za uštedu baterije jeste i App standby. App standby identificira aplikacije koje nisu duže vremena korištene i stavlja ih u hibernacijski mod time im onemogućujući potrošnju baterije.

Marshamallow podržava i USB tip C (USB-C) standard. Radi se o standardu prisutnom na sve vešem broju uređaja koji nude veće brzine prijenosa i reverzibilne kablove (korisnici neće imati potrebu u mraku tragati za ispravnim načinom uključivanja punjača u mobitel). Jedna zanimljiva karakteristika novog standarda je mogućnost punjenja mobitela pomoću baterije drugog mobitela.

Android Marshmallow nudi adaptivne opcije pohrane. Ovo znači da korisnici po prvi put na Android operacijskom sistemu mogu formatirati svoje microSD kartice kao dio interne pohrane (uređaj ih vidi kao dio vlastite memorije).

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima