back to top

Šta tačno Sony planira za novi pametni telefon Xperia 1 VI?

Sudeći po najnovijim glasinama i glasinama, izgleda da Sony sprema velike promjene za svoj novi, nadolazeći vodeći pametni telefon.

Prošlo je skoro godinu dana otkako je Sony Xperia 1 V stigao na police prodavnica. Da li je vrijeme za novi Sonyjev “perjanac” Šta možemo očekivati ​​od nove Xperia 1 VI?

xperia 1 vi

Iako je sve još uvijek vrlo nezvanično, postoje naznake da Sony već radi na Xperia 1 VI

Sony je bio prilično dosljedan sa lansiranjem svojih Xperia uređaja, što znači da nema razloga za vjerovanje da se tradicija neće nastaviti. Na osnovu Sonyjeve istorije lansiranja, verovatno ćemo morati da sačekamo do maja ili juna da vidimo zvanične potvrde i detalje o datumu izlaska nove Xperia 1 VI.

Njegov prethodnik je lansiran u maju prošle godine, a IV model u junu 2022. godine, što nam daje za pravo da pretpostavimo da bismo zvaničnu potvrdu izlaska mogli saznati već sljedećeg mjeseca. Naravno, sve vijesti vezane za pametne telefone su u ovoj fazi vrlo nezvanične, što znači da stvari treba uzeti s rezervom. Ali to nas ne sprečava da pogledamo šta se priča o novom, nadolazećem Sonyjevom flagshipu.

xperia 1 vi

Hoće li se Sony odlučiti na neke drastičnije poteze sa Xperiom i VI?

Zbog Sonyjevog monolitnog crnog panela, asortiman Xperia pametnih telefona je lako prepoznatljiv u poređenju sa konkurencijom. Ali nedostatak ovog dizajna ogleda se u činjenici da svi Xperia pametni telefoni u posljednjih nekoliko godina izgledaju gotovo identično. Dobra stvar je što je Sony malo promijenio stvari sa dizajnom Xperia i V, tako da očekujemo da će dizajn vidjeti možda još nekoliko promjena koje će biti implementirane na nadolazećem modelu.

Glasine, koje su zaslužne za tipster na OnLeaksu preko Android Headlines, tvrde da će nova Xperia 1 VI biti kraća i šira od 1 V modela, prema njegovim riječima, uređaj će imati ekran od 6,5 inča i da će imati 161,9 x 74,5 x 8,4 mm.

Ova glasina iz OnLeaksa također se pojavila s nekoliko rendera, koje ćete moći vidjeti u nastavku članka. Ako su glasine istinite, izgleda da nas čeka ista stara monolitna crna ploča iz prethodnih generacija. Osim toga, izgleda da će telefon imati uobičajenu trostruku stražnju kameru.

 

Xperia 1 VI specifikacije

Zviždač koji se na Twitteru zove @INSIDERSONY nedavno je podijelio svoje “curenje podataka” o tome kako bi specifikacije kamere pametnog telefona mogle izgledati. Prema njegovim rečima, sve tri zadnje kamere biće Exmor T sočiva od 48 MP. On misli da će glavna kamera imati sočivo od 1/1,4 inča, sa veličinom piksela od 1,12 μm i otvorom blende od f/1,4.

Ovaj senzor će navodno koristiti “Full-Pixel Dual-PD” autofokus i može pružiti dvostruki optički zum. Ultraširoko sočivo će biti 1/2,7 inča sa veličinom piksela od 0,6 μm. Curenje dalje ukazuje na Sony-evu implementaciju 2×2 on-chip tehnologije sočiva, koja omogućava kameri da se fokusira brzo i precizno. Konačno, treća kamera bi trebala biti telefoto objektiv sa 3x optičkim zumom i 6x senzorskim zumom.

 

Nadamo se da ćemo saznati više informacija što je pre moguće, a možda ćemo već sledećeg meseca imati priliku da se družimo sa Sonyjevim novim Xperia 1 VI pametnim telefonom.

 

Napisao: Alan Milić

Članak Šta tačno Sony planira za novi pametni telefon Xperia 1 VI? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima