back to top

OnePlus 10T – sve informacije na jednom mjestu!

OnePlus je imao nekoliko teških godina koje su donijele velike promjene u strategiji i asortimanu proizvoda. Postalo je teže predvidjeti šta će OnePlus sljedeće učiniti, ali jedno je sigurno: OnePlus telefoni i dalje privlače veliku pažnju. Glasine predviđaju da će OnePlus 10T biti sljedeći novi uređaj, koji bi se trebao pojaviti na tržištu ovog ljeta. O čemu se tačno radi, šta smo uspeli da saznamo o nadolazećem OnePlus 10T uređaju – saznajte u nastavku ovog članka!

 

Zašto OnePlus 10T ima slovo “T” u svom nazivu?

OnePlus nije bio baš jasan kada je u pitanju OnePlus 10 serija. Dok je prethodnih godina brend izdavao “T” verziju svojih vodećih telefona, ove godine to nije bilo zagarantovano. To je zato što je OnePlus 10 Pro lansiran sam, ostavljajući mogućnost da se OnePlus 10 pojavi na tržištu kasnije. Nedavne glasine sugeriraju da će sljedeći telefon OnePlusa biti OnePlus 10T, a ne OnePlus 10, koji još uvijek nedostaje. Uvijek postoji šansa da su glasine pogrešne, ali u ovom slučaju postoji velika mogućnost da su tačne i da bi se novi OnePlus uređaj mogao tako nazvati. Jedna mala napomena: službeni naziv telefona će vjerovatno biti “OnePlus 10T 5G”.

oneplus 10t

Šta nam nude specifikacije uređaja

Prethodni OnePlus “T” pametni telefoni donijeli su jasna poboljšanja u odnosu na “ne-T” telefone u seriji. Hoće li se isto dogoditi i sa OnePlus 10T? Teško je reći, ali nadamo se da će se tradicija nastaviti.

Najznačajnija promjena dizajna i funkcionalnosti na OnePlus 10T je nedostatak fizičkog klizača za obavijesti. Karakteristična karakteristika OnePlus telefona od samog početka, klizač upozorenja vam omogućava da uključite nečujni način rada na svom uređaju. Ovaj omiljeni element obožavateljima navodno polako nestaje iz većine OnePlus telefona, što je već izazvao kontroverzu.

Curenje za koje su zaslužni Steve Hemmerstoffer i Yogesh Brar ukazuju na dizajn koji je vrlo sličan OnePlus 10 Pro. Pozadi dominira veliki modul kamere, dok je “glavna” promena na prednjoj strani premeštanje selfi kamere u centar ekrana. Izgled ipak vara; OnePlus 10T će navodno imati plastični (polikarbonatni) okvir umjesto aluminijuma, iako će stražnja strana i dalje biti od stakla. Izbor polikarbonata je čudan, s obzirom da je 10T superiorniji od 10 Pro kada su u pitanju neke specifikacije.

 

Koje su potencijalne specifikacije?

OnePlus 10T će navodno zadržati istu veličinu ekrana kao OnePlus 10 Pro, ali će smanjiti rezoluciju na FHD+ (1080 x 2412 piksela), što će rezultirati nešto manjom gustinom piksela. Displej od 120Hz će takođe imati ravne ivice, za razliku od 10 Pro koji ima zakrivljene.

10T će dobiti najnoviji i najbolji procesor kompanije Qualcomm. Snapdragon 8 Plus Gen 1 je iteracija Snapdragona 8 Gen 1 koja je pogodnija za bateriju koja se nalazi u OnePlus 10 Pro. Takođe nudi manja poboljšanja performansi. Poboljšanja trajanja baterije, do 30% prema Qualcomm-u, trebalo bi da daju OnePlus 10T dodatnu izdržljivost, iako glasine tvrde da će baterija biti od 4.800 mAh, što je manje u odnosu na bateriju od 5.000 mAh koja se nalazi na OnePlus 10 Pro modelu.

OnePlus će telefon opremiti punjačem koji se može puniti brzinom od 150W, što znači da je jedan od najbržih punjača za pametne telefone na tržištu. To je više nego dvostruko brže od 65 W koji dolazi uz, na primjer, američku verziju OnePlus 10 Pro.

Novi procesor će biti uparen sa 8 GB RAM-a i 128 GB memorije u osnovnoj verziji. Vjerovatno će biti dostupne i poboljšane verzije sa više RAM-a i prostora za pohranu. Glasine također kažu da će primarna kamera na OnePlus 10T imati senzor od 50 MP, a zatim ultraširoku kameru od 16 MP i makro sočivo od 2 MP. Ipak, ne očekujte da ćete vidjeti Hasselblad logo na modulu kamere. Ako su glasine tačne, to bi značilo da model 10T neće imati objektive renomiranog proizvođača.

 

Šta nam donosi novi OnePlus 10T uređaj?

  1. Bolji dizajn i IP certifikacija.

OnePlus 10 Pro imao je solidan dizajn i izgled, ali nisu svi bili oduševljeni njime. Jedan od razloga za to je taj što je uređaj imao nešto oštre ivice, koje nisu dobro stajale u ruci korisnika. Ovo su problemi koje ne biste očekivali na vrhunskom pametnom telefonu 2022. Ostaje da se vidi kako će se OnePlus 10T ponašati u ruci, ali prelazak na polikarbonat ne sluti dobro za korisničko iskustvo. Već smo čuli da klizač upozorenja nestaje, ali bilo bi sjajno da smo pogriješili u vezi s tom glasinom. Dok raspravljamo o konstrukciji telefona, voljeli bismo vidjeti da OnePlus konačno uključuje IP ocjenu kao zadanu funkciju za sve verzije svojih vodećih telefona. Ovo dolazi nakon što je kompanija donijela zbunjujuću odluku da ukloni IP ocjenu sa svih verzija OnePlus 10 Pro osim one koju prodaje T-Mobile. Naravno, nije dovoljno uvjeriti korisnike da je telefon izdržljiv, a da se zapravo ne potvrdi da je telefon vodootporan, što se može učiniti samo uz provjerenu IP certifikaciju.

 

  1. Kvalitetnija ultraširokougaona kamera.

Jedan od slabijih delova OnePlus 10 Pro je ultra-širokougaona kamera. Problemi proizlaze iz male veličine Samsung JN1 senzora, koji se koristi u ultraširokoj kameri. Manji senzor znači da hvata manje svjetla, što zauzvrat znači da se kamera bori sa nivoima šuma, svjetlinom i dinamičkim rasponom, posebno u postavkama slabog osvjetljenja. Vidno polje od 150 stepeni na ovoj kameri je odličan trik za neke situacije, ali nije baš koristan za većinu korisnika. Sudeći po glasinama o OnePlus 10T, OnePlus je čuo žalbe i stoga prebacuje ultraširoku kameru na drugi senzor od 16 MP. Nadamo se da će ova promjena ublažiti probleme koje smo vidjeli na 10 Pro i OnePlus će ovaj put moći pružiti znatno bolje iskustvo kamere.

 

  1. Bolje usklađenost korisničkog interfejsa i operativnog sistema.

Jedna od stvari koje bismo željeli vidjeti u novom OnePlus 10T je bolji kvalitet i konzistentnost korisničkog interfejsa i njegova kompatibilnost sa Android ekosistemom.

Softver je nekada bio jača strana OnePlus+ uređaja. Svi se sjećamo kako je Oxygen OS bio jedna od glavnih karakteristika OnePlus pametnih telefona. Zahvaljujući tom korisničkom interfejsu, OnePlus uređaj je uvijek bio nekako brži i fluidniji od ostalih Android pametnih telefona, što je zapravo i bilo. Ovo se donekle promijenilo nedavno, ne baš na radost korisnika, posebno onih koji su godinama vjerni OnePlusu. Otkako je matična kompanija Oppo odlučila spojiti Oxygen OS sa Color OS-om, nastao je haos. Oppo je odustao od te odluke, ali je jasno da je Oxygen OS izgubio fokus i smjer i više nije ono što je bio prije nekoliko godina.

Nedosljednosti, male i velike, kvare korisničko iskustvo na OnePlus 10 Pro (iako vjerujem da strastveni fanovi brenda to i ne primjećuju). Iz tog razloga, nadamo se da će OnePlus 10T riješiti neke od ovih problema. Primeri uključuju čudne razlike u veličinama fontova u različitim segmentima operativnog sistema, dugotrajne i čudne greške i elemente korisničkog interfejsa u boji operativnog sistema koji izgledaju kao da su postavljeni na Oxygen OS. Čišćenje i popravljanje nekih od ovih problema uvelike bi se vratilo Oxygen OS-u na reputaciju koju je nekada imao.

OnePlus kao brend je počeo veoma dobro. Njegovi uređaji bili su poznati kao “ubice perja”, uglavnom zato što su uređaji, čije su se specifikacije mogli uporediti sa najboljima na tržištu, bili dostupni po nižoj cijeni. To su dobro prepoznali budući korisnici. Ali mnogo toga se promijenilo od prvih godina brenda do danas. OnePlus je imao uspona i padova, a njegov najnoviji OnePlus 10 Pro je i dalje, kada se sve kaže i uradi, veoma dobar pametni telefon. Nadamo se da će njegova podverzija, “T” model, donijeti barem neka poboljšanja u odnosu na 10 Pro model, barem što se IP certifikacije i poboljšanja korisničkog interfejsa tiče.

Napisao: Ivan Hečimović

Objava OnePlus 10T – sve informacije na jednom mjestu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima